Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

1991 όταν έβγαζε «βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε»...





Ήταν 25η Δεκέμβρη, εκείνες τις κρύες μέρες του 1991, όταν η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο υποστέλλονταν από την κορυφή του Κρεμλίνου όταν το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο – η ταξική πατρίδα κάθε εργάτη – λύγιζε κάτω από το βάρος της αντεπανάστασης.

 Ήταν εκείνες τις μέρες που έβγαζε «βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε», πως ο σοσιαλισμός ήταν «το παρατράγουδο στα ωραία (ιμπεριαλιστικά) άσματα» και οι κάθε λογής Φουκουγιάμα διατυμπάνιζαν το τέλος της ιστορίας και την οριστική επικράτηση του καπιταλισμού.

Αντιλαϊκή πολιτική και ανταγωνισμοί χέρι χέρι με ένταση της καταστολής


ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
 
Ενταση καταστολής και παραπέρα στρατιωτικοποίηση για τη θωράκιση των μονοπωλίων
 
 
Eurokinissi
Μια ακόμη αντιδραστική - αντιλαϊκή έκθεση για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» συζήτησε και ψήφισε πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 Με την έκθεση, που έχει τίτλο «Σχετικά με τα πορίσματα και τις συστάσεις της ειδικής επιτροπής για την τρομοκρατία», ενισχύονται τα προσχήματα και τα εργαλεία που αξιοποιούν η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της για να εντείνουν την καταστολή στο εσωτερικό και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στο εξωτερικό, γιγαντώνονται παραπέρα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και η μεταξύ τους «διασύνδεση», προχωράει παραπέρα η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με στόχο, όπως προκύπτει και απ' τα όσα εισηγητικά περιλαμβάνονται στην έκθεση, αλλά και τα όσα υπονοούνται πίσω απ' τον σκόπιμα θολό όρο της «τρομοκρατίας» και της «ριζοσπαστικοποίησης», να θωρακιστεί το αστικό σύστημα, στο φόντο των μεγάλων κινδύνων που διαβλέπουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, τόσο από την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση όσο και από την όξυνση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Κούβα. Πως λειτουργεί η δημοκρατία



 Οι κάθε λογίς αστοί, μικροαστοί δημοκράτες και αντικομουνιστές, νομίζουν ότι η αχίλλειος πτέρνα του σοσιαλισμού είναι πως «δεν υπάρχει δημοκρατία»! Όταν λένε δημοκρατία, εννοούν τη δική τους δημοκρατία που ο λαός ψηφίζει μια φορά σε 3-5 χρόνια κάποια κόμματα και προεκλογικά προγράμματα και από κει και πέρα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υποχρεώσει το τι θα κάνει η κυβέρνηση που θα βγει. Κατά κανόνα βέβαια η κυβέρνηση κάνει τα αντίθετα από αυτά που υπόσχεται. Αλλά και όταν πείσει το λαό να ψηφίζει προγράμματα που στέφονται εναντίον του, απλώς τον έχει πείσει να βάλει μόνος τη θηλιά στο λαιμό του, πχ εκλογές υπέρ του μνημονίου το 2015! Πέρα από αυτό, με τις εκλογές μένει άθικτο το καθεστώς της ταξικής δικτατορίας του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τα οποία δεν μπαίνουν ποτέ σε ψηφοφορία και όταν απειληθούν, καταργείται  και το σύνταγμα και η αστική δημοκρατία!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2019 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ 


Εδωσαν το στίγμα



Με την ανακοίνωση των υποψηφίων τους για τις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έδωσαν από την πρώτη ώρα το στίγμα των ψευτοδιλημμάτων με τα οποία θα δώσουν τη μάχη της ψήφου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις βουλευτικές εκλογές.

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσδώσει στις τοπικές εκλογές χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης ανάμεσα στην «πρόοδο» και τη «συντήρηση», προβάλλοντας τους υποψηφίους του ως «ανάχωμα» τάχα στην ακροδεξιά, την οποία κατηγορεί ότι χαϊδεύουν οι υποψήφιοι της ΝΔ.

'Η τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι περισσότερο «αυτοδιοικητικός», με λιγότερες εξαρτήσεις από την «κεντρική εξουσία», όπως λένε, καλλιεργώντας την άποψη ότι τα «τοπικά προβλήματα» είναι αποσπασμένα από την κρατική αντιλαϊκή πολιτική.

«Καλή χρονιά» με νέες αυξήσεις


Με αυξήσεις στα διόδια μπαίνει το νέο έτος, κατ' εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για την επιβολή συστήματος «χιλιομετρικής χρέωσης», που δήθεν θα κάνει πιο δίκαιο τον τρόπο πληρωμής, ενώ παράλληλα ξεκινά και η λειτουργία των σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονές της.
 Αυξήσεις έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου», στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τον Μαλιακό μέχρι την Ημαθία, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 10 λεπτά σε ορισμένους σταθμούς.

 Η μεγαλύτερη αύξηση θα επιβληθεί στον σταθμό των Μαλγάρων, όπου το κόμιστρο θα εκτοξευθεί από τα 1,20 ευρώ που είναι σήμερα, στα 2,98 ευρώ. 
Συνολικά οι νέοι σταθμοί σε Εγνατία και οι πλευρικοί που θα εγκατασταθούν σε όλη χώρα, φτάνουν τους 43 συνολικά, ενώ μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί η κυβερνητική «παροχή» για ελεύθερη διέλευση των ανέργων με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, λες και οι άνεργοι μπορούν να κάνουν τις πολλές διελεύσεις με το έτσι κι αλλιώς απαγορευτικό κόστος καυσίμων ή συντήρησης ενός οχήματος...