Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Δυναμώνει η αλληλεγγύη στον ναύτη που κατήγγειλε τη συμετοχή του πλοίου του σε ΝΑΤΟικές αποστολές




Από συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού σε παλιότερη άσκηση του ΝΑΤΟ
Από συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού σε παλιότερη άσκηση του ΝΑΤΟ
Δυναμώνει η αλληλεγγύη στον ναύτη Σταύρο Παπαδάκη, που υπηρετεί στη φρεγάτα «Ναβαρίνον» και δήλωσε ανοιχτά τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Guardian», που ξεκινάει σήμερα.
 Λόγω της διαμαρτυρίας του ο ναύτης, που υπηρετεί στη φρεγάτα ως Δίοπος Μηχανικός - Τ/ΜΗΧ, αποσπάστηκε σε άλλο πλοίο, προφανώς επειδή η διοίκηση δεν τον ήθελε «μέσα στα πόδια της» όσο το πλοίο συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αποστολή.

Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα θα αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα παραμείνει μερικές μέρες στο ΚΕΝΑΠ της Σούδας, για να αναλάβει στη συνέχεια αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» της περιοχής, ενώ εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Ενέργεια. Στη συνέχεια θα ελλιμενιστεί για λίγες μέρες στη Χάιφα του Ισραήλ, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στρατευμένοι με δηλώσεις τους (βλ. θέμα στην ίδια σελίδα), αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι με ψηφίσματά τους, χαιρετίζουν τη στάση του Στ. Παπαδάκη και καταγγέλλουν την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Συμπτώσεις...



Στις 5 Σεπτέμβρη του 2017 (πριν 14 μήνες περίπου) στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης - Συκεών συζητιόταν το θέμα του «ξεσπιτώματος» ενός ολόκληρου Δημοτικού Σχολείου, με πρόταση της διοίκησης του δήμου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν, όπως ήταν φυσικό, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της διοίκησης.

Έντονη όμως ήταν και η παρουσία αστυνομικών οργάνων στο ισόγειο του Δημαρχείου για λόγους «… εξασφάλισης της ομαλής και ακώλυτης διεξαγωγής αυτής (της συνεδρίασης), δεδομένης της υφιστάμενης πληροφόρησης για πραγματοποίηση παραστάσεως διαμαρτυρίας και προς έγκαιρη αποτροπή τυχόν παραβατικών συμπεριφορών. Από πλευράς δε του ως άνω εκπροσώπου του οικείου ΟΤΑ απευθύνθηκε αίτημα για "αθέατη" και διακριτική παρουσία των αστυνομικών», όπως αναφέρεται σε επιστολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης προς το Δήμο Νεάπολης - Συκεών στις 24/10/17.

Ρεκόρ, 114.659 μαθητές δημόσιων σχολείων άστεγοι στην Ν.Υόρκη






Από Panos στο Νοέ 20, 2018 Ατέχνως
 
Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Ένας στους 10 μαθητές ζούσε σε προσωρινή στέγαση, σε συγγενείς και σε καταλύματα αστέγων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους. Τα ίδια παιδιά πρέπει να διασχίσουν την πόλη κάθε πρωί, να περάσουν από δύο ή περισσότερες γειτονιές για να φτάσουν στο σχολείο τους.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την ομάδα Monday by Advocates for Children of New York μια ομάδα που παρέχει νομικές και συμβουλετικές υπηρεσίες για τους άπορους μαθητές.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ξεπερνούν τις 100.000 αφού ταυτόχρονα ο αριθμός των εγγραφών στα σχολεία συνεχίζει να μεγαλώνει όσο και η έλλειψη κατοικιών.

Οι μαθητές είναι πραγματικά τα πιό ευάλωτα θύματα της έλλειψης στέγης και όσο και να απασχολεί την δημοτική αρχή της Ν.Υόρκης το πρόβλημα οξύνεται.

Οι Νεοναζί βγήκαν παγανιά στον αγώνα της Εθνικής, με τη ναζιστική σημαία του Μαύρου Ήλιου



Οι φασίστες κρατούσαν τα… “αρχαιοελληνικά σύμβολα” των Ναζί με το Μαύρο Ήλιο του Χίμλερ, χυδαιολόγησαν για το Πολυτεχνείο, έκαψαν μια σημαία της Τουρκίας και κρέμασαν ανάποδα ένα λάβαρο με έναν Τούρκο επαναστάτη που εκτέλεσε πριν από 45 χρόνια το τουρκικό κράτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα (χρυσά) αυγά του φασισμού ψάχνουν καταφύγιο στις κερκίδες των γηπέδων, για να εκκολαφτούν, και πιο ειδικά στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, όπου είχαν αποτολμήσει τις πρώτες τους εμφανίσεις.

Ίσως είναι όμως η πρώτη φορά που βγαίνουν τόσο ανοιχτά με τα ναζιστικά τους σύμβολα, όπως έκαναν στο χτεσινό αγώνα με την Εσθονία. Μέσα σε ένα δίωρο τα φασιστοειδή πρόλαβαν:

-Να εμφανίσουν το μαίανδρο της χρυσής αυγής

-Να σηκώσουν τη σημαία του μαύρου ήλιου, που όπως διαβάζουμε ήταν το μυστικιστικό σύμβολο των SS που υιοθέτησε ο αρχηγός τους, Χάινριχ Χίμλερ, και χρησιμοποιούνταν κατά κόρον σε τελετές μύησης στο Ναζιστικό Κόμμα.

Τρομοκράτηση...


Τις προηγούμενες μέρες, το κλίμα που καλλιεργούσαν τα ΜΜΕ για το Πολυτεχνείο, ήταν ότι ανήμερα της επετείου «θα καεί ο τόπος», με τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές» να έχουν συγκεντρώσει «πολεμοφόδια» και την κυβέρνηση να παρατάσσει περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στην Αθήνα. Στόχος ήταν να τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, με σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», που δεν αρέσει καθόλου στην αμερικάνικη πρεσβεία και δεν συνάδει με την προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να αναβαθμίσουν «στρατηγικά» τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ. Το πάλεψαν μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή, αν κρίνουμε από το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης το μεσημέρι του Σαββάτου: Περιγράφοντας την καθιερωμένη πορεία μερικών δεκάδων μελών της ΠΑΣΠ, που κάθε χρόνο διασχίζουν τρέχοντας σε μια άδεια Αθήνα τη διαδρομή Πολυτεχνείο - αμερικάνικη πρεσβεία, η ΕΡΤ διαπίστωνε ότι η συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις είναι πολύ μικρότερη από πέρυσι!

... και «εξαφάνιση»
 
Λίγες ώρες μετά, όμως, ένα ανθρώπινο ποτάμι απλωνόταν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με την εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να δίνει το στίγμα του αντιιμπεριαλιστικού γιορτασμού. Και τότε, την ώρα ακριβώς που ξεκινούσαν τα δελτία ειδήσεων, έπεσε (εντελώς ...τυχαία) η πρώτη μολότοφ στα Εξάρχεια. Η συνέχεια είναι γνωστή, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει μέχρι και «αύρα» στο κλωτσοσκούφι που στήθηκε έξω από το Πολυτεχνείο, λανσάροντας και «νέες» μεθόδους καταστολής. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, τα επεισόδια μονοπώλησαν τα δελτία των ειδήσεων και τις εφημερίδες της επόμενης μέρας, αλλά και τον δικομματικό καβγά για τις καταστροφές και τις ευθύνες. Εννοείται βέβαια ότι η μαζικότητα και το μήνυμα των συγκεντρώσεων «πήγαν περίπατο», κάνοντας όλοι μαζί, κυβέρνηση, «αντιεξουσιαστές» και ΜΜΕ, ένα επετειακό δωράκι στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η πολιτική τους θερίζει ζωές




Τουλάχιστον 15 εργάτες και εργάτριες στους ΟΤΑ έχουν χάσει τη ζωή τους από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι σήμερα. Δέκα εργάζονταν στην καθαριότητα, οι τέσσερις ήταν συμβασιούχοι και δύο δούλευαν σε εργολάβο. Εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Πολλοί ακόμα χτυπιούνται από επαγγελματικές ασθένειες, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός καταγραφής ή πρόληψης.

Η πραγματικότητα αυτή δεν διαμορφώνεται τυχαία, ούτε είναι «αποκλειστικότητα» των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια, που συνιστούν «κόστος» για την εργοδοσία και το κράτος, γι' αυτό τα αποφεύγουν. Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, με τους αντεργατικούς νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων.

Ο κλάδος των ΟΤΑ, όπου η «ευελιξία» χτυπάει «κόκκινο», το επιβεβαιώνει περίτρανα. Επιπλέον, η προσωρινότητα της απασχόλησης για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια και τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις, διευκολύνει την εντατικοποίηση της εργασίας.

Μεγάλη κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη (VIDEO - ΦΩΤΟ)



 «Ούτε αναβολή, ούτε αναστολή, ο νόμος Κατρούγκαλου να καταργηθεί»



Μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 19 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι με το σύνθημα «Ούτε αναβολή, ούτε αναστολή, ο νόμος Κατρούγκαλου να καταργηθεί» να κυριαρχεί.

Δεκάδες πούλμαν με συνταξιούχους από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη κατέφθασαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου οι απόμαχοι της δουλειάς να απαιτήσουν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, (δείτε εδώ το video),

Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!



Το ΚΚΕ, το Κόμμα μας γιορτάζει από το περασμένο Σάββατο τον έναν αιώνα ζωής και δράσης. Ενας γιορτασμός που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και τώρα κορυφώνεται, μετά από εκατοντάδες πολύμορφες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γιορτάζουμε μαχητικά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αντλώντας δύναμη από την ηρωική μας Ιστορία.

Οργανώνοντας μια πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους, στο λαό, στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες. Από το πρωί του Σαββάτου 17 Νοέμβρη, μέρα που πριν από έναν αιώνα ξεκινούσε το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν τη μάχη της διακίνησης του επετειακού «Ριζοσπάστη» με το ειδικό ένθετο, που περιέχει τα πρακτικά αυτού του ιστορικού Συνεδρίου.

Μια εξόρμηση που ακόμα συνεχίζεται, με στόχο να είναι δεκάδες χιλιάδες τα λαϊκά σπίτια που θα φτάσουμε και θα ανοίξουμε τη συζήτηση.