Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Από τον Ρόντεϊ Κινγκ στον Τζορτζ Φλόιντ


Λος Άντζελες 3 Μάρτη του 1992 ο άγριος ξυλοδαρμός του Ρόντεϊ Κινγκ 
Λος Άντζελες 3 Μάρτη του 1992 ο άγριος ξυλοδαρμός του Ρόντεϊ Κινγκ

Στις 3 Μάρτη του 1992, ο Τζορτζ Χολιντέι, μετά από μια κουραστική μέρα ως υδραυλικός, έκατσε να ξεκουραστεί στο μπαλκόνι του διαμερίσματος του στο Λος Άντζελες. Έκπληκτος αντίκρισε πέντε λευκούς αστυνομικούς να λιντζάρουν άγρια έναν άοπλο νεαρό μαύρο. Πήρε την κάμερά του και κατέγραψε σε βίντεο τον 26χρονο Ρόντεϊ Κινγκ και τον αναίτιο ξυλοδαρμό του για υπερβολική ταχύτητα. Επέζησε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα σε όλο το σώμα και ρήξη νεφρού!

Όταν προβλήθηκε το βίντεο, η οργή ήταν ασυγκράτητη. Μεγάλες διαδηλώσεις ξεσπούν πολύ γρήγορα. Στο Λος Άντζελες, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος στέλνει το στρατό και τους πεζοναύτες. Έξι μέρες κράτησαν οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις. Σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, 2.383 τραυματίσθηκαν και πάνω από 11.000 ήταν οι συλλήψεις.


Στο πέρασμα των 28 χρόνων, οι ΗΠΑ θα ζήσουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις δολοφονιών και ξυλοδαρμών ανθρώπων, θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας και της ρατσιστικής βίας. Κόσμος ξαναβγήκε στους δρόμους για τον δολοφονημένο άοπλο 17χρονο Αφροαμερικανό Τρέιβον Μάρτιν, στη Φλόριντα το 2012 και για τον επίσης δολοφονημένο άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν, στο Μιζούρι το 2014. Φτάσαμε στην ανατριχιαστική εξόντωση του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσσότα το 2020, ο κόσμος ξανά στους δρόμους.

Οι πρώτοι που κάθε φορά έβγαιναν στους δρόμους ήταν φτωχοί, άνεργοι και γκετοποιημένοι μαύροι στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ του Βορρά και του Νότου. Στους δρόμους όμως ήταν και λευκοί φτωχοί και άνεργοι που το «αμερικάνικο όνειρο» δεν τους χωρούσε. Το πρόβλημα δεν είναι χρωματικό, είναι ταξικό. Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι στην Αμερική. Οι ζωές τους αξίζουν δισ. δολάρια. Αντίθετα, δεν αξίζει μία η ζωή των εκατομμυρίων φτωχών και περιθωριοποιημένων. Το 2008 στην κρίση τούς πέταξαν έξω από τα σπίτια και το 2020 στην πανδημία τούς έστειλαν μαζικά στην ανεργία.

Στα τόσα χρόνια, η οργή και οι διαδηλώσεις δεν στάθηκαν ικανές να φέρουν αλλαγές ούτε φυσικά και στις μέρες του Μπάρακ Ομπάμα που παρουσιάστηκε σαν η μεγάλη αλλαγή. Την απάντηση στο «γιατί» τη δίνει το σύνθημα της ΚΝΕ: «Καπιταλισμός σημαίνει "δεν μπορώ να αναπνεύσω"». Αυτό χρειάζεται αλλαγή.

902.gr

1 σχόλιο:

  1. Και μην "ΞΕΧΝΑΜΕ" επί προεδρίας των "Δημοκρατικών" με πρόεδρο των Ομπάμπα γίνανε τα ίδια και χειρότερα με της δολοφονίες των Αφροαμερικανών και τους άγριους ξυλοδαρμούς των!

    ΑπάντησηΔιαγραφή