Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Εκπέμπουν κοινό μήνυμα



Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που παρουσιάζουν συρρίκνωση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ξεκίνησε από προχτές ένα γαϊτανάκι δηλώσεων και αντεγκλήσεων, κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Το βασικό επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι η αδυναμία της οικονομίας να ανακάμψει, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ, είναι οι καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση», τις οποίες αποδίδει στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η συνέχιση της αβεβαιότητας αποθαρρύνει τις επενδύσεις και αυτό αντανακλάται σε εκ νέου συρρίκνωση του παραγόμενου ΑΕΠ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απαντάει μεν ότι τα τελικά στοιχεία είναι αυτά που κρίνουν τη χρονιά (θα δημοσιευτούν τον Απρίλη), αλλά σε κάθε περίπτωση επιμένει κι αυτή ότι η οικονομία χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ», που θα προέλθει από την αύξηση των επενδύσεων. Επομένως, είτε με το αρνητικό επιχείρημα της αβεβαιότητας, είτε με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «παραγωγικής ανασυγκρότησης», εκεί που καταλήγουν και οι δυο είναι ότι χρειάζονται επενδύσεις. Οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως αυτά που προβλέπονται στα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης και στο «μενού» των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Δηλαδή, ακόμα και μέσα από τον σκυλοκαβγά τους, το μήνυμα που περνάνε στο λαό είναι το ίδιο: Σκάσε και δέξου νέες θυσίες, για να έρθουν επενδύσεις και να έχουμε ανάπτυξη...

Αμφιβάλλει κανείς;
 
Μια μόλις βδομάδα μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού, αρμόδιας για την ενεργειακή διπλωματία, Ρ. Ντόνιγκαν, στην Ελλάδα, η «Καθημερινή» έγραφε χτες πως η είσοδος της αμερικανικής «Exxon Mobil», του μεγαλύτερου πετρελαϊκού μονοπωλίου παγκοσμίως, στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, είναι προ των πυλών και πως «η συμφωνία για στρατηγική συνεργασία με τα ΕΛΠΕ φαίνεται να είναι κλεισμένη εδώ και μήνες, και ο μοναδικός λόγος που καθυστερεί η υπογραφή της είναι οι κωλυσιεργίες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της παραχώρησης και υπογραφής συμβάσεων για τις τέσσερις από τις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ», προσθέτοντας ταυτόχρονα την τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ στο πρόσφατο συνέδριο στους Δελφούς ότι «έχουμε καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ έχουν και ποσοστό στη ΔΕΣΦΑ, για την οποία ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «ξαναθύμιζε» χτες ότι «βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι η ιδιωτικοποίηση του», αποτυπώνοντας και έτσι τη σημασία που δίνουν ευρωπαϊκά μονοπώλια και θυγατρικές (π.χ. «Flyxus», «Transgaz», εσχάτως η ολλανδική «Gausine»), στο να πιάσουν «πόστα» στο κουβάρι των δρόμων μεταφοράς φυσικού αερίου. Αμφιβάλλει άραγε κανείς ότι στα τραπέζια των παζαριών ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα βρίσκεται το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας;

Μόνη αξία το κέρδος
 
Μέρες που 'ναι, με τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ να φουντώνει και την πρόταση για μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων να δεσπόζει, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εμφανίζονται ως θεματοφύλακες των ιδρυτικών «αξιών» της Ευρωένωσης, ζητώντας να είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν στο δημόσιο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της, πηγαίνοντας προς τη Σύνοδο της Ρώμης. Υπάρχουν όμως κάτι ...ατυχείς συμπτώσεις, που τσαλακώνουν τον οραματικό λόγο της κυβέρνησης. Οπως η απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένα να εκδώσουν άδειες εισόδου σε πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο επειδή κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση στις χώρες καταγωγής τους. Χώρες, πολλές απ' τις οποίες κυλιούνται στο αίμα εξαιτίας των επεμβάσεων όπου συμμετέχει ή πρωτοστατεί η ιμπεριαλιστική ΕΕ, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Αλλωστε, αυτές ήταν πάντοτε οι «ιδρυτικές» της αρχές, όσο κι αν κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να την εξωραΐσουν, για να βγάλουν λάδι την αντιλαϊκή της πολιτική, που και οι ίδιοι εφαρμόζουν και πιστά υπηρετούν.
Ασυμβίβαστα;
 
«Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο του αγώνα που χάραξαν»: Το κάλεσμα απευθύνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), του υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Μπορεί στην αρχή και στο τέλος του μηνύματός της η ΓΓΙΦ να θυμάται τους αγώνες των εργατριών της Νέας Υόρκης, στις 8 Μάρτη 1857, ακόμα και να αντιγράφει τα συνθήματα με τα οποία το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα απευθύνεται στις γυναίκες σήμερα. Ομως, στο κυρίως θέμα δεν χωρούν παρανοήσεις.

Οπως σπεύδει να διαβεβαιώσει, «το όραμά» της είναι «σύμφωνο με τις επιταγές της κυβέρνησής μας» και «εμπνέεται από τις αρχές της ελευθερίας, των δίκαιων ευκαιριών και της αλληλεγγύης». Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Μόνο που οι γυναίκες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να δουν καθαρά σε τι συνίσταται αυτό το «όραμα»: Σε «ευκαιρίες» στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας, στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και την προσωρινή δουλειά χωρίς δικαιώματα. Σε «ελευθερία» που τις απαλλάσσει από τις άδειες μητρότητας, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση, τα μέτρα προστασίας του οργανισμού τους.

Τελικά, με ένα μικρό «σκονάκι» στα συνθήματα, η Γενική Γραμματεία παίρνει «άριστα» στη στήριξη και την προώθηση της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα των γυναικών στη δουλειά με δικαιώματα, την προστασία της μητρότητας, τον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου