Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ανάλυση να σου πετύχει...


Αν καταλάβαμε καλά την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, προχτές, στη Βουλή, για όλα τα δεινά του λαού στη χώρα μας ευθύνεται διαχρονικά το «παρακράτος των εκδοτών, μετέπειτα καναλαρχών» που πρωτοστάτησε «στην ανατροπή κυβερνήσεων και ηγετών». 
 
 Οπως μας είπε ο υπουργός, «το '74 ο Καραμανλής προσπάθησε να βάλει φραγμό στην ασυδοσία των οικονομικά ισχυρών και τον κατηγόρησε η διαπλοκή για "σοσιαλμανία" (...) Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε το βρώμικο '89 και μερικοί το αναπαράγουν τώρα (...) Το παρακράτος της διαπλοκής προσπάθησε να φυλακίσει τον έντιμο αγωνιστή Τσοβόλα (...) έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (...) πολέμησε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για τον βασικό μέτοχο (...) καθαίρεσε τον Γιώργο Παπανδρέου όταν θεώρησε ότι δεν του είναι πια χρήσιμος (...) έκανε το μεγάλο πάρτι την οκταετία 1996 - 2004 στο χώρο της Υγείας, των εξοπλιστικών προγραμμάτων». 
 
Δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό, δίπλα σε μια κυβέρνηση και σε ένα κράτος, που πάσχιζαν να υπηρετήσουν τα ...λαϊκά συμφέροντα, δρούσε πάντα αυτόνομα και διακριτά ένα «παρακράτος της διαπλοκής», που έβαζε εμπόδια και ενίοτε έριχνε κυβερνήσεις και ηγέτες! 
 
 Πέρα από το γεγονός ότι ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέλαβε να ξεπλύνει όλες τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον μετά τη Μεταπολίτευση, η ανάλυσή του για το «παρακράτος» είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική, αφού προσπαθεί να διαχωρίσει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα από την πολιτική και τα κόμματα που τα υπηρετούν, για να τα βγάλει λάδι. 
 
Η αντιπαράθεση, όμως, ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι έκφραση του ανταγωνισμού μεταξύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, γεγονός που επιδρά καθοριστικά στις πολιτικές εξελίξεις. 
 
Ολα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση και μόνο...

Πόρισμα για όλα τα γούστα
 
Ο «Ριζοσπάστης» ήταν από τους πρώτους που αποκάλυψε ότι οι προτάσεις των «ειδικών» για τα Εργασιακά οδηγούν σε μισθό μικρότερο ακόμα κι από τα 511 ευρώ μεικτά, που ισχύει σήμερα για τους νέους κάτω των 25 ετών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα, οι εργαζόμενοι χωρίς εργασιακή εμπειρία θα αμείβονται τον πρώτο χρόνο με το 85% του κατώτερου μισθού, που σημαίνει 498 ευρώ μεικτά. Αυτά γράφονταν στην αγγλόφωνη έκδοση του πορίσματος που έδωσε αρχικά στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Σημειωτέον, στη μεταφρασμένη περίληψη του πορίσματος που μοίρασε ο Γ. Κατρούγκαλος το συγκεκριμένο σημείο είχε απαλειφθεί, ενώ ακόμα περιμένουμε να δούμε ολόκληρο το πόρισμα επίσημα μεταφρασμένο από το υπουργείο.

Προσέξτε τώρα: Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, το υπουργείο Εργασίας «διόρθωσε» στο συγκεκριμένο σημείο το αγγλόφωνο πόρισμα των «ειδικών» που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και για τον πρώτο χρόνο απασχόλησης προβλέπει πλέον «υπό-κατώτατο» μισθό στο 90% του κατώτερου. 

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό μεταφράζεται σε 527 ευρώ μεικτά. Και μόνο το γεγονός ότι το πολυδιαφημισμένο πόρισμα αλλάζει με τέτοια ευκολία, και μάλιστα χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής, επιβεβαιώνει ότι φτιάχθηκε αποκλειστικά και μόνο για να υπηρετήσει τις προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης. 

Σημαίνει, ακόμα, ότι το «παιχνίδι» παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα σε βάρος των εργαζομένων και ότι οι αντεργατικές ανατροπές έχουν δρομολογηθεί, ανεξάρτητα από την επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα ανήκει εκεί που το τοποθέτησαν από την αρχή οι εργαζόμενοι: Στα σκουπίδια!

Ισοδύναμη ... χασούρα για το ΕΚΑΣ
 
Με διαρροές στον Τύπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι δίνει τάχα μάχη, για να απαλύνει τις συνέπειες που έχει για τους χαμηλοσυνταξιούχους η εφαρμογή των μνημονίων και της αντιασφαλιστικής της μεταρρύθμισης. Οπως διαβάζουμε, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να μην κοπεί εντελώς το ΕΚΑΣ στις κατηγορίες των δικαιούχων που προβλέπεται να το χάσουν σταδιακά, μέχρι την οριστική κατάργηση του επιδόματος το 2019, η κυβέρνηση μελετάει το σενάριο να μειώσει οριζόντια το ΕΚΑΣ για όλους τους εναπομείναντες δικαιούχους (270.000 συνταξιούχοι) και να το κόψει μια κι έξω σε όλους το 2019, όπως δεσμεύεται από τις αποφάσεις και τις υπογραφές της. 
Οι μειώσεις αυτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπολογίζονται σε 15% έως 20% για να βγει ο λογαριασμός, που σημαίνει να «εξοικονομήσει» η κυβέρνηση τα προβλεπόμενα ποσά για κάθε χρόνο (569 εκ. ευρώ το 2017, 803 εκ. ευρώ το 2018 και 853 εκ. ευρώ το 2019). Τα ποσά αυτά προστίθενται στα 170 εκ. ευρώ που αναμένεται να χάσουν έως το τέλος του 2016 οι δικαιούχοι της πρώτης κατηγορίας που τους αφαίρεσαν εντελώς το ΕΚΑΣ. Αθροιστικά, μέχρι το τέλος του 2019, οι σωρευτικές απώλειες για τους 340.000 δικαιούχους του συγκεκριμένου επιδόματος θα φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ. 
Επομένως, το πρόγραμμα των περικοπών προχωράει κανονικά και αυτό που αλλάζει (αν αλλάξει τελικά...) είναι η ανακατανομή της χασούρας μεταξύ των χαμηλοσυνταξιούχων, για να μετριάσει και να χειραγωγήσει η κυβέρνηση τις δίκαιες αντιδράσεις τους. 
Το ζήτημα παραμένει ότι στο τέλος του 2019 κανένας χαμηλοσυνταξιούχος δεν θα παίρνει ΕΚΑΣ και περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα έχουν κάνει φτερά από την τσέπη τους στην τετραετία 2016 - 2019.

Ελλειμμα εμπιστοσύνης... 
 
Μιλώντας σε κυπριακή εφημερίδα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, είπε αναφερόμενος στην επιδίωξη γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης: «Πρέπει να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις στο εσωτερικό της (σ.σ: της Τουρκίας). Ομως αυτό πρέπει να γίνεται με πολιτική αρχών και όχι "πανικόβλητων υποχωρήσεων" εκείνων που νιώθουν τύψεις, ή που προτάσσουν γεωστρατηγικά τους συμφέροντα έναντι της ανάγκης θετικής μετεξέλιξης της Τουρκίας. Μάλιστα, θα έλεγα ότι αυτοί οι κύκλοι πλειοδοτούν ως προς την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας και υποτιμούν, επί παραδείγματι, εκείνη της Ελλάδας. Πιθανά διότι θεωρούν ως δεδομένη τη συμπεριφορά μας ό,τι και αν κάνουν. Εδώ λαθεύουν (...) Αν ανοίξουν τα μάτια τους και κοιτάξουν χωρίς προκαταλήψεις θα διαπιστώσουν ότι τα δύο κράτη, Κύπρος και Ελλάδα, είναι ο πόλος σταθερότητας στην περιοχή (...) Οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις μου για τον σταθεροποιητικό και ιδιαίτερο ρόλο των δύο κρατών, Κύπρου και Ελλάδας. Ορισμένοι έχουν αρχίσει να δείχνουν μεγαλύτερο πραγματισμό έναντι αυτών των αναλύσεών μου. Οχι, όμως, ακόμα, αρκετοί». 
Αυτό το ...έλλειμμα εμπιστοσύνης τρέχουν οι ντόπιοι αστοί να καλύψουν εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου