Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις...




Τι λόγους έχει το ΝΑΤΟ να αφιερώσει μια ολόκληρη θεματική της Συνόδου υπουργών Αμυνας στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στα κράτη - μέλη, θέτοντας όρους για το ποιοι πάροχοι θα αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά; Γιατί οι ΗΠΑ απειλούν τη Γερμανία, μετά την έγκριση που έδωσε στην κινεζική «Huawei», να συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη χώρα; Ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η προειδοποίηση της «Huawei» ότι «η πολιτικοποίηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου θα αναχαιτίσει την τεχνολογική εξέλιξη και την κοινωνική πρόοδο;». Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα κρύβονται στον «λαβύρινθο» των ανταγωνισμών για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς δικτύων, που λόγω των υψηλών ταχυτήτων, της δυνατότητας δηλαδή να μεταφέρουν μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας σε μικρότερο χρόνο και με αστραπιαία απόκριση, θα επιδράσουν καταλυτικά στην οικονομία (με την ανάπτυξη π.χ. της ρομποτικής) και σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και στον στρατιωτικό τομέα, με την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και την αναπροσαρμογή της συλλογής, διακίνησης και ανταλλαγής πληροφοριών.


* * *
 
Δίπλα σε αυτά, από μόνη της η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου είναι μια κερδοφόρα «μπίζνα» για τα μονοπώλια που ανταγωνίζονται στις τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα θέατρα του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας, με εμπλοκή κρατών - μελών της ΕΕ. Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν είναι παράξενο το ενδιαφέρον όλων αυτών για το «επόμενο βήμα» στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, στο τραπέζι της αντιπαράθεσης πέφτει το χαρτί της «ασφάλειας» των οπλικών συστημάτων και της υποκλοπής πληροφοριών από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, που ως κατασκευαστές θα έχουν πρόσβαση στα δίκτυα 5G των ΝΑΤΟικών κρατών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι πρέπει όλοι οι σύμμαχοι να διαθέτουν «αξιόπιστα τηλεπικοινωνιακά συστήματα σε συνθήκες ειρήνης, κρίσης και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G» και ότι «οι μη στρατιωτικές υποδομές αποτελούν εθνική ευθύνη, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 3 της ιδρυτικής συνθήκης μας, η αντοχή (κάθε κράτους - μέλους) αποτελεί μέρος της δέσμευσης κάθε συμμάχου στη συμμαχία και μεταξύ τους».

* * *
 
Η ανάπτυξη των δικτύων 5G δημιουργεί τριβές και στο εσωτερικό της ΕΕ. Οχι μόνο επειδή οι βασικοί ανταγωνιστές της κινεζικής «Ηuawei» είναι δυο ευρωπαϊκά μονοπώλια («Ericsson» και «Nokia»), αλλά και επειδή τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε κράτους - μέλους δεν συγκλίνουν με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θέση της ΕΕ δεν έχει ξεκαθαριστεί και υπάρχει έντονη διαπάλη στο εσωτερικό της. Για παράδειγμα, Ιταλία, Γαλλία και άλλοι δεν έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση για το εάν θα επιτρέψουν στη «Huawei» να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για τα δίκτυα 5G, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει κανονικά και χωρίς περιορισμούς τη συμμετοχή της. Να σημειωθεί ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας είναι πελάτες - συνεργάτες της «Huawei» και είχαν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της κινεζικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε σημαντικά την υλοποίηση των νέων δικτύων, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να εκτοξευθεί και η Γερμανία να βρεθεί πίσω στον ανταγωνισμό που συνεπάγεται η εισαγωγή και χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών αυτού του μεγέθους.

* * *
 
Μιλώντας για την πιθανή συνεργασία Γερμανίας - Κίνας στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, εκπρόσωπος της «Ηuawei» χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η «Huawei» «μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη να είναι ηγέτης στη νέα εποχή, που δεν αφορά μόνο αυτή καθ' αυτή την τεχνολογία, αλλά είναι περισσότερο ο δυναμισμός της βιομηχανίας που θα ενεργοποιηθεί από το 5G και θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ηγηθεί της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης». Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια της Κίνας να «δελεάσει» την ΕΕ με μια γρήγορη προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, που θα της δώσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Γερμανία φαίνεται να συμμερίζεται αυτόν τον συλλογισμό, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ ότι οι σχέσεις με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα της όταν αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιούλη 2020 και ότι «η ΕΕ δεσμεύεται να υιοθετήσει μια προσέγγιση βασισμένη στην τεκμηρίωση, αναλύοντας λεπτομερώς τους κινδύνους σε ό,τι αφορά τα δίκτυα 5G, αντί να στοχεύει συγκεκριμένες χώρες ή παράγοντες».

* * *
 
Ο «ζήλος» αυτός της Γερμανίας για συνεργασία με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό προκαλεί την αντίδραση των ΗΠΑ. Ετσι, σε ενημέρωση των Ευρωπαίων δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τον κυβερνοχώρο, απείλησε ακόμα και με «διακοπή των δεσμών» με ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, εάν αποφασίσουν να συνεργαστούν με «μη αξιόπιστους» πωλητές, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να προχωρήσει τώρα με μέτρα ασφαλείας» και ότι «αν χρησιμοποιηθεί τεχνολογία που δεν είναι αξιόπιστη για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, τότε θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε πληροφορίες με χώρες όπως η Γερμανία».

* * *
 
Είναι φανερό ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω ανταγωνισμούς που οξύνονται και διατρέχουν κάθετα και οριζόντια το ιμπεριαλιστικό σύστημα, είτε μιλάμε για τον λεγόμενο «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, είτε για τη στάση της Γερμανίας, που προσπαθεί να μπει «σφήνα» και να κατοχυρώσει τη θέση της, είτε για τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου επίσης παίζεται σκληρό πόκερ ανάμεσα σε ανταγωνιστικές οικονομίες. Απέναντι στις εξελίξεις, κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται για τους κινδύνους που μεγαλώνουν από το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό, από τη «σύσταση» που έκανε με νόημα στην κυβέρνηση ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, «να κάνει τη σωστή επιλογή» σε ό,τι αφορά την εταιρεία που θα αναλάβει να αναπτύξει το σύστημα 5G στην Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν επιτρέπονται «παρατράγουδα» σε μια χώρα - πυλώνα του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.


Κ. Μ.
 
 
 
 
 
 
Ριζοσπάστης   Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου