Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Κομισιόν: «Χαμηλός ο κίνδυνος του κορονοϊού για τους εργαζόμενους»


Η νέα πρόκληση προδιαθέτει για νέα αντεργατική επίθεση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη

Από κινητοποίηση εργαζομένων της «Νissan» στη Βαρκελώνη την Τρίτη
Copyright 2020 The Associated
Από κινητοποίηση εργαζομένων της «Νissan» στη Βαρκελώνη την Τρίτη
Αλλη μια επιβεβαίωση ότι προτεραιότητα για τις αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ είναι τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι η υγεία των λαών αποτελεί η χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατατάξει τον κορονοϊό SARS-COV-2 σε απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζόμενους. Γίνεται έτσι φανερό ότι την κρίση και τις συνέπειές της, την οποία επιτάχυνε ως καταλύτης η πανδημία αλλά είναι το αποτέλεσμα της ίδιας της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, καλούνται να φορτωθούν και πάλι οι εργαζόμενοι, για να βγουν αλώβητοι οι καπιταλιστές.
 
Εμφανής στόχος της απόφασης της Κομισιόν να λύσει τα χέρια στη μεγαλοεργοδοσία, για τη λεγόμενη «πλήρη επανέναρξη της οικονομίας» και την ανάκαμψη, ώστε να εφαρμόζει λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, γιατί υποτίθεται ότι ο κορονοϊός δεν αποτελεί υψηλό κίνδυνο.


Βάσει των κανόνων της ΕΕ, ο νέος κορονοϊός ταξινομήθηκε ως κίνδυνος επιπέδου 3 σε έναν κατάλογο με τέσσερα επίπεδα. Ετσι θεωρείται ότι ένας ιός επιπέδου 3 «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανθρώπινη ασθένεια και να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζομένους, μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο διάδοσης στην κοινότητα, όμως συνήθως υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική προφύλαξη ή θεραπεία».

Οι βιολογικοί παράγοντες επιπέδου 4 είναι αντιθέτως αυτοί που δημιουργούν «υψηλό κίνδυνο» μόλυνσης και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφυλάξεις ούτε θεραπεία. Πάντως, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως «η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με επιστήμονες και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Εχει όμως περίτρανα αποδειχθεί ότι οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει εστίες μόλυνσης για τους εργάτες, αφού η εργοδοσία αρνήθηκε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να μην πειραχτούν τα κέρδη της. Η Βόρεια Ιταλία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου στα εργοστάσια εξαπλωνόταν ραγδαία τον Μάρτη ο ιός. 
Ακόμη, είναι ενδεικτικά τα χιλιάδες θύματα υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο. Το ότι σε έξι μήνες η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 383.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (πάνω από 100.000 στις ΗΠΑ, πάνω από 176.000 στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πάνω από 55.000 στη Λατινική Αμερική - μόνο στην Βραζιλία ξεπέρασαν τις 31.000) και χιλιάδες στην Ασία δεν είναι πρωτεύον. Αυτό που μετράει είναι να μπει μπροστά η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη όμως που είναι για τους λίγους. Οι πολλοί, οι παραγωγοί του πλούτου, αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Ορισμένα μόνο ενδεικτικά στοιχεία από την Ευρώπη:

  • Στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Μάη οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι κατά 169.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας σε 2,8 εκατ., το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες σε 6,1%, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης (BA). Σε σύγκριση με τον Μάη του 2019, η ανεργία αυξήθηκε κατά 577.000 άτομα.
  • Στην Γαλλία, πάρα τις ενισχύσεις τους, μεγάλα μονοπώλια όπως η «Renault» προχωράνε σε μαζικές απολύσεις.
  • Στην Ιταλία το Ινστιτούτο Στατιστικής Istat κατέγραψε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας κατά τον μήνα Απρίλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χάθηκαν 274.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 129.000 ανήκαν σε πολίτες που απασχολούνταν με συμβόλαια ορισμένου χρόνου.
  • Στην Ισπανία, χιλιάδες εργαζόμενοι των πολυεθνικών όπως της «Νissan» πετάγονται στο δρόμο.
  • Για τις ΗΠΑ η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τους πάνω από 40 εκατ. εργαζόμενους που μετατράπηκαν σε ανέργους.
 
Ριζοσπάστης  Πέμπτη 4 Ιούνη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου