Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

«Ψυχικά νοσούντες» όσοι δεν ξεχνάμε


Μια απάντηση στην κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, τη νέα υφυπουργό Εργασίας, για την «αγιοποίηση των αγώνων» κατά της δικτατορίας και τους «ψυχικά νοσούντες»...

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου είναι υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, όπως δημοσιεύεται στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ. Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Κυβέρνησης του Ιράν, ειδική συνεργάτης της αναπτυξιακής τράπεζας της Βραζιλίας, αλλά και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα. Από το 2017 είναι Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

Η Κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, όμως, έχει εντρυφήσει και στους αγώνες κατά της δικτατορίας. 

«Μα εσείς είστε υπάλληλοι, τι σχέση έχετε με τους εργάτες;»



Η απολογία του κομμουνιστή συνδικαλιστή δάσκαλου Νίκου Πλουμπίδη στο δικαστήριο, τον Μάρτη του 1931, και το 14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 του Ιούλη την ίδια χρονιά.

Στις 9 του Ιούλη 1931, πραγματοποιείται στην Αθήνα το 14ο Συνέδριο (ή όπως ονομαζόταν τότε, η 14η Γενική Συνέλευση) της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αγωνιστικό από τις διεκδικήσεις των δημοσίων αλλά και των ιδιωτικών υπαλλήλων, απέναντι στην κυβέρνηση Βενιζέλου που προχωρούσε σε μεγάλες περικοπές στην εκπαίδευση. Για τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, η «Αριστερή Παράταξη» που υποστηρίζονταν από το ΚΚΕ θα λάβει 62 ψήφους που αντιπροσώπευαν 630 δασκάλους.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Φλεβάρη του 1931, είχε οργανωθεί μεγαλειώδης συγκέντρωση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων στο θέατρο «Αλάμπρα», που χτυπήθηκε από την αστυνομία, που συνέλαβε και παρέπεμψε σε δίκη τους δασκάλους Παντελή Δαμασκόπουλο και Νίκο Πλουμπίδη, το γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ που τότε ήταν μέλος της Αριστερής Παράταξης και μέλος του ΔΣ της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων.  Στη δίκη οι δυο αγωνιστές δάσκαλοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση που εξαγοράστηκε με έρανο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου



Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αναφέρει: 


«Το νέο -πιο τεχνοκρατικό- μοντέλο διακυβέρνησης, που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης, δεν συνιστά καμία ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά προωθεί την επιτάχυνση και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και οι πρώτες παρεμβάσεις (μεταναστευτική πολιτική, άσυλο κ.λπ.) σηματοδοτούν την αντιστοίχιση του μοντέλου διακυβέρνησης, για να υπηρετηθεί αυτή ακριβώς η πολιτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό, προκειμένου η ΕΡΤ και τα άλλα κρατικά ΜΜΕ να συνεχίσουν πιο αποτελεσματικά να αποτελούν φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Φυσικά, απ’ την πρώτη “πανηγυρική” συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ, αν και στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη».

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Σε σχόλια  του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ  κατά την ορκωμοσία του Κ. Μητσοτάκη οι σχολιαστές Α. Πορτοσάλτε, Δ. Οικονόμου και Π.Τσίμας έδωσαν συμβολικές διαστάσεις στην παρουσία της οικογένειας Μητσοτάκη, για εικόνα που καθησυχάζει τον έλληνα ψηφοφόρο,  με αποκορύφωμα τον Π. Τσίμα να αποφαίνεται «επιστρέφουμε με αυτή την εικόνα στην κανονικότητα». 
 
               Κι αναρωτιέται κανείς για την σημασία που ο λόγος της νέας κυβέρνησης θέλει να προσδώσει στην έννοια της κανονικότητας, συγκεκριμενοποιώντας το γενικό κι αόριστο, να συμβαίνουν δηλ. τα γεγονότα όπως  συνηθίζουν σύμφωνα με καθιερωμένους κανόνες. Οι κανόνες για αποδοχή και ταξινόμηση της πραγματικότητας προέρχονται από συγκεκριμένες παραστάσεις ή γεγονότα που προσλαμβάνονται ως υποδείγματα και λειτουργούν ως πρότυπα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη 2019


1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους οπαδούς, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που συνέβαλαν στην εκλογική μάχη του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε όσους και όσες έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.

Αγωνιστικά χαιρετίζουμε όσους στήριξαν το ΚΚΕ σε αυτήν την εκλογική μάχη, συνεχίζοντας μια ανάλογη συμπόρευση που υπήρξε και στις ευρωεκλογές.

Αυτή η συμπόρευση έχει τη δική της δυναμική, που δεν εξαντλείται στις υποψηφιότητες ούτε μετριέται μόνο στην κάλπη. Εκφράζει διεργασίες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στους αγώνες, που θα πρέπει να αναπτυχθούν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που θα συνεχίσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της ταξικής πολιτικής και μαζικής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής Κοινωνικής Συμμαχίας και της προσέλκυσης στο κίνημα των γυναικών και της νεολαίας.

Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ στις εργατικές γειτονιές, σε βιομηχανικές περιοχές αστικών κέντρων δείχνει ότι μονόδρομος για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην ταξική πάλη και την ενίσχυσή του στο Κοινοβούλιο είναι η δουλειά μέσα στα εργοστάσια, στα πολυκαταστήματα, στους δρόμους με τα μικρομάγαζα, στις λαϊκές συνοικίες, στους χώρους της Υγείας, της Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε χώρους όπου συγκεντρώνεται η νεολαία, όταν τα επιμέρους διάφορα κινήματα και δράσεις συνενώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο με ενιαία αιτήματα και κατεύθυνση αμφισβήτησης του συστήματος.

Θανάσης Καμπαγιάννης: “Η κάνουλα της χρηματοδότησης κλείνει”



Λίγοι άνθρωποι προσπαθήσαμε και προσπαθούμε, με μόνο πόρο κάτι που έρχεται από μέσα μας και μας κάνει να σηκωνόμαστε για τον Κορυδαλλό και το Εφετείο, να γυρίσουμε έναν συσχετισμό δύναμης που κανονικά θα ήταν καταθλιπτικός: για μια λαϊκή οικογένεια στην Αμφιάλη, κάποιους Αιγύπτιους μεροκαματιάρηδες στο Κερατσίνι και κάποιους εργάτες στο Πέραμα και τη Ζώνη. Και τώρα, ο συσχετισμός δύναμης αρχίζει να αποκαθίσταται.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ένας από τους πολύ μάχιμους δικηγόρους ενάντια στο φασισμό- ας μην ξεχνάμε ότι έχει παρασταθεί ως Πολιτική Αγωγή και στη Δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, σχολιάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα που άφησε εκτός βουλής την Χρυσή Αυγή.

Αντιπολίτευση


«Η αντιπολίτευση θα έχει πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα». Ετσι καταλήγει το κύριο άρθρο της χτεσινής «Αυγής». Αλήθεια, όμως, πώς θα «αντιπολιτευτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ τους νόμους που ψήφισε την προηγούμενη τετραετία και δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει η ΝΔ; Θα ζητήσει άραγε τη ματαίωση των πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, όταν ήταν επί της κυβέρνησής του που μπήκε το «αγκωνάρι» για την «επιχείρηση σκούπα» σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που χρωστάνε και δεν έχουν να πληρώσουν; Μήπως έχει κάτι διαφορετικό να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, όταν επί των ημερών του έξι στις δέκα νέες θέσεις απασχόλησης ήταν με καθεστώς ευελιξίας; `Η μήπως μπορεί να πει κάτι για τους μισθούς πείνας και την κατρακύλα του κατώτερου μισθού, όταν στη θητεία του ενεργοποίησε και εφάρμοσε τον νόμο Βρούτση, που αναλαμβάνει ξανά υπουργός Εργασίας στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ; `Η μήπως θα διεκδικήσει να παρθούν πίσω τα 14 αεροδρόμια που ως κυβέρνηση παραχώρησε στους ιδιώτες, τα λιμάνια κ.ο.κ. Τίποτα απ' αυτά δεν πρόκειται να κάνει, όσο κι αν ανεβάσει τους τόνους της «αντιδεξιάς» κριτικής για να συντηρείται το δίπολο. Γιατί ως κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος, ώστε σήμερα η ΝΔ να βάζει ακόμα ψηλότερα τον αντιλαϊκό πήχη. Αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ, γιατί συγκρούεται με την καρδιά του προβλήματος, την καπιταλιστική εξουσία και οικονομία, τα «θέλω» του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων που οι υπόλοιποι υπηρετούν.

Από Βρούτση σε Αχτσιόγλου και από Αχτσιόγλου σε Βρούτση...




Με φόντο τις αναλύσεις όλων των αστικών επιτελείων περί «δημοκρατικής ωριμότητας», με τους περισσότερους νέους υπουργούς της ΝΔ να αναφέρονται στην περιβόητη «συνέχεια του κράτους» και τους απερχόμενους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλουν «σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση αρχών», κύλησε η χτεσινή μέρα παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό σινιάλο για την «επόμενη μέρα» που προετοιμάζουν τα κόμματα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Σε μια αντιλαϊκή σκυταλοδρομία που για τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού σηματοδοτεί έναν κατήφορο δίχως τέλος, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να εντείνει την υλοποίηση του αντιλαϊκού προγράμματος που υπηρέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα αποτελεί ταυτόχρονα τον οδηγό για τη «σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση», όπου ο ένας θα κόβει και ο άλλος θα ράβει για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ακριβώς όπως η επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάτησε στο αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της, έτσι και σήμερα για την κυβέρνηση της ΝΔ τα τρία μνημόνια και οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι, που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε άθικτους και εμπλούτισε δεόντως, είναι η στέρεα βάση πάνω στην οποία θα πατήσει για να ικανοποιήσει τις νέες αξιώσεις του κεφαλαίου, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση...

Ο πήχης


  Πηγή: Eurokinissi

Ακόμα ψηλότερα βάζουν τον πήχη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι «θεσμοί», με την «αλλαγή φρουράς» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Οπως έδειξαν άλλωστε ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και οι φιλοφρονήσεις στη χτεσινή παράδοση - παραλαβή των υπουργείων, η ΝΔ βρίσκει στρωμένο το έδαφος για να επιταχύνει και να διευρύνει την υλοποίηση των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων» που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και της ανάκαμψης των κερδών.

Αυτό επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και το προχτεσινό Γιούρογκρουπ, απ' όπου μεταξύ άλλων στάλθηκε μήνυμα ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται διότι διαφορετικά χάνεται η αξιοπιστία»...