Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Τι δεν είπε


Υποδεχόμενος τον μικρό Αμίρ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είπε μπροστά στις κάμερες: «Αμίρ, θέλω να σου κάνω ένα δώρο επειδή κάποιοι έκαναν λάθος και σου στέρησαν την τιμή να κρατήσεις την ελληνική σημαία (...) Να την κρατάς πάντοτε ψηλά και να θυμάσαι ότι στην Ελλάδα, όλα τα παιδιά απολαμβάνουν παιδεία και ασφάλεια, εγγυημένη από την αγάπη και την αλληλεγγύη του λαού μας». Για να είναι στα «φράγκα του» ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να πει στον μικρό Αμίρ ολόκληρη την ιστορία. Να του πει ότι λίγες μέρες πριν, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που διαλύουν πατρίδες και ξεριζώνουν ανθρώπους, όπως την οικογένεια του Αμίρ. Να του πει ότι οι ιδεολογικοί εκφραστές αυτών που πέταξαν τις πέτρες στο σπίτι του, εμφανίζονται με ...θεσμική άνεση στο πλευρό υπουργών της κυβέρνησης, μια στα ακριτικά νησιά και μια στις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Και προπάντων, να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αυτή η ...φιλεύσπλαχνη κυβέρνηση απέρριψε ήδη δυο φορές το αίτημα της οικογένειας του Αμίρ για επανένωση με τον πατέρα τους στη Γερμανία, εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ...

Κάτω στα σκουπίδια ένας άνθρωπος ψάχνει να γεμίσει το καρότσι του.

 

 

 

Σκουπίδια...

Στον κάδο των σκουπιδιών κάτω απ' το σπίτι ένας άνθρωπος ψάχνει να γεμίσει το καρότσι του...

Από μακριά τον κοιτάζει η ανάπτυξη που έρχεται αλλά όχι γι αυτόν.

Η "χώρα" λίγο πιο κει ξεσκονίζει το φράκο της για να γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια.

Μόνο που τα μνημόνια  αγόρασαν σπίτι εδώ  για να μείνουν, κι εδώ όπως κι αλλού.

Κάτω στα σκουπίδια ένας άνθρωπος ψάχνει να γεμίσει το καρότσι του.

Αυτό έχει γι αυτόν. Σκουπίδια... 
 

ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Σαν Σήμερα πριν 100 χρόνια «ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε» (VIDEO - ΦΩΤΟ)





«Ζήτω η επανάσταση η γελαστή που ορμάει με φόρα! Αυτός είναι ο μεγάλος πόλεμος, ο μοναδικός απ’ όλους όσους είδε η ιστορία ως τώρα» (Βλ. Μαγιακόφσκι, «Λένιν»).



Σαν Σήμερα, πριν από 100 χρόνια, «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε». 
Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση υπήρξε το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα που απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους «των κολασμένων της Γης» για την έφοδο στο δικό τους ουρανό. Ο Κόκκινος Οκτώβρης ήταν το δημιούργημα της οργανωμένης πολιτικής πάλης των λαϊκών μαζών, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, που, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιβεβαίωσε ότι η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα ιστορική εποχή. 

«Altsantiri.gr»: Μια μεταμοντέρνα εκδοχή του «αυριανισμού»..



Με αφορμή την καταψήφιση από το ΚΚΕ της «νιοστής» τροπολογίας Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες (έχουμε χάσει το μέτρημα), ένας τύπος ονόματι Ν. Μωραΐτης, στην ιστοσελίδα «altsantiri.gr» επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ «αυριανισμού», που θα το ζήλευαν και οι χειρότεροι εκπρόσωποί του από το παρελθόν. Αναμασώντας τη γνωστή παλαιοΠΑΣΟΚική λογική ότι «αφού το ΚΚΕ δεν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει τη ΝΔ και τη διαπλοκή», βάλθηκε να αποδείξει ότι ο «αυριανισμός» ζει και βασιλεύει, μόνο που έχει αλλάξει στέγη. Αυτή τη φορά εκπορεύεται από ΣΥΡΙΖΑίους «γκεμπελίσκους» της κακιάς ώρας... Που, εκτός όλων των άλλων, είναι και αστοιχείωτοι.

Τα «επιχειρήματά» του είναι τόσο μπαγιάτικα, που σάπισαν. Ας τα πάρουμε ένα - ένα:

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 11 το πρωί Στο Ε.Κ.Θ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Φωτο αρχείου

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ Δ.Σ. των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ της ΔΥΝΑΜΗΣ των ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

          Στην τελευταία συνεδρίαση των  Συνταξιουχικών οργανώσεων εκτιμήθηκε ότι μετά από τις συνεχείς αντιλαϊκές πολιτικές, αποφάσεις που έχουν αφανίσει συντάξεις, επιδόματα, μερίσματα, ΕΚΑΣ, μείωση του αφορολογήτου και πάει λέγοντας παράλληλα ο Δημόσιος Τομέας Υγείας έχει υποστεί μεγάλα και σοβαρά χτυπήματα με αποτέλεσμα η Χώρα μας, ο φτωχοποιημένος λαός της από τα τέσσερα αλλεπάλληλα μνημόνια, να στενάζει και να υποφέρει από την υπολειτουργία, την ανεπάρκεια, από στοιχειώδεις ελλείψεις και το φούντωμα της εμπορευματοποίησης των δομών της Δημόσιας Υγείας που η στήριξη της θα έπρεπε να είναι το κυριότερο μέλημα του «κοινωνικού κράτους». Αποτέλεσμα όποιος «έχει» επιβιώνει βάζοντας βαθιά το χέρι στη τσέπη. Όποιος δεν «έχει» αλλοίμονο του. 

Η ιδεολογική προπαγάνδα της Κοινής Ευρωπαϊκής Αγοράς – Ένα «προφητικό» άρθρο του Γ. Ιμβριώτη (1961)




 

Στις 5 του Νοέμβρη 1979 έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Γιάννης Ιμβριώτης, ένας από τους κορυφαίους μαρξιστές διανοητές στην Ελλάδα, πρωτεργάτης της ίδρυσης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), σύζυγος της μεγάλης παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.


Γιάννης Ιμβριώτης (1897-1979)
Ο Γ. Ιμβριώτης γεννήθηκε το 1897 στο Αϊβαλί. Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στη Γαλλία και τη Γερμανία. Το 1937 εκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ. Το 1947 απολύεται από το Πανεπιστήμιο και εξορίζεται πρώτα στη Μακρόνησο και μετά στον Αη Στράτη. Το 1951 και ενώ ήταν εξόριστος εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Το 1967 η χούντα των συνταγματαρχών τον εκτοπίζει στη Λέρο. Από το 1974 μέχρι το θάνατό του πρόσφερε όλες τις δυνάμεις του από τις γραμμές του ΚΚΕ. Το 1975 πρωτοστατεί στην ίδρυση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) και εκλέγεται πρώτος πρόεδρός του.

Το άρθρο του Γ. Ιμβριώτη δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Τέχνης το 1961 (αρ. τ. 82), «όταν η άρχουσα τάξη της χώρας πανηγύριζε για τη σύνδεση της χώρας με την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι υπόσχονταν στον ελληνικό λαό τη «Γη της Επαγγελίας», και περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Γιάννη Ιμβριώτη, Ιδεολογικά Θέματα” (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1981), μια έκδοση – αφιέρωμα στη μνήμη του που επιμελήθηκε το ΚΜΕ, με επιλογή άρθρων του Γ. Ιμβριώτη.