Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Η καπηλεία και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας: Όταν «το ένα (αντικομμουνιστικό) χέρι νίβει το άλλο»

 

Το «Τείχος του Πένθους» στη Μόσχα που τιμά τα ...«θύματα του σταλινισμού»
Το «Τείχος του Πένθους» στη Μόσχα που τιμά τα ...«θύματα του σταλινισμού»

 

Οι αντικομμουνιστικές αναφορές του Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του για την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία,  όπως: «Σταλινική δικτατορία», «ολοκληρωτικό καθεστώς», «κόκκινη τρομοκρατία» κ.ο.κ., καθώς και οι ισχυρισμοί του περί διόρθωσης των λαθών που έγιναν από τον Λένιν και τη σοσιαλιστική - σοβιετική εξουσία επί ΕΣΣΔ, υπενθύμισαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας και στον αντικομμουνισμό στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, συναγωνιζόμενη «στα ίσα» με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Αν στις χώρες της ΕΕ κατεδαφίζουν μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης, μέσα στη Ρωσία σηκώνουν μνημεία -«ανάθεμα» στην περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των κατακτήσεών της. Την ίδια ώρα η ρωσική κυβέρνηση και η αστική τάξη της χώρας έχει να αντιμετωπίσει, ακόμα και σήμερα, 30 και πλέον χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, τη νοσταλγία μεγάλων τμημάτων του λαού για όσα είχε κατακτήσει να απολαμβάνει την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, προσπαθώντας, όταν την βολεύει, να καπηλευτεί τα φιλοσοβιετικά και αντιφασιστικά αισθήματα του ρωσικού λαού.

Κρατική διοίκηση στα μέτρα των ομίλων, ακόμα πιο εχθρική στον λαό


Eurokinissi

Η διαμόρφωση μιας κρατικής διοίκησης ακόμα πιο εχθρικής απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος και ικανότερης στην επιβολή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, και παράλληλα πιο αποτελεσματικής στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, είναι το επίδικο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα».

Το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει «ποδαρικό» για το 2023, προβλέπει συνοπτικά έναν ευρύ «μηχανισμό συντονισμού», στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που «έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», δηλαδή υπουργεία, δήμοι, Περιφέρειες και «Αποκεντρωμένοι Οργανισμοί» με στόχο την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση και προώθηση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου. Κύριος συντονιστής αυτού του πλέγματος θα είναι ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών, ενώ την επιχειρησιακή ευθύνη υλοποίησης του «Εθνικού Συστήματος» θα έχει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών.

ΝΑΤΟικοί «δίαυλοι»

 

 

Ούτε μέρα δεν περνά χωρίς να προστεθεί μια νέα εξέλιξη στα Ελληνοτουρκικά. Η κινητικότητα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο εντείνεται, στη σκιά του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας που κλιμακώνεται στην Ουκρανία, των ενεργειακών σχεδίων και ανταγωνισμών.

Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές απειλές εστιάζουν τώρα στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια της Κρήτης. Η εμπλοκή μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, φορτώνουν με «μπαρούτι» την περιοχή και τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η παρουσίαση των ενεργειακών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΕΕ, από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ως δήθεν «εγγύησης» και «ασπίδας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, όπως και οι πρόσφατες κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» στην αμερικανική «ExxonMobil» ότι «στηρίζει πλήρως το ενεργειακό της πρόγραμμα», μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στον λαό.