Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Εχει ανέβει η απαιτητικότητα για μια νέα ανοδική πορεία του ΚΚΕ, για να φτάσουμε στο ύψος των μεγάλων απαιτήσεων της σύγχρονης ταξικής πάλης


Ο «Ριζοσπάστης» προδημοσιεύει σήμερα απόσπασμα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, στην ΚΟΜΕΠ για το 21ο Συνέδριο

 

-- Οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ δημοσιεύτηκαν σε τρία διαφορετικά κείμενα, με πρώτο αυτό που αφορά το Κόμμα ως καθοδηγητή του επαναστατικού εργατικού κινήματος και της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ορισμένοι αναρωτιούνται αν αυτό είναι δείγμα εσωστρέφειας και αυτοαναφορικότητας. Γιατί έχουν δημοσιευτεί τα κείμενα με αυτόν τον τρόπο;

-- Το κύριο βάρος του Συνεδρίου επικεντρώνεται στο Κόμμα, στην ευθύνη για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για την εργατική εξουσία, σε μια φάση γρήγορων ανακατατάξεων διεθνώς, νέων πιο οξυμένων ανταγωνισμών, εστιών πολέμου, ενώ ζούμε τις επιπτώσεις μιας νέας, βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και πιθανών απρόβλεπτων εξελίξεων.

Γι' αυτό και έχει ιδιαίτερη, μεγάλη σημασία να συζητήσουμε για το ίδιο το Κόμμα και το ρόλο του, αφού εκτιμάμε στις Θέσεις ότι περνάμε σε μια πιο δύσκολη φάση, οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες σε σχέση με πριν, συνθήκες που περικλείουν και νέους κινδύνους μεγαλύτερου πισωγυρίσματος, αλλά και νέες δυνατότητες ώστε νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να μπουν στη δράση, να επιδράσουν στις εξελίξεις.

Ολα τα Κείμενα των Θέσεων - και το 2ο και το 3ο - πρέπει να μελετηθούν και συζητηθούν υπό το πρίσμα του 1ου Κειμένου, αφού το κέντρο βάρους των Θέσεων είναι το Κόμμα με τις νέες απαιτήσεις καθοδήγησης, απόκτησης μεγαλύτερης ικανότητας στην ανάπτυξη του εύρους και της ποιότητας των δεσμών του με την εργατική τάξη και τους εν δυνάμει κοινωνικούς συμμάχους της, την προετοιμασία αυτών των δυνάμεων για τις επαναστατικές ανατροπές και «τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν».

Ουδείς νοήμων άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει ότι όλα αυτά είναι «εσωστρέφεια» ή «αυτοαναφορικότητα». Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Αν κρατούσαμε την ίδια διάρθρωση που είχαμε σε προηγούμενα Συνέδρια - πρώτα οι διεθνείς εξελίξεις, σε συνέχεια οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σύστημα και στην οικονομία και μετά να ακολουθούσαν η κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος - πάλι το ΚΟΜΜΑ θα έμενε ως ένα σοβαρό ζήτημα μεν, ανάμεσα στα πολλά άλλα, δε. Ακριβώς αυτό θέλαμε αυτήν τη φορά να αποφύγουμε.

Στο 19ο Συνέδριο το 2013, ψηφίσαμε νέο Πρόγραμμα και νέο Καταστατικό, ολοκληρώσαμε τη διάταξη των κομματικών δυνάμεων και Οργανώσεων στις νέες συνθήκες. Στο 20ό Συνέδριο, το 2017, εξειδικεύσαμε τη στρατηγική, το Πρόγραμμα του Κόμματος για τις συνθήκες πιθανού ιμπεριαλιστικού πολέμου ή ιμπεριαλιστικής ειρήνης, στις συνθήκες αναιμικής ανάκαμψης μετά από τη δεκαετή καπιταλιστική κρίση, με επίκεντρο την πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την ανάπτυξη του Κόμματος με κρίκο τις Τομεακές Επιτροπές, ενώ εκτιμήσαμε και μελετήσαμε τις επιπτώσεις και την πορεία της αστικής διακυβέρνησης από την «πρώτη φορά κυβερνώσα Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 21ο Συνέδριο ακριβώς επιδιώκουμε να θέσουμε ως κεντρικό ζήτημα το πώς θα γίνεται πιο διακριτός σε πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις ο ρόλος του Κόμματος ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής πρωτοπορίας, ως του φορέα των νέων ιδεών της επαναστατικής προοπτικής. Αυτό εξυπακούεται ότι απαιτεί ανώτερη ποιοτικά καθοδηγητική δουλειά, ιδεολογική - πολιτική - μορφωτική - πολιτιστική - οργανωτική αναβάθμιση της δουλειάς όλου του Κόμματος, από την ΚΕ μέχρι τις ΚΟΒ του ΚΚΕ, από το ΚΣ της ΚΝΕ έως όλες τις ΟΒ της ΚΝΕ.

Δεν κρύβουμε ότι έχουμε καθυστερήσει και υστερούμε αρκετά στη θεωρητική, βαθύτερη μελέτη του υποκειμενικού παράγοντα, παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει στη βάση των επεξεργασιών μας.

Η ΚΕ έκανε προσπάθεια ώστε να μελετήσει αυτό το ζήτημα όχι με ένα γενικόλογο και αφηρημένο τρόπο που θα μπορούσε να έχει καθολική ισχύ για όλες τις φάσεις και σε κάθε περίοδο, αλλά να είναι ενταγμένο άμεσα στην ίδια τη μελέτη και αποτίμηση της πορείας του ΚΚΕ, των Οργανώσεών μας, πρώτ' απ' όλα των καθοδηγητικών οργάνων και στελεχών.

Οπως θα εντοπίσατε, στο 1ο Κείμενο περιέχονται όλες οι βασικές γενικές εκτιμήσεις, τα κύρια συμπεράσματα και θέσεις και για τα υπόλοιπα ζητήματα που βέβαια αναλύονται πιο εμπεριστατωμένα και συγκεκριμένα στα υπόλοιπα δύο Κείμενα των Θέσεων της ΚΕ που βρίσκονται στα χέρια όλων των μελών και των φίλων του Κόμματος. Στο 1ο Κείμενο μπαίνει το γενικό τους πλαίσιο, για να έρθει να δέσει σε συνέχεια με τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις, περιγραφές και συμπεράσματα των υπόλοιπων κειμένων πάνω στα θέματα που ειδικότερα πραγματεύονται.

-- Στις Θέσεις γίνεται γενναία αυτοκριτική από την ΚΕ, εντοπίζοντας τολμηρά τις αδυναμίες στην καθοδήγηση και πολιτική παρέμβαση του Κόμματος στο διάστημα από το 20ό Συνέδριο. Δεν είναι παρακινδυνευμένη μια τέτοια δημόσια έκθεση των αδυναμιών του Κόμματος;

-- Μιλάμε με τολμηρό και ταυτόχρονα αυτοκριτικά αυστηρό τρόπο για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας, ακριβώς γιατί συνειδητά, κοιτάζοντάς τες στα ίσια και με πολύ στοχευμένη δουλειά, οφείλουμε να τις ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να φτάσουμε στο ύψος των μεγάλων, σύνθετων και ταυτόχρονα ρεαλιστικών απαιτήσεων της σύγχρονης ταξικής πάλης.

Η ΚΕ εκτιμά ότι το Κόμμα μας ανταποκρίθηκε, με την καθοδήγηση της ΚΕ συνολικά και του ΠΓ ανάμεσα στις συνεδριάσεις της ΚΕ από το 20ό έως το 21ο Συνέδριο.

Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια ήταν ενταγμένη μια πολύπλευρη και πλούσια ιδεολογική πολιτική οργανωτική δουλειά για τα 100χρονα του Κόμματος, τα 100χρονα του Οκτώβρη, τα 50χρονα της ΚΝΕ, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την Ιστορία του Κόμματος από το 1918 έως το 1967, ολοκληρώνεται οσονούπω η περίοδος 1967 - 1974 και έχει αρχίσει η μελέτη για την περίοδο 1974 - 1991. Αυτά τα χρόνια επίσης έγιναν το Συνέδριο της ΚΝΕ, τα Φεστιβάλ της, τα αντιιμπεριαλιστικά διήμερα, μεγάλες άλλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έβαλαν τη σφραγίδα τους, είχαμε μια σπουδαία εκδοτική δραστηριότητα. Δώσαμε τις μάχες των πολλαπλών εκλογών (βουλευτικών, ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών), οργανώθηκαν μεγάλοι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας και πολιτικών απαγορεύσεων συναθροίσεων, και τόσα άλλα.

Το γεγονός ότι στις Θέσεις της ΚΕ θέτουμε ως κεντρικό ζήτημα το Κόμμα, ως ενότητα θεωρητικής, πολιτικής και μαζικής δράσης, δεν σημαίνει ότι καλλιεργούμε την αντίληψη ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ακριβώς αντίθετο. Θέτουμε το ζήτημα αυτό, όπως είδατε και στα κείμενα, ως ζήτημα νέων, μεγαλύτερων απαιτήσεων και ευθύνης, αφού το Κόμμα μας έχει κάνει πρόοδο μέσα σε πολύ δύσκολες, σύνθετες συνθήκες, σε πρωτόγνωρες από αρκετές απόψεις συνθήκες. Το να μιλάμε τολμηρά και δημόσια για τις αδυναμίες μας δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά δύναμης και αποφασιστικότητας. Το ΚΚΕ έχει περάσει σε μια νέα βαθμίδα θεωρητικής και πολιτικής ωρίμανσης, έχει επιβεβαιωθεί σε σειρά εκτιμήσεών του, θέσεών του, επεξεργασιών, προβλέψεών του, πρακτικών δραστηριοτήτων του.

Παρόλ' αυτά όμως, έχει ανέβει πολύ η απαιτητικότητα από τις ίδιες τις εξελίξεις και συνεπώς η υποχρέωση του Κόμματος, όλων των καθοδηγητικών του οργάνων και των Οργανώσεών του, της ΚΝΕ, για να περάσουμε σε μια νέα ανοδική πορεία. Και όταν λέμε ανοδική πορεία δεν εννοούμε με απλά κοινοβουλευτικά κριτήρια, αλλά με τα κριτήρια που θέτει η ίδια η επαναστατική φύση του Κόμματός μας, ώστε ως πρωτοπόρα δύναμη να ανεβάσουμε την εργατική τάξη στο επίπεδο της ηγετικής δύναμης της κοινωνίας για να φτάσει μέχρι την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής.

Ριζοσπάστης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου