Τρίτη 26 Απριλίου 2022

«Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα μπει στο ΝΑΤΟ ή όχι»

 

 

Αν μη τι άλλο είναι ένα από τα "επιχειρήματα" που έχουν κατακλύσει τη δημόσια συζήτηση εδώ και δύο μήνες, όσο εκτυλίσσεται η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που πλέον μετατρέπεται όλο και πιο ραγδαία σε έναν πόλεμο "διά αντιπροσώπων" ανάμεσα στη Ρωσία και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Προφανώς το συγκεκριμένο "επιχείρημα" σκοπεύει να ξεπλύνει τις ευθύνες του ΝΑΤΟ για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να εμπεδώσει ότι τάχα οι επιδιώξεις του κάθε λάου ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της κυβέρνησής του.

Γιατί επανερχόμαστε στο συγκεκριμένο επιχείρημα;

Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση της Κίνας σύναψε νέα αμυντική συμφωνία με τις αρχές των νήσων του Σολομώντα. Οι Νήσοι του Σολομώντα βρίσκονται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, απέχουν περίπου 1.700 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, 9.500 χιλιόμετρα από τις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ, 3.100 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Νέας Ζηλανδίας και 5.500 χιλιόμετρα από την Ιαπωνία. Από την Κίνα, οι Νήσοι του Σολομώντα απέχουν επίσης περί τις 6.000 χιλιόμετρα. Αυτά για τη γεωγραφία της περιοχής.

Η "αμυντική συμφωνία" Κίνας - Νήσων Σολομώντα εντάσσεται στην επιδίωξη της Κίνας να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού, σε μία περίοδο που οξύνεται περαιτέρω η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιµπεριαλιστικό σύστηµα. Πώς υποδέχτηκαν οι ανταγωνιστές της Κίνας την συμφωνία;

- Οι ΗΠΑ θα "αντιδράσουν αναλόγως" εάν το Σύμφωνο Ασφαλείας του Πεκίνου με τα Νησιά Σολομώντα οδηγήσει σε μόνιμη κινεζική στρατιωτική παρουσία στο κράτος του Ειρηνικού, μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg».

- Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ φοβούνται ότι η συμφωνία Κίνας - Νήσων του Σολομώντα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια κινεζική ναυτική βάση στον νότιο Ειρηνικό, η οποία όπως αναφέραμε παραπάνω θα απέχει κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ακτές τους.

Ανάμεσα στις παραπάνω δηλώσεις - διαρροές έχουν μεσολαβήσει διάφορες επισκέψεις κρατικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας κ.ά. στις Νήσους που στόχο είχαν να αποθαρρύνουν την υπογραφή της συμφωνίας με την Κίνα, ενώ πριν λίγους μήνες υπογράφτηκε η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας (η ονομαζόμενη AUKUS).

Είναι προφανές ότι καθημερινά η βεντάλια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανοίγει επικίνδυνα και αγκαλιάζει σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη, αναδεικνύοντας πιο καθαρά τη μεγάλη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, μία μάχη ξένη με τα συμφέροντα των λαών. Είναι επίσης προφανές, ότι καθένα από τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και Ρωσία - Κίνα από την άλλη, ανταλλάσσει με μεγάλη ευκολία προσχήματα εμπλοκής και σύγκρουσης. 

Έτσι, για τις ΗΠΑ το "δικαίωμα" που έχει η Ουκρανία να στρατεύεται με το ΝΑΤΟ ενάντια στην ανταγωνιστική Ρωσία δεν το έχουν οι Νήσοι του Σολομώντα που γέρνουν προς την Κίνα και ενάντια στις ΗΠΑ. Το κάθε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο αναγνωρίζει ως πόλεμο μόνο τις εισβολές του αντίπαλου στρατοπέδου. Με τον ίδιο τρόπο διαβάζονται και οι όποιες συμφωνίες. Χαρακτηρίζονται "αμυντικές" από αυτόν που τις υπογράφει και "επιθετικές" από τον αντίπαλο, τη στιγμή που για τους λαούς είναι όλες επιθετικές, καθώς ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών που σιγοκαίει με τεράστιους κινδύνους. 

Την ίδια στιγμή με όλα τα παραπάνω, η Τουρκία - των γνωστών απαράδεκτων διεκδικήσεων σε βάρος των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας - έχει εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ και η είδηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη στα εγχώρια αστικά ΜΜΕ.  Ενώ πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε στρατιωτική άσκηση με τον τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα» με ένα από τα σενάρια της άσκησης την κατάληψη Ελληνικού νησιού και με παρατηρητές ακόλουθους άμυνας από διάφορα κράτη, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία, η Τσεχία, η Λετονία κ.α. 

Οι δε όψιμοι σημαιοφόροι του αγώνα κατά του "αναθεωρητισμού", η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου τηρούν σιγή ιχθύος. Άλλωστε στο ΝΑΤΟ έχεις "δικαίωμα" να είσαι "σύμμαχος" αλλά "δεν είναι και η καλύτερη περίοδος να μιλάς για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ", όπως δήλωσε κυνικά και ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ πριν λίγες μέρες... Αποδεικνύουν ,έτσι, ότι η αντίθεση με τον "αναθεωρητισμό" είναι α λα καρτ...Οι επιλεκτικές ΝΑΤΟικές ευαισθησίες βγάζουν μάτι, από τις νήσους του Σολομώντα ως την Τουρκία και την Ουκρανία. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η μοναδική σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πάλη των λαών ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μαζί και στα προσχήματα και την υποκρισία που τους συνοδεύουν.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου