Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

11η Σεπτέμβρη: Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ο μεγαλύτερος τρομοκράτης των λαών



Αφιερώματα επί αφιερωμάτων λαμβάνουν χώρα απότα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και τον κόσμο κάθε χρόνο στις 11 Σεπτέμβρη. Με βαρύγδουπους τίτλους αναφέρονται στην «κόλαση της τρομοκρατίας», στη «μέρα που άλλαξε τον κόσμο», στην «επίθεση που πάγωσε την ανθρωπότητα», συνοδεύοντας τους με τις γνωστές εντυπωσιακές εικόνες από τους δίδυμους πύργους στο Μανχάταν.

Έχουν περάσει 17 χρόνια από το δολοφονικό χτύπημα στην καρδιά των ΗΠΑ και κανένα κρίσιμο ερώτημα δεν έχει απαντηθεί: 


  • Ποιοι πραγματικά σχεδίασαν και εκτέλεσαν το τρομοκρατικό χτύπημα; 
  • Γιατί οι πανταχού παρούσες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν απέτρεψαν την επίθεση; 
  • Γιατί ο «εγκέφαλος» του χτυπήματος- σύμφωνα με τις αμερικανικές κυβερνήσεις- Οσάμα Μπιν Λάντεν (ο οποίος, παρεπιπτόντως, δικό τους δημιούργημα υπήρξε) παρέμενε ασύλληπτος επί δέκα χρόνια;
Ενδεχομένως να μην λάβουμε ποτέ απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.


Αυτό που, ωστόσο, είναι σίγουρο είναι πως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001 ως πρόσχημα προκειμένου να προωθήσουν και να υλοποιήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, «εγκαινιάζοντας» την σύγχρονη βαρβαρότητα της «νέας τάξης» στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε ο περιβόητος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και μαζί του το δόγμα του «προληπτικού πολέμου», η απροκάλυπτη καταπάτηση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, η θεσμοθέτηση τρομονόμων και πρωτοφανούς καταστολής, η κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Brown για τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», μετά την 11η Σεπτέμβρη.
Στο διάστημα 2001-2016, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Πακιστάν κόστισαν τη ζωή σε 370.000- 390.000ανθρώπους. Από αυτούς περίπου 200.000 ήταν άμαχος πληθυσμός. Στα θύματα αυτά, προστίθενται άλλοι 800.000 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες αυτών των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων (καταστροφή νοσοκομειακών υποδομών, υποσιτισμός, μολύνσεις υδάτινων πόρων, κλπ).

  • Συνολικός αριθμός θυμάτων: Περισσότερο από 1 εκατομμύριο νεκροί στις τρεις προαναφερθείσες χώρες (δεν υπολογίζονται οι φονικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Λιβύη, Συρία, Υεμένη).
  • Σε κάτι περισσότερο από 10 εκατομμύρια ανέρχονται οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των πολεμικών επεμβάσεων σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Πακιστάν.
  • Από το 2001 μέχρι και σήμερα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περί τα 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επιχειρήσεων. 
  • Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τις δηλωμένες, στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δαπάνες από το 2001 έως το 2018.
  • Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», από το 2001 και έπειτα, οι ΗΠΑ διεξάγουν, μυστικές ή φανερές, πολεμικές ασκήσεις και δραστηριότητες («αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» τις έχουν βαφτίσει) σε 76 χώρες του κόσμου. 
Φυσικά, κερδισμένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη βγήκαν οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής οπλικών συστημάτων που έκαναν κυριολεκτικά χρυσές μπιζνες πάνω στο μακέλεμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγες μέρες μετά την 11η Σεπτέμβρη, όταν επαναλειτούργησε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, γνωστά μονοπώλια κατασκευής όπλων (Northrop Grumman, Raytheon, Lockheed Martin, κλπ) είδαν τις μετοχές τους- και λίγο αργότερα τα κέρδη τους- να εκτοξεύονται κατακόρυφα.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι τις επιθέσεις στο Μανχάταν και το Πεντάγωνο, στις 11 Σεπτέμβρη 2001, ακολούθησε μια άλλη, πολλαπλάσια πιο βάρβαρη και αιματηρή, «11η Σεπτέμβρη» για τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Αυτοί πλήρωσαν τεράστιο φόρο αίματος για ένα έγκλημα που οι ίδιοι δε διέπραξαν. Έτσι λειτουργεί, όμως, ο ιμπεριαλισμός – ψάχνει πάντοτε αφορμές για να σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή, να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Όσο για τις ηγεσίες των ΗΠΑ, ήταν και παραμένουν

διαχρονικά αδίστακτοι φονιάδες των λαών.

Και αυτό δεν αλλάζει, όσο κι’ αν προσπαθούν τα πάσης φύσης ξεδιάντροπα εγχώρια «αμερικανάκια» να τους ξεπλύνουν.

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου