Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Με επιτυχία η εκδήλωση για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και τις θέσεις του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ)

 


Η πρόταση του ΚΚΕ για την εξόρυξη χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική και την αξιοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου παρουσιάστηκε σήμερα, στην ειδική θεματική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη. 

Κεντρικοί εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι: Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας, επ. καθηγητής Χημείας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Ορέστης Βέρτκας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας.

Ο ορυκτός και μεταλλευτικός πλούτος της Χαλκιδικής είναι χαρακτηριστική απόδειξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει και η περιοχή, αλλά και συνολικά η χώρα, στον τομέα των μεταλλικών ορυκτών και της εξόρυξης γενικότερα, που στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες λαϊκές ανάγκες και να οδηγήσει το λαό μας να ζήσει καλύτερα. Ταυτόχρονα όμως η περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική είναι διδακτική για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ανάπτυξης που υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος. 


Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ για την εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, σημείωσε: 
«Συνυπολογίζοντας το σύνολο των διαχρονικών επιπτώσεών της στην κατάσταση των εργαζομένων, είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και γενικότερα στη διάθεση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια και στην ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα που προκαλεί τεκμηριωμένα περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα στερεί ορυκτό πλούτο από μια μελλοντική εργατική εξουσία».

Και πρόσθεσε ότι «το βασικό ζήτημα είναι ποιος κατέχει τον φυσικό - ορυκτό πλούτο, ποιος οργανώνει και διευθύνει την παραγωγή, ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που παράγεται. Παράλληλα ποιος είναι αυτός που σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, ποιος τα εφαρμόζει και με ποιο κριτήριο.

Σε αυτό το πραγματικό ερώτημα απαντάει ολοκληρωμένα η πρόταση του ΚΚΕ: Κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου, αξιοποίησή του στο πλαίσιο ενός ανώτερου τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ δεν λέει όχι στην εξόρυξη κανενός μεταλλεύματος που τεκμηριωμένα μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύσσεται και η εξορυκτική δραστηριότητα, θα αξιολογείται ολοκληρωμένα η χωροθέτηση κάθε μονάδας, εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, το τι και πότε θα εξορυχθεί, θα κατανέμεται το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, θα εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας, ταυτόχρονα συνδυασμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο Γιάννης Ζιώγας, επ. καθηγητής Χημείας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την «Λαϊκή Συσπείρωση», μίλησε για τις επιπτώσεις της εξόρυξης στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και στο περιβάλλον σε συνθήκες «δίκαιης ανάπτυξης».

Ο Ορέστης Βέρτκας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, φώτισε ορισμένες πλευρές της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και ανέδειξε την ανάγκη η πάλη του εργατικού κινήματος να στραφεί ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.
Παρεμβάσεις έκαναν ο Κυριάκος Παρθενιάδης, γραμματέας της ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πείρα από την παρέμβαση του ΚΚΕ στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Επίσης ο Κώστας Παπαζάχος, σεισμολόγος, καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, ο Βασίλης Λεκίδης, διευθυντής ερευνών στο ΙΤΣΑΚ και πρόεδρος της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας και η Φρόσω Δημητριάδου μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Νίκος Παναϊρλής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Στοά 59» και άλλα μέλη ΔΣ Σωματείων, μέλη των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού από Θεσσαλονίκη, Στρυμονικό κλπ., ο Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ, ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, ο Κώστας Κατσιφαράκης κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων ΑΠΘ.

902.gr

1 σχόλιο:

  1. ;;;;; "Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ"!!!

    Μην το ακούσουν τα Λακεδοτσόγλανα και σας κάνουν καμμιά μήνυση για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙΩΝ ΤΟΥ "ΕΟΚ/ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΊΔΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ"!

    Διότι οι Λακέδες "Μας" αντιστρέφουν την Κοινή Λογική! Αυτό που Αξίζουν οι Ίδιοι Τους το Απεικονίζουν στους Άλλους!!!!

    α) Γιατί "Κεντρικής Μακεδονίας";;; και όχι Νοτιοκεντρικής Μακεδονίας;;;;;

    β) Γιατί "Κεντρικής Μακεδονίας";;;; και όχι Νότιας Κεντρικής Μακεδονίας;;;;

    ΕΔΩ θα δούμε Μηνύσεις κατά του ΚΚΕ από Το Αριστερόστροφο Φασιστικό και Εθνομηδενιστικό Πολιτικό Κυβερνητικό Σχήμα των Λακεδοραγιάδων της ΕΕ και ΝΑΤΟ!!!!!

    Κύριοι Του ΚΚΕ!

    ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΠΕΦΤΩΝΤΑΣ ΣΑΝ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 13 ΌΡΟΦΟ!!!
    ... και ας έρθει η κυβέρνηση του Σκορδοπούτσογλου!!!
    ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Φ-Υ-Γ-Ο-Υ-Ν... ΕΔΏ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ!!!
    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΔΩΣΕΤΑΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΧΈΡΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ! Διότι το να τους "κακολογοίς" και από την άλλη να δίνεις χέρι σωτηρίας και ποτήρι νερό είναι δύο ΤΕΡΑΣΤΕΙΑ διαφορετικά πράγματα! Το πρώτο είναι Θεωρία που μπουχτήσαμε από "Θεωρίες" και το άλλο είναι η Πράξη μέσα στην Πολιτική Κίνηση της Ζωής (Θεωρία/Πράξη- Λένιν!)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή