Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας έχει τη σφραγίδα κυβερνήσεων, Περιφέρειας και Δήμου


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Σε σχόλιό του για τα προβλήματα από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Από τη Θέρμη μέχρι τον Εύοσμο, από την Τούμπα μέχρι την Πολίχνη και τις Συκιές αλλά και στο κέντρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, σε κάθε δυνατή νεροποντή, προκύπτουν τα ίδια γνωστά προβλήματα. Αυτό που αλλάζει είναι το επίκεντρο της εκδήλωσης των προβλημάτων και η σφοδρότητα με την οποία πλήττεται η κάθε περιοχή. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατεστραμμένες περιουσίες, υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.


Την ίδια στιγμή αποκαλύπτουν, και μάλιστα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις αναφορές του σε έργα υποδομής στην περιοχή, ότι η ιεράρχηση έργων με βάση τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι επικίνδυνη για το λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση και καθυστέρηση έργων πολιτικής προστασίας, τα οποία βρίσκονται σταθερά στα "αζήτητα" του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, των τεχνικών προγραμμάτων Δήμων και Περιφέρειας.

Η συντήρηση και αναβάθμιση της Περιφερειακής Τάφρου, ο επανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης απορροής όμβριων στο κέντρο της πόλης, η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της λεκάνης του Ανθεμούντα και του Δενδροποτάμου και άλλα πολλά, είναι έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, καθυστερούν, απαιτούν συγκεκριμένους σημαντικούς πόρους και δεν ολοκληρώνονται με ψίχουλα. Γι' αυτό και είναι κρίσιμο οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής να εντείνουμε σήμερα τη διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ταυτόχρονα να κοιτάξουμε μπροστά, στις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί ανεπίστρεπτα ως βασικό κριτήριο και για το σχεδιασμό και ιεράρχηση έργων υποδομής, η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου