Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Ρεκόρ... με σφραγίδα

 

Με διθυραμβικούς τόνους η «Αυγή» αναπαράγει τα πανηγύρια της ισπανικής κυβέρνησης, γράφοντας για «νέο ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς». Σύμφωνα με στοιχεία των ισπανικών αρχών, οι 3,1 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβρη του 2021 είναι ο μικρότερος αριθμός στη χώρα από το 2007, ενώ οι απασχολούμενοι ασφαλισμένοι έφτασαν τα 19,8 εκατ. Αυτό που φυσικά... δεν «χώρεσε» στο σχετικό δημοσίευμα είναι η άλλη όψη αυτών των «ρεκόρ»: Η παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας», της δουλειάς - λάστιχο με ημερομηνία λήξης, που συνεχίζεται με τη στήριξη όλων των αστικών κυβερνήσεων, όλων των αποχρώσεων. Χαρακτηριστικά, τον ίδιο μήνα (Δεκέμβρης 2021), από τις 1,68 εκατ. νέες συμβάσεις εργασίας στην Ισπανία, μόνο το 10,3% αφορούσε συμβάσεις αορίστου χρόνου! Ακόμα κι απ' αυτές, μάλιστα, πάνω από μία στις τρεις (37%) αφορούσε μερική απασχόληση... Το σχεδόν 90% των νέων συμβάσεων του Δεκέμβρη ήταν συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, εκ των οποίων το 29,6% είναι και πάλι με ωράριο μερικής απασχόλησης!

Σφραγίδα σε όλα τα παραπάνω βάζει η νέα «εργασιακή μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης PSOE - «Unidas Podemos», την οποία διαπραγματεύτηκε η υπουργός Εργασίας και ηγέτιδα των «Unidas Podemos», Γιολάντα Ντίαθ, για «την ανάκτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων» και «την εγκατάλειψη της αντεργατικής μεταρρύθμισης του δεξιού Μ. Ραχόι» (πρώην πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος), όπως μας πληροφορεί η «Αυγή». «Ξέχασαν» όμως και εδώ να μας πουν ότι η εν λόγω «μεταρρύθμιση» αποτελεί αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και είναι τόσο... «φιλεργατική», που έχει τη συμφωνία όχι μόνο των εργατοπατέρων, αλλά και των εργοδοτικών ενώσεων, ενώ το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα εμποδίσει την ψήφισή της στο Κοινοβούλιο... Το έργο βέβαια το έχουμε ξαναδεί και στην Ελλάδα: Τόσο με τα πανηγύρια των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάθε μήνα, με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα χιλιοδιαφημισμένα «ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας» και την ανεργία να παραμένει στα ύψη, όσο και με τις «φιλεργατικές» μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κλιμάκωσαν την αντεργατική επίθεση των προκατόχων της σε όλα τα πεδία (χτύπημα απεργιακού δικαιώματος και κυριακάτικης αργίας, πρώτη εφαρμογή νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, «διευκόλυνση» δουλεμπορικών γραφείων και τόσα άλλα), παραδίδοντας στρωμένο γήπεδο και στην κυβέρνηση της ΝΔ.


Βρήκε τον φταίχτη

«Η απόφαση να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία θα δικαιωθεί μόνο στον βαθμό που δάσκαλοι, γονείς και μαθητές συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα διαρκούς ελέγχου. Θα δικαιωθεί μόνο αν η εκπαιδευτική λειτουργία περιφρουρηθεί από όλους ως ζωτική κοινωνική ανάγκη, που δεν επιδέχεται μεμψιμοιρίες ή εμπόριο καταγγελίας». Η άποψη αυτή, όπως καταγράφεται στο κύριο άρθρο μεγάλης εφημερίδας, συμπυκνώνει την πολιτική της κυβέρνησης μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα: «Σκάσε και κολύμπα». Αν δηλαδή απογειωθεί η διασπορά στους μαθητές δεν θα φταίει το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν αθωράκιστα μέσα στην πανδημία, αλλά οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που δεν εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα της συγκάλυψης και της διασποράς! Τελικά, όλοι έχουν ευθύνη να «περιφρουρήσουν» την εκπαιδευτική λειτουργία εκτός από την κυβέρνηση, που είναι στην πραγματικότητα η αποκλειστική υπεύθυνη να εξασφαλίσει όρους ασφαλούς επανέναρξης των μαθημάτων. Κι αν όλα ήταν «καταπληκτικά», όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας, δεν θα είχε γιγαντωθεί η ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Γιατί δεν είναι «μεμψιμοιρία» και «εμπόριο καταγγελίας» η ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών και η διεκδίκηση μέτρων προστασίας για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, αλλά γνήσια αγωνία, από εκείνους που ζουν καθημερινά την κατάσταση στην Εκπαίδευση και έχουν πολλάκις βάλει το χέρι στην τσέπη για τα «δωρεάν» rapid test και τα άλλα μέσα αυτοπροστασίας που συνιστά το υπουργείο Παιδείας...


Αν δεν βρέξει

Τι πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος που νόσησε από Covid στην Αμερική, αφού συμπληρώσει πέντε μέρες καραντίνας; Σύμφωνα με τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου Πρόληψης Πανδημιών, «αν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ένα τεστ αντιγόνου (rapid test), μπορούν να το κάνουν πέντε ημέρες αφού βρεθούν θετικοί, αν τα συμπτώματά τους έχουν υποχωρήσει και νιώθουν καλά». Αν πάλι δεν έχουν, δεν χάθηκε ο κόσμος, επειδή για τη διενέργεια τεστ σ' αυτήν τη φάση της ...ανάρρωσης, υπάρχει απλή σύσταση και όχι υποχρεωτικότητα. Πάμε τώρα σ' αυτούς που «είχαν πρόσβαση» (!) και έκαναν το τεστ: «Αν είναι θετικό, μείνετε σπίτι για άλλες πέντε ημέρες. Αν είναι αρνητικό, θα πρέπει να εξακολουθείτε να φοράτε μάσκα διότι μπορεί ακόμη να μεταδίδετε. Μάλλον δεν θα πρέπει να επισκεφθείτε τη γιαγιά, δεν θα πρέπει να μπείτε σε αεροπλάνο και θα πρέπει να προσέχετε πολύ όταν βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους». «Αν δεν βρέξει, θα 'χει ήλιο», είναι οι «συστάσεις» του αμερικανικού ΕΟΔΥ. Κι ας προκύπτει ότι στις πέντε μέρες από την εξακρίβωση της νόσησης ο ασθενής συνεχίζει να μεταδίδει. Γι' αυτό του λένε να γυρίσει στη δουλειά με όλες τις προφυλάξεις και τον αποτρέπουν από δραστηριότητες όπου είναι βέβαιο ότι θα διασπείρει τον ιό. Αλλά για τα αφεντικά και την οικονομία είναι πολυτέλεια να αναρρώσει ο εργαζόμενος στον απαιτούμενο χρόνο και να προστατευθούν οι γύρω του. Οπως συμβαίνει άλλωστε και στη χώρα μας.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου