Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

«Καλάθι» γεμάτο δεσμεύσεις για το κεφάλαιο, αυταπάτες και κοροϊδία για το λαό


/ AFP PHOTO / STR
Απανωτές διαβεβαιώσεις στους δανειστές, τις «αγορές», το εγχώριο κεφάλαιο ότι οι συμφωνημένοι αντιλαϊκοί στόχοι θα επιτυγχάνονται, οι αναδιαρθρώσεις που βρίσκονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στον πυρήνα των μνημονίων θα συνεχιστούν και ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «πισωγύρισμα», παρείχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μέσα απ' τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απ' όπου παράλληλα υπερασπίστηκε με ζήλο το ρόλο του σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.
 Οπως είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού», ενώ με «κάβα» τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων ανέλαβε απέναντι στο εγχώριο κεφάλαιο «προσωπική δέσμευση» για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που απαιτείται, «για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα ...με δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος».

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους «μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης», ώστε αυτή να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, «απλοποίηση διαδικασιών» για τη σύσταση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού στα μέτρα τους και βέβαια ενισχύσεις και «ενεργητικές πολιτικές» απασχόλησης, για ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη στις «δυναμικές» καπιταλιστικές επιχειρήσεις σε κλάδους που ιεραρχεί το κεφάλαιο.


Ειδικότερα, υποσχέθηκε στήριξη στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα, κομπάζοντας ότι «μέσω των διεθνών συνεργειών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης», με «εμβληματικά έργα στο πεδίο αυτό, όπως οι αγωγοί ΤAP και ΙGB και ο σταθμός φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη» κ.ά., με έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.

Στήριξη υποσχέθηκε επίσης στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, μέσα και από τις επενδύσεις στις μεταφορές και τις υποδομές με οδικά έργα, παρεμβάσεις σε μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας - Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη κ.ά.

«Παράγοντας» ευρωατλαντικών διευθετήσεων
 
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε εκτενώς στις αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Βαλκάνια, όπως τη ΝΑΤΟική συμφωνία με την ΠΓΔΜ, την οποία παρουσίασε ως αποτέλεσμα «συνεργασίας και επικοινωνίας» και ως στοιχείο για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή, αφού όπως είπε «μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων και πόλο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Και βεβαίως, καθιστά τη Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Στο ίδιο πνεύμα του «παράγοντα» - αμερικανοΝΑΤΟικών - «λύσεων» στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και σε ό,τι αφορά τις «διευθετήσεις» με την Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες και για άλλα θέματα, για τις οποίες είπε πως βρίσκονται «σε καλό σημείο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι σαφές ότι προκειμένου η Ελλάδα να στηρίξει το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή προοπτική της χώρας, πρέπει να υλοποιηθεί σειρά δεσμεύσεων της γείτονος».

Παραπάνω από ενδεικτική για την επικίνδυνη εμπλοκή της κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ήταν και η απάντηση σε ερώτηση που έγινε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για το αν είναι θετικός στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου και για το αν η κυβέρνηση θα προχωρούσε τότε σε αναγνώριση του προτεκτοράτου, αφού όπως είπε αν υπάρξει συμφωνία των δύο μερών, «δεν θα είχαμε κανένα λόγο παρά να την χαιρετίσουμε».

«Ανθρακες ο θησαυρός» για το λαό
 
Ταυτόχρονα, οι υποτιθέμενες «φιλολαϊκές» εξαγγελίες που έκανε, περιγράφοντας μια Ελλάδα με σφαγιασμένα τα δικαιώματα και παροχές φτωχοκομείου για την ακραία φτώχεια, πασπαλισμένες με ορισμένες ανέξοδες υποσχέσεις σε βάθος χρόνου και εφόσον «οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν», επιβεβαίωσαν ότι χωρίς κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, ο «θησαυρός» είναι «άνθρακες» για το λαό.

Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα που παρουσίασε σε σχέση με τα Εργασιακά.

Σε ένα ακόμα δώρο προς το κεφάλαιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως τον νέο μποναμά προς τις επιχειρήσεις με την προοπτική κάποιας αύξησης στον κατώτερο μισθό και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, που παραμένει σε ισχύ από το 2012.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου, πρέπει να γίνει με τρόπο που θα δημιουργεί την κοινωνική συναίνεση και βεβαίως την προοπτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Ετσι, πριν ακόμα οι μισθωτοί με μισθούς πείνας δούνε κάποια αύξηση, η κυβέρνηση σπεύδει να «μπουκώσει» τις επιχειρήσεις. Που σημαίνει ότι η αύξηση αυτή, αντί να επιβαρύνει τους εργοδότες, που τόσα κέρδισαν και κερδίζουν από την καρατόμηση των μισθών, θα φορτωθεί και πάλι στα λαϊκά στρώματα, καθώς η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι και αλλιώς προέρχεται από τη σκληρή φορολογία και τα «ματωμένα πλεονάσματα». 
Επιπλέον, με τη μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2020, οι μισθωτοί θα δούνε την όποια αύξηση να εξανεμίζεται και να ξαναγυρίζει στον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, με όλο αυτό το τρικ, στο τέλος, αυτοί που και πάλι θα ωφεληθούν θα είναι μόνο οι επιχειρήσεις..!

Αντίστοιχα είναι και τα όσα ανακοινώθηκαν για τις φοροελαφρύνσεις, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει περίπου ως «φιλολαϊκό μέτρο» τις επιπλέον φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο με τη «μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει ως «μεγάλη ανάσα» τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ για ορισμένες κατηγορίες (30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20), την ώρα που όχι μόνο διατήρησε το χαράτσι, αλλά ταυτόχρονα έχει ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που συμπαρασύρουν προς τα πάνω τη φορολόγησή τους.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως 35% από 1/1/19 δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη φοροληστεία που έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, με βασικό στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτικό τομέα, εξήγγειλε την κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς - ΚΟΙΝΣΕΠ.

Εταξε ακόμη αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μία του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21, μέτρο που παραπέμπεται για υλοποίηση... μετά από μία διετία.

Ολα αυτά κι ενώ η συνολική φοροληστεία του λαού για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα θα εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα με μέτρα όπως τη μείωση του αφορολόγητου, για το οποίο ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε αστεϊσμούς, δηλώνοντας «κάθε πράγμα στον καιρό του...»!

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις - αφού ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι «σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις» (!) - και τις νέες περικοπές που έρχονται, επιχείρησε να ανανεώσει τις προσδοκίες στο λαό, λέγοντας ότι εφόσον τα στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων, θα εξηγηθεί στους εταίρους και ενδεχομένως συμφωνηθεί η μη υλοποίηση του μέτρου ως ...αντιαναπτυξιακού!

Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε για να αποδείξει ότι οι περικοπές δεν είναι «αναγκαίες», ήταν ότι το μέτρο του επανυπολογισμού αφορά στην πλειοψηφία τους συνταξιούχους μεγαλύτερης ηλικίας και άρα η δαπάνη για τις συντάξεις τους «θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου»...

Ριζοσπάστης   Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου