Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Η μετάλλαξη «Ομικρον», η υγεία του λαού και η «ανοσία» των κερδών

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Της Ελένης Μπάγια*

Η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της ταχείας επικράτησης της μετάλλαξης «Ομικρον», η οποία λόγω του μεγάλου αριθμού των υπομεταλλάξεων στην πρωτεΐνη - ακίδα του ιού τον καθιστά μεταδοτικότερο σε σχέση με το στέλεχος «Δέλτα». Ταυτόχρονα ο κορονοϊός είναι ικανός να μειώνει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από τη μόλυνση, ενώ με βάση τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες μελέτες, τα εμβόλια χορηγούμενα σε τρεις δόσεις διατηρούν πολύ υψηλή προστασία από τη σοβαρή νόσηση(μείωση κινδύνου κατά 85% - 90% σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί).

Η κυβέρνηση υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της παραλλαγής «Ομικρον» και δεν διστάζει να κυκλοφορεί υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία αποκλιμάκωση και σενάρια τέλους της πανδημίας από το γεγονός της μαζικής ανοσοποίησης του πληθυσμού. Ταυτόχρονα αξιοποιείται η υπαρκτή υψηλή μεταδοτικότητα για να ενισχυθεί το γνωστό αποτυχημένο αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

Είναι μία απλή ίωση;

Ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφέρονται, από πουθενά δεν προκύπτει με βεβαιότητα ότι «είναι το τελευταίο μίλι που διανύουμε», «ένα μήνα υπομονή και η πανδημία θα περάσει». Τα ηπιότερα συμπτώματα της λοίμωξης με «Ομικρον» (κυρίως σε εμβολιασμένους) δεν μπορούν να κρύψουν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα και ο μεγάλος απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων θα οδηγήσουν σε αύξηση των νοσηλειών και σε ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, που ακόμα δεν έχουν αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα».

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποδεδειγμένα πρόκειται για έναν ιό τόσο επικίνδυνο, που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

  • Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής παρατηρείται δραματική αύξηση κρουσμάτων και συγκεκριμένα πενταπλασιασμός τόσο των ημερήσιων όσο και των ενεργών κρουσμάτων.
  • Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων ήταν 30.241 για την περίοδο 29/12 έως 4/1, την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν 6.616, ενώ τα ενεργά κρούσματα (δηλαδή τα θετικά κρούσματα του τελευταίου δεκαημέρου, ικανά να διασπείρουν τη νόσο) εκτοξεύτηκαν από 55.000 την περίοδο των Χριστουγέννων σε 272.000!
  • Ηδη στις ΗΠΑ οι νοσηλείες έχουν παρουσιάσει αύξηση 50% και στη Μεγάλη Βρετανία κατά 20%.
  • Στη χώρα μας οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 30% στο διάστημα 29/12 έως 4/1.
  • Με βάση την επίσημη παραδοχή ότι το 70% - 80% των νέων κρουσμάτων αποδίδονται στην «Ομικρον», ένα ποσοστό 20% - 30%, ήτοι 7.000 - 9.000 κρούσματα, εξακολουθούν να ανήκουν στο περισσότερο νοσογόνο στέλεχος «Δέλτα», περισσότερα από την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάπτυξη δύο παράλληλων επιδημικών κυμάτων. Τα σενάρια περί τέλους της πανδημίας έχουν ήδη διαψευστεί πολλές φορές, με τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και την ανισότητα στην εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας παραλλαγής από την εξάπλωση της πανδημίας και τη μεγάλη αναπαραγωγή του ιού.

Ατομική ευθύνη και βαθιά τσέπη

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της «Ομικρον» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: Την παραίτηση από κάθε προσπάθεια ιχνηλάτησης και περιορισμού της διασποράς, την άρνηση λήψης μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα σχολεία και τα φροντιστήρια ετοιμάζονται να ανοίξουν την ερχόμενη βδομάδα με τα ίδια πρωτόκολλα υπερμετάδοσης που ίσχυαν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, αφού με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 25% - 30% των κρουσμάτων την περίοδο του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη αφορούσαν μαθητές. Το απυρόβλητο του ιδιωτικού τομέα Υγείας συνεχίζεται, αψηφώντας τα αιτήματα για άμεση επίταξη των δομών του, όπως και τα καθημαγμένα από προσωπικό νοσοκομεία και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Η διατίμηση των διαγνωστικών μοριακών ελέγχων (47 ευρώ έκαστος για μοριακό και 10 ευρώ για rapid), ώστε όλο και περισσότεροι ασθενείς να κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της τεράστιας αναμονής για διενέργεια ελέγχου στις δημόσιες μονάδες, και η σύσταση για μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε χώρους συγχρωτισμού, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων, συμπληρώνουν το «παζλ» της ατομικής ευθύνης.

Η κυβέρνηση καθημερινά ανακοινώνει μέτρα που ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια, με τα ίδια εγκληματικά αποτελέσματα, μέτρα που επιβεβαιώνουν τη βάρβαρη πολιτική της και χαράζουν τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Πρωτόκολλα υπερμετάδοσης για την «ανοσία» των κερδών και του κράτους

Ενα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της ταξικότητας της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, και της ελληνικής, είναι η μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες για όσους νοσούν με ήπια συμπτώματα. Δηλαδή το ότι αναγκάζει νοσούντες, μεταδοτικούς εργαζόμενους να δουλέψουν, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε χώρους υπερμετάδοσης ακόμα περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα υγειονομικοί νοσούν κατά δεκάδες σε κάθε νοσοκομείο (2.000 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα λόγω λοίμωξης από την COVID-19), με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα αντικατασταθούν με «μετακινήσεις προσωπικού», επίταξη μεμονωμένων ιδιωτών και κλείσιμο χειρουργείων! Το μέγεθος της παλινωδίας φαίνεται ξεκάθαρα αν σκεφτεί κανείς το εξής: Τα πρωτόκολλα της 5ήμερης καραντίνας αναγκάζουν θετικούς και μεταδοτικούς υγειονομικούς να δουλεύουν εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ασθενείς, ενώ πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση έβγαλε σε αναστολή και ετοιμάζεται να απολύσει περίπου 5.000 υγειονομικούς που (κακώς) παραμένουν ανεμβολίαστοι, με το πρόσχημα ότι «αποτελούν κίνδυνο για τους ασθενείς»!

Για άλλη μια φορά φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού ότι η προστασία της υγείας του λαού δεν μπορεί να συνυπάρχει με τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Για να λειτουργεί απρόσκοπτα η καπιταλιστική οικονομία, δεν μπορούν να χορηγηθούν άδειες ειδικού σκοπού, ούτε να παρθούν επιπλέον μέτρα προστασίας της υγείας, τα μέτρα πρόληψης αποτελούν κόστος που δεν συμφέρει ούτε την εργοδοσία ούτε το καπιταλιστικό κράτος. Οι εργοδότες, λαμβάνοντας το «πράσινο φως», έχουν φτάσει στο σημείο να αποκρύπτουν στοιχεία και να απειλούν εργαζόμενους να πηγαίνουν στην εργασία τους αφού λάβουν ένα παυσίπονο. Το δε αστικό κράτος πιέζει για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργιών του, μειώνοντας από τη μία την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 139 εκατομμύρια ευρώ και τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά 52% για το νέο έτος, ενώ από την άλλη προσφέρει «ζεστό» χρήμα, 11 δισ. ευρώ, στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης!

Καμία συναίνεση στην εγκληματική πολιτική τους

Σε αυτήν την κατάσταση δεν χωράει συναίνεση και συμφωνία σε βασικές κατευθύνσεις, ούτε φιλολογία περί «εθνικής» επιτυχίας ή αποτυχίας, όπως διακηρύσσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και επιστήμονες που καθορίζουν τη γραμμή του στα ζητήματα Υγείας. Η πολιτική του ενός πατάει στα πεπραγμένα της πολιτικής του προηγούμενου, εξ ου και η πολιτική συμφωνία στα ζητήματα της οικονομικής ανταποδοτικότητας και της αυτοχρηματοδότησης των μονάδων Υγείας, της επέκτασης της επιχειρηματικότητας, της «αξιολόγησης» με βάση τις «βέλτιστες πολιτικές» της ΕΕ, της συγχώνευσης μονάδων και κλινών.

Αλλωστε, τα πρωτόκολλα που καθορίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εφαρμόζονται και με δεξιές και με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ θαυμάζει (π.χ. σε Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ).

Οι πρόσφατες κοκορομαχίες γύρω από τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα συσκοτίζουν το γεγονός ότι οι ΜΕΘ ήταν ελάχιστες και επί ΣΥΡΙΖΑ (550) και επί ΝΔ (1.300) μεσούσης της πανδημίας, πολύ κάτω από τον στόχο των 3.500 απαραίτητων κλινών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οπως και το ότι την ώρα που ασθενείς περιμένουν στο κρύο ώρες για να εξεταστούν και «βολεύονται» σε φορεία και ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, 8 νοσοκομεία τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν κλειστά, ενώ οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστες και δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού. Ακόμα και στο περιβόητο θέμα των τεστ οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έτρεχαν από κανάλι σε κανάλι και δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα που προτείνουν είναι «κοστολογημένα»!

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην εφησυχάζει

Η προστασία της ζωής και της υγείας του λαού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση, επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και δομών Υγείας, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό. Ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία, στοχευμένη εμβολιαστική εκστρατεία, με προσωποποιημένη ενημέρωση.

Η εξάλειψη της πανδημίας COVID-19 αφορά ένα σύνολο μέτρων, που δεν σχετίζονται μόνο με τους «σκληρούς» δείκτες των ΜΕΘ και των κλινών COVID.

Η δε εξάλειψη της «πανδημίας» του καπιταλισμού αφορά τον αγώνα για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην εξουσία, που θα έχουν ως επιστέγασμα, εκτός των άλλων, ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, το οποίο θα καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες πρόληψης - θεραπείας - αποκατάστασης.

*Η Ελένη Μπάγια είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναδημοσίευση από τον "Ριζοσπάστη'.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου