Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΚΚΕ: Υπερώριμο το αίτημα για κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών (VIDEO)





Είναι υπερώριμο το αίτημα για κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, διότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανισότιμη μεταχείριση ενός υπουργού από έναν απλό πολίτη σε ό,τι αφορά ποινικές υποθέσεις, σημείωσαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου δεν προκύπτει από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, που έχουν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και πρόσθεσε ότι η ανισότιμη μεταχείριση δεν έχει να κάνει μόνο με την αποσβεστική προθεσμία, αλλά και στο ρόλο της Βουλής, δηλαδή της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, που μπορεί να ασκεί ποινική δίωξη ή να ανακαλεί δίωξη. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν συγχέει ούτε συσχετίζει το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών με το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία λέγοντας ότι η βουλευτική ασυλία είναι άλλης φύσης ζήτημα, διότι ο βουλευτής δεν διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, η ασυλία του είναι προσωρινή, η δίωξη του γίνεται από τα τακτικά δικαστήρια και η πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια δεν εμποδίζει την άρση της βουλευτικής ασυλίας για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Τόνισε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους να μην καλύπτεται η δραστηριότητα έξω από τη Βουλή, όπως π.χ. η υπεράσπιση των αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος.


Επιπλέον ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέστησε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι με την κατάργηση του άρθρου 86 θα χτυπηθεί η διαφθορά που η αιτία της είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 107 που κατοχυρώνει τα ειδικά προνόμια για το εφοπλιστικό και ξένο κεφαλαίο και στο οποίο στηρίζεται η νόμιμη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να πληρώνουν περισσότερους φόρους από ότι οι εφοπλιστές. 
Πρόσθεσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η αναστύλωση του κύρους του κλονισμένου αστικού πολιτικού συστήματος λόγω των μνημονίων, των αντιλαϊκών πολιτικών και αναντιστοιχίας λόγω και έργων, όπως π.χ. οι διακηρύξεις περί κατάργησης των μνημονίων που μετατράπηκαν σε ενίσχυση των μνημονίων.

Επίσης ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν σκοπό να καταργήσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τότε θα πρέπει να η λήψη απόφασης για τη διενέργεια εξέτασης για ποινικές ευθύνες δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πρότεινε να είναι υποχρεωτική η διενέργεια εξέτασης αν το αίτημα στηρίζεται π.χ. από 100 βουλευτές και έπειτα το Δικαστικό Συμβούλιο και όχι η Βουλή να αποφασίζει για την προκαταρκτική έρευνα. Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη θέση η παραπομπή και η δίωξη πολίτικων να γίνεται από την τακτική δικαιοσύνη και τον κάλεσε να απολογηθεί για την μεταστροφή του με μεσοβέζικες λύσεις στο όνομα της προστασίας του υπουργού που ήταν και το επιχείρημα των αστικών κομμάτων σε προηγούμενες αναθεωρήσεις του άρθρου 86.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Δελή



Για προσπάθεια αναστήλωσης και εξαγνισμού του αστικού πολιτικού συστήματος και του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί με τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση που έχουν καταθέσει τα αστικά κόμματα έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής μιλώντας στην επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης της Βουλής.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει το πρωτάθλημα στην αθώωση του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος μέσω της θεωρίας που διακινεί, κυρίως αυτός, ότι η κρίση προέκυψε από τον τρόπο λειτουργίας του αστικού πολιτικού συστήματος και όχι διότι είναι στο DNA του καπιταλισμού.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 62 για την βουλευτική ασυλία αναφέροντας ότι η θέση του ΚΚΕ είναι ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση και σημείωσε ότι η σχετική πρόταση όλων των αστικών κομμάτων στοχεύει στον ευρύτατο περιορισμό του θεσμού ασυλίας στην άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να μην καλύπτεται η δραστηριότητα των βουλευτών εκτός Βουλής, όπως π.χ. το να παραστέκεται στην πάλη του λαού που είναι από τα βασικά καθήκοντα του βουλευτή του ΚΚΕ.

Για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών έκανε λόγο για ελλιπείς και κουτσουρεμένες προτάσεις που δεν οδηγούν στην άρση όλων των εμποδίων για την ίση μεταχείριση υπουργών και απλών πολιτών. Ανέφερε ότι παραμένει το εμπόδιο με τον ρόλο της Βουλή που θα αποφασίζει αυτή και όχι η δικαιοσύνη για την άσκηση εξέτασης και ποινικής δίωξης ή για την αναστολή τους. Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η ειδική μεταχείριση των υπουργών και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για άρση όλων των εμποδίων για την ίση αντιμετώπιση υπουργού και πολίτη και να μην εξαρτάται αυτή από την θέληση της Βουλής.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου