Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Ο αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό, που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, αφορά όλο το λαό (ΦΩΤΟ)



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που έγινε στο παρκο της ΧΑΝΘ και εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ.

Μέσα από τις εισηγήσεις αναδείχθηκε ότι όταν το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα βλάπτονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού και ταυτόχρονα προωθούνται τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που το εκμεταλλεύονται.

Στον αντίποδα πρέπει να βρεθούν οι εργαζόμενοι και να παλέψουν για νερό κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό. Τονίστηκε ότι ο αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, είναι αγώνας που αφορά όλο το λαό και ξεκαθαρίστηκε ότι το νερό και οι υποδομές του μόνο ως λαϊκή περιουσία μπορούν να αξιοποιηθούν για να διασφαλιστεί η συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων κοινωνικών αναγκών.


Στην εισηγητική του ομιλία ο Γιάννης Κουρμούλης, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην διεθνή εμπειρία, από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωσή. Όπως τόνισε η εμπειρία αυτή είναι αποκαλυπτική, αφού δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών λαϊκής κατανάλωσης, την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, την αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων των ομίλων για τη συντήρηση και την επέκταση των δικτύων και την επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων του κλάδου. (Διαβάστε εδώ)

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μανώλης Χαρατσής, Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, που υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις και επιταχύνεται καθώς αποτελεί βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη-μέλη της. Όπως είπε, πρόκειται για μια πορεία που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ και το σύνολο των επιχειρήσεων που κατείχε ή ακόμα κατέχει το αστικό κράτος λειτουργούν με γνώμονα όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την άμεση ή έμμεση συμβολή τους στην καπιταλιστική κερδοφορία. (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Από την πλευρά του ο Μ. Αναστασιάδης, μηχανικός, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας μίλησε για την περίπτωση του Φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, που θα κατασκευαστεί με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), γεγονός που η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει ως «από μηχανής θεό». Πρόκειται, όπως είπε, για την πρώτη ΣΔΙΤ για υποδομές ύδρευσης και με αυτή την εξέλιξη θα παραδοθεί το κοινωνικό αγαθό του νερού απευθείας σε επιχειρηματικούς ομίλους και θα εκτιναχθεί το κόστος του, τόσο στο στάδιο της κατασκευής, όσο και μετέπειτα στη χρήση του. (Ολόκληρη η ομιλία εδώ)

Στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση, σημειώνοντας ότι αποτελεί το κύριο μέλημα της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, ώστε να περάσει στα χέρια ιδιωτών. Υπενθύμισε ότι η πολυεθνική SUEZ, γαλλικών συμφερόντων, κατέχει ήδη το 5.46% των μετοχών της ΕΥΑΘ και υπογράμμισε ότι η μόνη ασπίδα προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ είναι η συσπείρωση και η πάλη των εργαζομένων, που από κοινού με τον λαό της Θεσσαλονίκης θα είναι η τροχοπέδη που θα βάλει φρένο στην εμπορευματοποίηση του νερού και θα δημιουργήσει της συνθήκες εκείνες, που θα καταστήσουν αναφαίρετο δικαίωμα την καθολική πρόσβαση σ αυτό το κοινωνικό αγαθό. (Η ομιλία του εδώ)

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσηνίας, ο οποίος είπε ότι η ολοένα και μεγαλύτερη προώθηση της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με γνώμονα την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, μεθοδεύτηκε διαχρονικά από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές και σήμερα επιταχύνεται και υλοποιείται εύκολα από την πίσω πόρτα των επιχειρήσεων μέσω των συμβάσεων παραχώρησης. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ο Κοσμάς Στεφανίδης, αγρότης, τόνισε στην παρέμβασή του ότι οι αγρότες, όπως και οι εργαζόμενοι, είναι θύματα της ίδιας πολιτικής: Της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και της επιχειρηματικής αξιοποίησης του, για αυτό το λόγο ο αγώνας για να είναι φτηνό το νερό για τα λαϊκά στρώματα περνά μέσα από τους κοινούς αγώνες με τα εργατικά σωματεία και τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων. (Η τοποθέτησή του εδώ)

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δημήτρης Αρόγλου, εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ και ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων.













902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου