Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

«Χαμηλές τιμές»


Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του στην Κέρκυρα, η κυβέρνηση επανέλαβε όλο το «αφήγημα» του κλίματος που αλλάζει για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις «ευκαιρίες» που παρουσιάζει η Ελλάδα, συνοδευόμενο από τη γνωστή γαρνιτούρα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί το λαό να κάνει θυσίες στο διηνεκές για τους στόχους του κεφαλαίου. Ομολογώντας - έστω κι εμμέσως - το τι κρύβεται πίσω από τις επενδυτικές αυτές ευκαιρίες που βλέπουν εδώ μονοπώλια άλλων καπιταλιστικών χωρών, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», σε σχόλιό της για τη συνάντηση με τίτλο «Πώς αλλάζουν οι καιροί», έλεγε για τις επισκέψεις Μακρόν και Τζεντιλόνι και τις συνοδείες τους από επιχειρηματίες και επενδυτικά σχέδια πως η Ελλάδα είναι «μία χώρα, η οποία δελεάζει τους επενδυτές λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά και της δυνατότητας επανάκαμψης στους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού και των logistics». Τι λένε δηλαδή; Οτι το ευνοϊκό «επενδυτικό κλίμα» βασίζεται στη φτηνή εργατική δύναμη μετά από τέσσερα απανωτά μνημόνια και τα αντίστοιχα αντεργατικά μέτρα, αλλά και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προώθησαν με συνέπεια η μία πίσω από την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας σε κλάδους που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο.

Μαζούτ... 
 
«Αλλοπρόσαλλες» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι τοποθετήσεις πολλών στελεχών της κυβέρνησης για το ναυάγιο και τη ρύπανση του Σαρωνικού, αν δεν αποσκοπούσαν συνειδητά στον αποπροσανατολισμό του λαού και στην απόκρυψη της συνενοχής κυβέρνησης - κεφαλαίου. Και τι δεν ακούσαμε! «Σε 20 μέρες θα είναι πιο καθαρά από πριν», λέει ο ένας, η εξάπλωση της ρύπανσης «οφείλεται στα ρεύματα και τη χαμηλή θερμοκρασία της θάλασσας», λέει ο άλλος... «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τους λουόμενους» λέει ο Π. Κουρουμπλής. «Φταίνε οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων» μουρμουρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι... «Φταίει η κοινωνία που ανέχεται την ανάπτυξη με καύσιμο το πετρέλαιο (!)», αποφαίνεται ένας άλλος, «οικολόγος».

... και κοροϊδία
 
Στα «μαργαριτάρια» που κυκλοφορεί η κυβέρνηση, ήρθε να προστεθεί και το κάλεσμα του υφυπουργού Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιού, στους αλιείς και τους άλλους επαγγελματίες που πλήττονται από την καταστροφή, να αναζητήσουν αποζημιώσεις από την ασφαλιστική του πλοίου! Είπε χαρακτηριστικά: «Να είμαστε και λίγο χρηστικοί. Θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να ξεκινήσουν διαδικασία αναζήτησης αποζημιώσεων από την ασφαλιστική εταιρεία». Και πρόσθεσε ότι αυτό το κόστος «μπορεί να καλυφθεί» από ένα διεθνές ταμείο του ΟΗΕ... Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης (πάγωμα ΕΝΦΙΑ, δανείων κ.λπ.), οικονομική βοήθεια και ό,τι άλλο χρειάζεται, συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες του περιβαλλοντικού εγκλήματος, «βγάζει λάδι» την πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου, και ειδικά των εφοπλιστών, και τελικά σπρώχνει τους πληγέντες σε δικηγορικά γραφεία και να διεκδικήσουν λεφτά από ασφαλιστικές και ...διεθνή ταμεία! Δεν φτάνει δηλαδή που πνίγηκαν στο μαζούτ, τώρα πάει να τους αποτελειώσει η κυβέρνηση με την κοροϊδία της.

Μεγάλες κόντρες
 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τα μέτρα προστατευτισμού που εξετάζει η Κομισιόν απέναντι στις επιθετικές εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων «στρατηγικής σημασίας» από τρίτες χώρες, κυρίως από κινεζικά κεφάλαια. Μόλις προχτές αποκαλύφθηκε ότι κινεζικές πολυεθνικές εποφθαλμιούν το γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο «AlIianz», ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,9 τρισ. ευρώ! Το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας προκαλεί πραγματικό πονοκέφαλο στην ΕΕ, που βλέπει κυρίως επιχειρήσεις με τεχνολογία αιχμής να μπαίνουν στο στόχαστρο κινεζικών πολυεθνικών, οι οποίες, συν τοις άλλοις, αποκτούν πρόσβαση σε τεχνογνωσία που τους δίνει ευρύτερα πλεονεκτήματα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η συζήτηση αυτή δεν γίνεται βέβαια χωρίς αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ που διαφωνούν με τους περιορισμούς σε εξαγορές που μπορούν να αναθερμάνουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση μπλόκαρε την πώληση μιας αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών σε επενδυτική εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, έναντι τιμήματος 1,3 δισ. δολαρίων. Σημειώνουμε ότι τα κινεζικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στις ΗΠΑ, τριπλασιάστηκαν το 2016 σε σχέση με το 2015. Γίνεται φανερό, επομένως, ότι στο παρασκήνιο διεξάγεται ένας σκληρός επιχειρηματικός πόλεμος, που εναλλάσσει όλα τα «όπλα», για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, χωρίς κανένα όφελος για τους λαούς.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου