Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Οι χώροι - ανάσα για τον λαό δεν είναι για τα σαγόνια των επενδυτών

 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΣΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει για τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων ενάντια στην «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

 

Από πρόσφατη κινητοποίηση στον χώρο της μαρίνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση στον χώρο της μαρίνας
Τον περασμένο Γενάρη, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης της μαρίνας της Αρετσούς Καλαμαριάς σε ιδιώτες επενδυτές για 35 χρόνια. Τον δρόμο άνοιξε η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Μάης 2020), η οποία έδινε το «πράσινο φως» στην ιδιωτικοποίηση, θέτοντας κάποιες δήθεν «κόκκινες γραμμές» για «ήπια» δόμηση, δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου κ.ά.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η επιτρεπόμενη δόμηση στη μαρίνα θα ανέρχεται σε 14.900 τ.μ. και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, σούπερ μάρκετ, αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχείο κ.λπ., ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα ανάπτυξης κατοικιών προς μίσθωση.

Απέναντι στις αντιδράσεις σωματείων και φορέων, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάει από το ΤΑΙΠΕΔ να αναστείλει τον διαγωνισμό και να αλλάξει τις προδιαγραφές του, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του δήμου για «ήπια» δόμηση. Ουσιαστικά συνεχίζει να στηρίζει την παράδοση της μαρίνας σε επιχειρηματικούς ομίλους, ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων.

Για τις εξελίξεις αυτές ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ελενα Ελευθεριάδου, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς, και τον Ζώη Μπρέστα, αντιπρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

* * *
 
Η μαρίνα της Αρετσούς
Η μαρίνα της Αρετσούς
-- Τελικά πρόκειται για ιδιωτικοποίηση ή για «αξιοποίηση» της μαρίνας, όπως λένε κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και η πλειοψηφία στον δήμο;

Ζ. Μ.: Ο όρος «αξιοποίηση» χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, τη διοίκηση του δήμου και παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της παραλιακής ζώνης, ως πρόσχημα για να πείσουν το λαό της Καλαμαριάς πως τα κέρδη του επιχειρηματία μπορούν να συνυπάρξουν με την κάλυψη των βασικών αναγκών μας για αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό.

Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αποκαλυπτικός: «Για να πάρει το Δημόσιο όσο περισσότερα χρήματα γίνεται, πρέπει να δώσει στον επενδυτή τη δυνατότητα να κάνει αυτό που νομίζει ότι θα του φέρει τα έσοδα που προσδοκά για τα επόμενα 40 χρόνια»!

Αρα, κριτήριο της «αξιοποίησης» δεν είναι το όφελος που θα έχει η τοπική κοινωνία, αλλά πρώτα απ' όλα το επιχειρηματικό κέρδος. Και μπροστά σ' αυτό το κέρδος δεν υπάρχουν όρια. Οσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, εμπαίζουν το λαό.

Αντί να έχουμε λοιπόν διεύρυνση και αναβάθμιση του ελεύθερου χώρου της παραλίας, αυτός θα περιοριστεί και θα είναι πλήρως εμπορευματοποιημένος, μια που προκρίνεται μέγιστη συνολική δομημένη έκταση 14.900 τ.μ., με ξενοδοχείο, κατοικίες και γενικότερα εμπορικές χρήσεις, οι υπηρεσίες των οποίων θα είναι δυσπρόσιτες για τη λαϊκή πλειοψηφία.


Μια τέτοια εξέλιξη στη μαρίνα θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο (π.χ. πρώην στρατόπεδο Κόδρα), με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους! Το μόνο πράγμα λοιπόν που δεν παίρνουν υπόψη τους είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού της Καλαμαριάς.

-- Πως κρίνετε τη στάση της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ε. Ε.: Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου συμφωνεί με την παραχώρηση της μαρίνας και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, για να μας κάνει συνένοχους στο έγκλημα που προωθείται. Βάζοντας δήθεν «κόκκινες γραμμές» και «όρους» στην παραχώρηση της παραλίας, επιδιώκουν να εγκλωβίσουν το λαό σε ψεύτικα διλήμματα.

Το δίλημμα «ιδιωτικοποίηση με ή χωρίς όρους», που προβάλλουν, είναι πλαστό και αποπροσανατολιστικό. Εχουν το θράσος μάλιστα να συζητούν να μπει το συγκεκριμένο ερώτημα και σε πιθανό δημοψήφισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράστηκε σύμπλευση υπέρ της ιδιωτικοποίησης από τους προσκεκλημένους βουλευτές των κομμάτων ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δήμαρχος και οι «συνεταίροι» του στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθούν να μας πείσουν για τον «μονόδρομο» της «αναβάθμισης» της Καλαμαριάς ως τουριστικού προορισμού, και σ' αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουν ακόμα και τη μετατροπή του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» σε πεντάστερο ξενοδοχείο, την ώρα που σωματεία και φορείς παλεύουν για την επαναλειτουργία του εν μέσω πανδημίας!

Δεν τους αγγίζει καν η ανάγκη θωράκισης του συστήματος Υγείας, αναβάθμισης των Τοπικών Ιατρείων της Καλαμαριάς με μόνιμο προσωπικό, η έλλειψη από την πόλη μας ενός σύγχρονου Κέντρου Πρωτοβάθμιας Υγείας, η αναγκαιότητα της άμεσης επίταξης και επαναλειτουργίας του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία».

-- Πώς απαντάτε στο επιχείρημα ότι η επένδυση θα φέρει θέσεις εργασίας, θα τονώσει την τοπική αγορά και θα αναβαθμίσει την Καλαμαριά σαν τουριστικό προορισμό;

Ε. Ε.: Ας δούμε τι λέει η μέχρι τώρα εμπειρία: Τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις σε μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη είχαν ως επακόλουθο το κλείσιμο εκατοντάδων μικρών εμπορικών καταστημάτων σε ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά είδη, βιβλιοπωλεία, τρόφιμα κ.λπ. Επληξαν σημαντικά την τοπική αγορά, και κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους.

Για τους επαγγελματίες της Εστίασης είναι τουλάχιστον προκλητικό, την ίδια ώρα που πολλά από τα μαγαζιά δεν πρόκειται να ξανανοίξουν μετά το παρατεταμένο lockdown, να τους κοροϊδεύουν ότι με την επένδυση στη μαρίνα θα γίνει ένα «μπαμ» και θα βγουν ωφελημένοι από τους τουρίστες που θα έρθουν! Ωφελημένοι θα είναι μόνο ο επενδυτής και τα μεγάλα μαγαζιά της περιοχής.

Αλλά και όποιες νέες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες και κακοπληρωμένες, με πετσοκομμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οσο για το αλιευτικό καταφύγιο, πιστεύουμε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα των επαγγελματιών αλιέων της Νέας Κρήνης, που έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε υλοποιηθεί και όχι να χρησιμοποιούν την αγωνία για το μέλλον τους σαν δήθεν «ανταποδοτικό όφελος» μπροστά στην οποιαδήποτε επένδυση. Αλλωστε, οι ψαράδες ήταν εκεί πολύ πριν γίνει η μαρίνα.

-- Υπάρχει όμως και η άποψη ότι η αξιοποίηση θα βγάλει το παραλιακό μέτωπο από τη σημερινή κατάσταση της εγκατάλειψης...

Ζ. Μ.: Για τη σημερινή κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο, αυτοί που έχουν την ευθύνη και πρέπει να απολογηθούν είναι οι ίδιοι που σήμερα στηρίζουν και προωθούν την ιδιωτικοποίηση, έχοντας διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια το έδαφος ώστε τα επιχειρηματικά σχέδια να παρουσιάζονται σήμερα ως «σωτηρία» και «διέξοδος» για το λαό, που θέλει να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής του.

Εκεί όμως που οι εργαζόμενοι και ο λαός της Καλαμαριάς βλέπουν μια ανάσα αναψυχής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν ευκαιρία για κερδοφορία. Αλλωστε, και η προώθηση των επιδιώξεων για τη μαρίνα της Καλαμαριάς εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και την «αξιοποίησή» του για τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι το κίνητρο της όποιας «αξιοποίησης».

Κυβέρνηση, δημοτική πλειοψηφία και επιχειρηματικά συμφέροντα προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα σωματείων και φορέων, λέγοντας πως όποιος είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση είναι «αναχρονιστικός» και επιδιώκει να παραμείνει η σημερινή άθλια εικόνα του παραλιακού μετώπου.

Εμείς απαντάμε στα διάφορα παπαγαλάκια ότι ο λαός της Καλαμαριάς «πονάει» τον τόπο περισσότερο απ' όλους αυτούς τους επενδυτές. Οι πρόσφυγες έχυσαν αίμα και ιδρώτα για να προκόψει αυτός ο τόπος και οι γενιές που ακολούθησαν έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν καθημερινούς αγώνες για να αξιοποιηθεί η παραλία προς όφελος όλων και όχι των λίγων. Θέλουμε και απαιτούμε να χαιρόμαστε εμείς και τα παιδιά μας την παραλία, και όχι να τη βλέπουμε «με το κιάλι».

-- Πώς εξελίσσεται ο αγώνας; Ποια αιτήματα προβάλλετε;

Ζ. Μ.: Το τελευταίο διάστημα, συνολικά 19 σωματεία και φορείς της πόλης, με συντονισμένη δράση, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας με κάθε τρόπο: Οργανώνοντας κινητοποιήσεις, ενημερώνοντας πλατιά τον κόσμο, μαζεύοντας υπογραφές. Καλούμε ταυτόχρονα το λαό της πόλης να απαιτήσει την άμεση ανάκληση της θετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην πέσει στην παγίδα της δημοτικής αρχής και των συνοδοιπόρων της, που θέλουν να αποπροσανατολίσουν, μιλώντας για επενδύσεις με «ήπια» επιχειρηματική δράση.

Η παραλία της Αρετσούς, η πλαζ (το «Remezzo», το «Καφενείο του Ψαρά», η «Προποντίδα»), το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, το παραθαλάσσιο μέτωπο στο Καραμπουρνάκι, το Κυβερνείο, η παραλία της Νέας Κρήνης, οι πρώην Καπναποθήκες, δεν είναι για τα σαγόνια των επιχειρηματιών.

Διεκδικούμε την πλήρη αξιοποίησή τους και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα και οι υπηρεσίες που απαιτούνται για τη δημιουργία πάρκων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, καθώς και την πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη όλων αυτών των χώρων.

Απαιτούμε την ένταξη της περιοχής της μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί για το συμφέρον του λαού της περιοχής. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και ελπιδοφόρος. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Το επόμενο διάστημα προετοιμάζουμε νέα μεγάλη σύσκεψη φορέων για να συντονίσουμε τις δράσεις μας και με πιο δυναμικές μορφές.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου