Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ο λογαριασμός... στους ενόχους

 

Μέρα παρά μέρα κι ένα εργατικό «ατύχημα» καταγράφεται τον τελευταίο καιρό, αποκαλύπτοντας τις άθλιες συνθήκες και την εντατικοποίηση που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Μετά τον τραγικό θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή στις προβλήτες της COSCO, που ξεχείλισε το ποτήρι και στάθηκε αφορμή για τη συγκλονιστική απεργία των λιμενεργατών, ήρθαν ο θανάσιμος τραυματισμός του διανομέα στη Θεσσαλονίκη, το σοβαρό «ατύχημα» με τον εγκαυματία εργάτη σε εργοστάσιο της Πάτρας, άλλο ένα «ατύχημα» με σκουπιδιάρικο στην Αγία Βαρβάρα... Πολλές είναι λοιπόν οι «κακές ώρες» που μαζεύονται, πολλά «τα μεμονωμένα περιστατικά» και οι «ατομικές ευθύνες», που επικαλούνται προκλητικά τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας για να κουκουλωθούν τα εγκλήματα και οι υπαίτιοι. Απ' αυτό το «μαύρο ταμείο» που κάνει η εργατική τάξη δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιπτώσεις της πανδημίας στους χώρους δουλειάς, όπου με άλλοθι τον εμβολιασμό και με τις πλάτες της κυβέρνησης η εργοδοσία έχει σχεδόν εξαφανίσει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Τι αποδεικνύεται λοιπόν; Οτι όσο περισσότερα εργαλεία αποκτά το κεφάλαιο για να μεγιστοποιεί την κερδοφορία του, με τους νόμους όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, τόσο χειροτερεύουν οι όροι δουλειάς για τους εργαζόμενους, τόσο η ζωή τους παίζεται κορόνα - γράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εργοστάσιο της Πάτρας, όπου έγινε το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα», λίγο καιρό πριν η εργοδοσία είχε απολύσει συνδικαλιστή που διεκδικούσε μέτρα προστασίας, δείχνοντας το μένος της για τη συλλογική οργάνωση και δράση. Γι' αυτό ο «λογαριασμός» πρέπει να πάει από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στο κράτος και τα επιτελεία τους, στους πραγματικούς υπαίτιους για το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε «κρεματόρια». Τα σημερινά συλλαλητήρια, οι απεργίες και οι άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες προτάσσουν εκτός των άλλων και τη ζωτική ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη σταθερότητα στα ωράρια, με τις ΣΣΕ, με την κατάργηση του αίσχους των δουλεμπορικών και των εργολαβικών κ.ο.κ. Ολοι στους δρόμους λοιπόν και για να επιστρέφουν ζωντανοί οι εργαζόμενοι από το μεροκάματο!

Εγκληματικές οι ευθύνες για την κατάρρευση της οροφής σε Δημοτικό της Πυλαίας - Αυτό είναι το «σύγχρονο και αυτόνομο» σχολείο!

 

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


 

«Το τραγικό γεγονός που συνέβη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε η στέγη σε αίθουσα διδασκαλίας, δείχνει πραγματικά τη γύμνια πρώτα από όλα της κυβέρνησης και φυσικά και της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία των σχολείων. Έχουν εγκληματικές ευθύνες, αφού ήταν θέμα τύχης που δεν είχαμε τραυματισμούς ή χειρότερες εξελίξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Το συγκεκριμένο παράδειγμα έρχεται μετά από μια σειρά άλλων αντίστοιχων γεγονότων στην περιοχή. Πέρυσι έπεσε ο ανεμιστήρας σε σχολική τάξη σχολείου της Θεσσαλονίκης, πρόπερσι είχαμε τα ποντίκια στις αίθουσες του Ειδικού Σχολείου στην Πυλαία, πριν λίγο καιρό πλημμύρισαν σχολεία, αλλού είναι διπλάσιοι μαθητές από αυτούς που αντέχει το κτίριο, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στο 2ο Γυμνάσιο της Πυλαίας, όπου γονείς και μαθητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «αυτή λοιπόν είναι η ιεράρχηση της κυβέρνησης για τα σχολεία. Αυτό είναι το "σύγχρονο και αυτόνομο" σχολείο που θέλει να φτιάξει».

Πίσω από την κουρτίνα της Διάσκεψης για το Κλίμα

 


Διαβάζοντας τις ανταποκρίσεις από τη Γλασκόβη και τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, πληροφορούμαστε ότι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων των ηγετών των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών και τον διαγωνισμό... περιβαλλοντικής «ευαισθησίας», η σκυτάλη πέρασε χτες στους διοικητές των μεγαλύτερων τραπεζών, επενδυτές και ασφαλιστές.

Μια τέτοια «συμμαχία», με συνολικά κεφάλαια ύψους 130 τρισ. δολαρίων - τα οποία ως γνωστόν τοποθετούνται πάντα... για το καλό της ανθρωπότητας - «δεσμεύτηκε» να βάλει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της δράσης της. Και πώς να μην «δεσμευτεί», όταν η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» είναι το «στοίχημα» των μονοπωλίων για την αντιμετώπιση της τεράστιας υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, που δεν μπορούν να τοποθετηθούν με ικανοποιητική κερδοφορία.

Η «πράσινη μετάβαση» αναμένεται να «στοιχίσει» 100 - 150 τρισ. δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ανέφερε μιλώντας στη Διάσκεψη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δείχνοντας το τεράστιο μέγεθος των «πράσινων» μπίζνες και σπεύδοντας να προσθέσει ότι προσφέρονται πολύ μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να πιστέψουν στη δύναμη τους

 

 

Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Στουτγάρδη. Όλα έδειχναν ότι θα κυλήσουν σύμφωνα με το «πρόγραμμα» στις συγκεντρώσεις του Συνδικάτου Μετάλλου IG Metall, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε όλη τη Γερμανία. Το σύνθημα «πιασάρικο»: «Για μια δίκαιη κοινωνική και οικολογική αλλαγή στη βιομηχανία». Για άλλη μια φορά η ηγεσία του IG Metall θα άπλωνε χέρι βοηθείας στην νέα κυβέρνηση που σχηματίζεται από το SPD, το FDP και τους Πράσινους, τον λεγόμενο συνασπισμό του «φωτεινού σηματοδότη».

Ώσπου δεκάδες εργαζόμενοι άρχισαν να μαζεύονται γύρω από ένα πανό στη διαδήλωση της Στουτγάρδης που έγραφε «Mην εμπιστεύεσαι την κυβέρνηση, βασίσου πάνω στη δική σου δύναμη!». Αναδείκνυε ότι το SPD όχι μόνο δεν θα προστατεύσει τους εργαζόμενους από την επίθεση του κεφαλαίου αλλά είναι αυτό το κόμμα που θα βάλει πλάτη και θα την προχωρήσει (βλέπε «Ατζέντα 2010», «Χαρτς 4», ενοικιαζόμενοι εργάτες κτλ.), ότι οι Πράσινοι είναι αυτοί που συμπρωταγωνίστηκαν στον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Ότι οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα ιδιωτικοποιήσουν τη σύνταξη και θα την βάλουν στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Τα ψέματα τελείωσαν! Για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές εδώ και τώρα μέτρα προστασίας

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας

 

Σε ανακοίνωσή του για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα δήθεν νέα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, είναι τα ίδια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και καιρό κι έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση των καθημερινών ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων. Το μόνο που αλλάζει είναι η δοσολογία στα μέτρα, ανάλογα με τη φάση έξαρσης ή ύφεσης της πανδημίας, και τα οποία συνοδεύονται από τη γνωστή "καραμέλα" της αποκλειστικότητας της ατομικής ευθύνης και από τη μετακύλιση του κόστους για την πρόληψη στον λαό και τους εργαζόμενους.

Μετά από όλα αυτά, το κάλεσμα "ενότητας" που απευθύνει ο πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά κάλεσμα "συναίνεσης" σε μια αδιέξοδη κι εγκληματική πολιτική, αφού την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο:

- Για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει "φρακάρει" ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση.

- Για την οργάνωση μιας σοβαρής ενημερωτικής εκστρατείας κι ενός εμβολιαστικού προγράμματος, στηριγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο, αλλά και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πολύ περισσότερο που οι τελευταίοι διατηρούν πιθανότητες νόσησης, ακόμη και σοβαρής.

- Για την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας που εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημόσιου συστήματος και τις προκλητικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μαζί τους και τις οποίες βαφτίζει "επίταξη".

Ζητούμενο η ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ έναντι Ρωσίας και Κίνας

 

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Κάθε βρωμοδουλειά του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει η αστική τάξη για τα συμφέροντα της

 

 

Tο Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ για το 2021 φιλοξενείται στις 3 και 4 Νοέμβρη από στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το εκτεταμένο σύμπλεγμα αμερικανοΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων και υποδομών στο Ακρωτήρι Χανίων. Μια διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, δείγμα κι αυτό της διάθεσης της ντόπιας αστικής τάξης να πάρει «επ' ώμου» κάθε βρωμοδουλειά του ΝΑΤΟ προκειμένου να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Επιτελείο του ΝΑΤΟ (παρέχει στρατηγικές - στρατιωτικές συμβουλές και επιτελική υποστήριξη στη Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμμαχίας, η οποία με τη σειρά της παρέχει συμβουλές στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Πυρηνικής Πολιτικής, καθώς και από το υπουργείο Αμυνας (Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων - ΓΔΠΕΑΔΣ) και το ΓΕΕΘΑ. Απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχους των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.