Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καταγγέλλει την κάλυψη των κενών του ΕΚΑΒ από υγειονομικούς των Κέντρων Υγείας

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Την προσπάθεια της 4ης ΥΠΕ να καλύψει τα κενά στο ΕΚΑΒ με μπαλώματα», μέσω της διάθεσης υγειονομικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας του νομού Θεσσαλονίκης (ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) «που δεν έχουν καμιά εκπαίδευση στη παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας», καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών  Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Σύμφωνα με την Ένωση, η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ απέστειλε έγγραφο στους επιστημονικά υπεύθυνους των Κέντρων Υγείας με το οποίο τους υπενθυμίζει πως υποχρεούνται να διαθέτουν υγειονομικό προσωπικό ως πλήρωμα των ασθενοφόρων, όταν το ασθενοφόρο στελεχώνεται μόνο με έναν διασώστη. «Ο όρος, βέβαια, υγειονομικός εκτός από γιατρό και νοσηλευτή περιλαμβάνει κι άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως παρασκευαστή μικροβιολογικού, κοινωνικό λειτουργό κ.τλ. Οπότε αυτοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν επίσης τροχαίο από το δρόμο;», σημειώνει, προσθέτοντας: «Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από την απαράδεκτη ΠΝΠ της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρεί εν μία νυκτί να μετατρέψει πυροσβέστες, στρατιωτικούς, οδηγούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των δήμων σε διασώστες ΕΚΑΒ, αυτό το έγγραφο έρχεται με τον χειρότερο τρόπο να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Τρελό πάρτι κερδών, την ώρα που ο κόσμος χάνει τα σπίτια του σε πλειστηριασμούς

 

Αύξηση επιτοκίων και περικοπές σε δίκτυο και προσωπικό εκτοξεύουν τα κέρδη των τραπεζών το 2023, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε καθεστώς φοροασυλίας με τον «αναβαλλόμενο φόρο»

 

Την ώρα που τα σπίτια του λαού βγαίνουν στο σφυρί, οι τράπεζες θησαυρίζουν

Eurokinissi

Την ώρα που τα σπίτια του λαού βγαίνουν στο σφυρί, οι τράπεζες θησαυρίζουν
Την ώρα που τα χρεωμένα νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους το ένα μετά το άλλο από τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, οι τράπεζες έχουν στήσει έναν τρελό χορό κερδών.

Σύμφωνα με στοιχεία, η κερδοφορία των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Κι αυτό τη στιγμή που τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους από τα «αρπακτικά» των funds, έχουν επιβαρυνθεί με 3 και 4 δόσεις επιπλέον τον χρόνο από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, την ώρα που οι τράπεζες θησαυρίζουν, υπάρχει η πατέντα του «αναβαλλόμενου φόρου», δηλαδή κυριολεκτική φοροασυλία, αφού μπορούν να συμψηφίζουν για 30 χρόνια ζημιές και κέρδη, κάτι που ψήφισε το 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ και το συνέχισε το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι τράπεζες μόνο το 2022 κατέγραψαν κέρδη 3,6 δισ. ευρώ!

Στον πάτο οι μισθοί, θρύψαλα τα πανηγύρια περί «καλύτερων αμοιβών»


Πάνω από 1 στους 4 εργαζόμενους παίρνουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό!

 

Μισθοί στον πάτο, «ευέλικτη» δουλειά και ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας διαμορφώνουν την εφιαλτική πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με όλο και μικρότερες αμοιβές. Κι αυτά την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαφημίζουν την προσέγγιση της «επενδυτικής βαθμίδας», τις «καλές ειδήσεις» για τα κρατικά έσοδα και τα ελλείμματα που περιορίζονται κ.ο.κ.

Ετσι, μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έρχεται περίοδος «αυξήσεων μισθών», όμως την ίδια στιγμή, ακόμα και με τις πολυδιαφημισμένες «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό, τα ίδια τα στοιχεία του ΕΦΚΑ φανερώνουν την πραγματική εικόνα για την πλειοψηφία των μισθωτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών, πάνω από 1 στους 4, αμείβονται με λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό!

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στα «Μηνιαία Στοιχεία Απασχόλησης» για την περίοδο Γενάρη - Νοέμβρη 2022 που αργοπορημένα δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ και αφορούν τους εργαζόμενους στις λεγόμενες κοινές επιχειρήσεις, οι οποίοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.

Προπαγάνδα εμπλοκής πάνω στα καμένα

 

Ο Β. Κικίλιας και ο Γ. Τσούνης
Ο Β. Κικίλιας και ο Γ. Τσούνης

 

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» σκέφτηκαν κυβέρνηση και αμερικανική πρεσβεία. Ετσι, ενώ καιγόταν για μέρες η μισή χώρα, βρήκαν ευκαιρία εκατέρωθεν να διαφημίσουν τα οφέλη από την «ισχυρή συμμαχία» Ελλάδας - ΗΠΑ. Η πρόφαση δόθηκε από τη συμμετοχή κάποιων αμερικάνικων ελικοπτέρων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στον Βόλο, η οποία διαφημίστηκε εκατέρωθεν με φόντο τα αποκαΐδια και τους κρατήρες από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Ετσι, το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργο Τσούνη, εκφράζοντας «ευχαριστίες» στην «φίλη, σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει σε μία δύσκολη περίοδο». Αλλά και από πλευράς του ο πρέσβης έδωσε το δικό του χτύπημα στην πλάτη, λέγοντας ότι «θα ήθελα να πω ότι ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης και ο υπουργός κύριος Κικίλιας έχουν επιδείξει σπουδαία ηγεσία και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία». Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα το υπουργείο Εξωτερικών, πού με ανάρτησή του στο twitter εξέφραζε τις ...εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τις ΗΠΑ για τις «πυροσβεστικές επιχειρήσεις» στον Βόλο...

Κλιματική «καραμέλα»

 

 

Πέντε νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στάχτη, πυρομαχικά να εκρήγνυνται δίπλα σε πόλεις, βιομηχανικές ζώνες να κοντεύουν να γίνουν παρανάλωμα. Κάτοικοι τρομαγμένοι, κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους σε αστικά κέντρα, άλλοι να τρέχουν έντρομοι κατόπιν των εντολών «εκκενώστε», κοντά σε δασικές εκτάσεις. Αυτή η εικόνα κράτησε για πάνω από 10 μέρες. Και για όλα αυτά τι είπε η κυβέρνηση; Οτι «φταίνε οι καιρικές συνθήκες»...

Το άλλοθι για να δικαιολογήσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα η κυβέρνηση το καλλιεργεί από τις πρώτες κιόλας μέρες των πυρκαγιών. Και, ταυτόχρονα, «βγάζει λάδι» και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για αντίστοιχες καταστροφές. Λογικό, άλλωστε, αφού η πολιτική που έχει μετατρέψει τα δάση και τα σπίτια του λαού σε προσάναμμα, είναι κοινό έργο που βήμα βήμα το έχτισαν εδώ και δεκαετίες.