Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Μόνη λύση ο διεκδικητικός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων

 

 

Του Θανάση Γκώγκου, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά

Η κυβέρνηση της ΝΔ παραμονή Πρωτοχρονιάς αντί να επαναφέρει και να αποδώσει το δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή τη 14η σύνταξη που έχουν χρυσοπληρώσει οι συνταξιούχοι μια ολόκληρη ζωή, προκάλεσε ένα ακόμα πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, επιβάλλοντας νέες περικοπές στις συντάξεις και κυρίως στις συντάξεις χηρείας. Με μία εγκύκλιο, που στηρίζεται στο γνωστό νόμο-λαιμητόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, σε όσους είχαν διπλή σύνταξη από την εργασίας τους, και στις συντάξεις αναπηρίας μέχρι και 268,8 ευρώ αφού δίνει μόνο μια “εθνική σύνταξη”.

Η νέα παρέμβαση έρχεται να επιβεβαιώσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νόμου Κατρούγκαλου, που δήθεν η ΝΔ θα καταργούσε για τον διαχωρισμό της σύνταξης σε «ανταποδοτική» και «εθνική», νόμο τον οποίο διατήρησε και αναβάθμισε η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Βρούτση. Αποδεικνύεται πως η κάθε κυβέρνηση πατάει πάνω σε ό,τι γκρεμίζει η προηγούμενη, με σχέδιο ολικού ξηλώματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο πατάει η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και επιβάλλει πρωτοχρονιάτικο μαχαίρι στις παραπάνω συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αντιμέτωποι με ιδιαίτερα νέους, επώδυνους όρους όπως τη μείωση από το 70% στο 50% της σύνταξης του θανόντος, τη θέσπιση ηλικιακών ορίων με συνέπεια την κατάργηση του δικαιώματος απονομής σύνταξης, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, ορίζοντας πως, για να δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου τα επιζώντα μέλη, πρέπει ο θανών να είχε προϋποθέσεις σύνταξης γήρατος ή ανικανότητας, 4.500 μέρες αντί 1.500 μέρες εργασίας, εκ των οποίων 300 στην 5ετία προ θανάτου.

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2022, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγες μέρες, βρίσκει άμεση εφαρμογή στο νέο πλήγμα στις συντάξεις. Αντί να δοθούν αυξήσεις, να καλυφθούν οι μεγάλες απώλειες στις συντάξεις, η κυβέρνηση επιλέγει μέσα στις συνθήκες της πανδημίας που η υγεία του λαού χειροτερεύει, που η ακρίβεια θεριεύει και εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις, που η ανεργία και τα χαμένα μεροκάματα πολλαπλασιάζονται, να χτυπήσει ξανά τον κόπο και τον ιδρώτα των απομάχων της εργασίας που ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο στηρίζουν το εισόδημα των παιδιών και των εγγονών τους. Είναι οι ηλικίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας με οξυμένες ανάγκες στη φροντίδα και σε φάρμακα.

Θυμίζουμε πως με βάση τα στοιχεία που δίνει η ίδια η κυβέρνηση, και επειδή τα ψέματα που αναπαράγονταν όλα αυτά τα χρόνια για τα δυσθεώρητα τάχα ποσά των συντάξεων έχουν ξεθωριάσει, η μέση σύνταξη θανάτου που «παρέχει» σήμερα ο ΕΦΚΑ βρίσκεται μόλις στα 438,15 ευρώ μεικτά. Η «εθνική σύνταξη» των 360 ευρώ η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και υποτίθεται πως παρουσιάζεται ως κρατική «εγγύηση», δεν αντιμετωπίζεται ως συνταξιοδοτικό δικαίωμα που προήλθε από τα χρόνια δουλειάς του κάθε ασφαλισμένου αλλά ως «προνοιακό επίδομα». Είναι ο τρόπος για να κόβεται και να ράβεται από την κάθε κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνεται πως το Ασφαλιστικό βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των κυβερνήσεων, στην προσπάθεια για πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης με την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση παροχής συντάξεων, της μετατροπής των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε «ατομική υπόθεση» και σε χρηματιστηριακό προϊόν με ατομικό ρίσκο.

Το ΚΚΕ προβάλει σταθερά ότι μόνη λύση είναι ο διεκδικητικός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι αγώνες των συνταξιούχων που απέτρεψαν ορισμένες αντισυνταξιουχικές διατάξεις, μέσα σε αυτές και τις διατάξεις για τη χηρεία. Αγώνες για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Για επαναφορά όλων των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι τα τελευταία 12 χρόνια, όπως της 13ης και 14ης σύνταξης. Για ικανοποιητικές αυξήσεις στις συντάξεις και στις παροχές, ώστε να μπορέσουν να ζουν με αξιοπρέπεια. Για να ανοίξει ο δρόμος για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα καθολικής κοινωνικής ασφάλισης, που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όλου του λαού.

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Kontra News»
902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου