Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Το σχέδιο των «παράλληλων πληρωμών» και οι απλήρωτοι




Το σχέδιο των «παράλληλων πληρωμών» και οι απλήρωτοι

 

 
 
Ζούμε στη χώρα τους ενός εκατομμυρίου απλήρωτων εργαζομένων. Ζούμε στη χώρα που ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι «δεν είναι βλαπτικό» – για τον εργαζόμενο – να μην πληρώνει ο εργοδότης τα δεδουλευμένα. Και όμως. Σε αυτή τη χώρα είναι που ο κ. Βαρουφάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και λοιπές μνημονιακές δυνάμεις τσακώνονται μεταξύ τους για το πώς τάχα μου θα μας …πλήρωναν ή δεν θα μας πλήρωναν με αφορμή τα περί «παράλληλων συστημάτων πληρωμών».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, βρήκε «δουλειά». Εδώ και μερικές μέρες περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι. Προβαίνει σε «αποκαλύψεις» για το περιβόητο σχέδιο των «παράλληλων πληρωμών».

Ειρήνη και πόλεμος στην εποχή του ιμπεριαλισμού


Εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση του ΚΚΕ στο Σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

Σκίτσο για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ
Σκίτσο για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ
Στις 31 Μάη και 1 Ιούνη 2017, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας φιλοξένησε στην Πράγα Διεθνές Σεμινάριο προς τιμήν των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης, με θέμα «100 χρόνια από το "Διάταγμα για την Ειρήνη" - Η συμβολή της ΕΣΣΔ στη διατήρηση της Ειρήνης». Στο Σεμινάριο πήραν μέρος 11 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Κομμάτων από την Ευρώπη, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί ο ρόλος της ΕΣΣΔ και των κομμουνιστών στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
 Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκε έντονη διαπάλη σε πλευρές γύρω από το χαρακτήρα του πολέμου και τη στάση των κομμουνιστών σε αυτόν, τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να προασπιστεί η ειρήνη και να αποφευχθεί ο πόλεμος μέσω διάφορων μορφών διακρατικής συνεργασίας, Οργανισμών του Διεθνούς Δικαίου κ.ά.

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η αντιπαράθεση που αναπτύσσεται μεταξύ Κομμουνιστικών Κομμάτων στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, εάν αναλογιστούμε ότι ο Α' Παγκόσμιος Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος οδήγησε το εργατικό κίνημα της περιόδου του στην πρώτη μεγάλη του διάσπαση, όπου ξεκαθάρισε η επαναστατική γραμμή από την οπορτουνιστική σοσιαλσοβινιστική.

Αντιαπεργιακό μπαράζ...


Από την απεργιακή κινητοποίηση στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη την περασμένη Πέμπτη 13/7
Από την απεργιακή κινητοποίηση στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη την περασμένη Πέμπτη 13/7
Μετά την «Αυγή», που σε πρόσφατο λιβελογράφημα έγραφε ότι οι απεργίες «τιμωρούν τη χώρα» και ότι «ορισμένοι κρίσιμοι για τα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα κλάδοι δεν έχουν το δικαίωμα της απεργίας», τη σκυτάλη πήρε η «Καθημερινή». Με πανομοιότυπη φρασεολογία, σε κύριο άρθρο της για τις απεργίες, κάνει λόγο για «ομηρία των μειοψηφιών» (για... «ομηρία των πολιτών» μιλούσε το άρθρο της «Αυγής») και πανηγυρίζει ότι «η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου από την κυβέρνηση θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη». Και στο μεσοδιάστημα, όμως, δεν έγιναν λίγα: Απανωτές δικαστικές αποφάσεις που έβγαζαν «παράνομη και καταχρηστική» μια ακόμα απεργία (των εργαζομένων στον «Τοξότη»)... Το «ρεπορτάζ» και στην «Καθημερινή», που, παραμονές της απεργίας στη Ζώνη, έγραφε ότι προϋπόθεση για τις επενδύσεις στην ναυπηγοεπισκευή είναι να πάψουν τα φαινόμενα των μεγάλων καθυστερήσεων που προκαλούν οι απεργίες... Και, τέλος, η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ), ο οποίος χαρακτήρισε ως... «πληγή στο σώμα του Τουρισμού» την απεργία των εργαζομένων του κλάδου που τσακίζονται στις γαλέρες των ξενοδοχείων!