Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με ... αβεβαιότητα και αντιλαϊκά προαπαιτούμενα


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022


Σε «καλό δρόμο» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εξελίσσονται οι διεργασίες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα του 12ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας που θα συζητηθούν σήμερα και αύριο μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και των υψηλόβαθμων κλιμακίων της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, βρίσκονται η τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, ζητήματα που σχετίζονται με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα («κόκκινα» δάνεια κ.ά.) καθώς και η πορεία κλιμάκωσης των άλλων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προβλέπονται για την τρέχουσα περίοδο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, απέστειλε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, τα δημοσιονομικά μεγέθη του οποίου, σε γενικές γραμμές, παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επισημαίνεται ότι οι προοπτικές ανάκαμψης περιβάλλονται από «υψηλούς εξωτερικούς κίνδυνους» και αβεβαιότητες

Συγκεκριμένα:

-- Την πιθανότητα μονιμότερων παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, που θα επέβαλλαν την έγκαιρη σύσφιξη των επεκτατικών πολιτικών στήριξης.

-- Την εξέλιξη της πανδημίας (εμφάνιση μεταλλάξεων, ενδεχόμενη υψηλότερη εξάπλωση του ιού, κ.ά.).

-- Γεωπολιτικές εντάσεις και μεταναστευτικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τους ενδογενείς κινδύνους γίνεται λόγος για την έγκαιρη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης. Επίσης, για τυχόν πρόσθετες επιπτώσεις από την κρίση που εκδηλώθηκε με φόντο την πανδημία, μετά τη σταδιακή απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι παραπάνω κίνδυνοι (κυρίως εξωγενείς) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς οι αλλαγές στις συγκεκριμένες εξωτερικές παραδοχές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της διαδικασίας πρόβλεψης».

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν προβλέπει μέση τιμή πετρελαίου για το 2022 στα 68,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ η συνεισφορά των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης - συνδέεται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων - αναμένεται σε 2,9%, με τη συνολική ανάκαμψη να διαμορφώνεται σε 6,1% σε ετήσια βάση το 2022.

Τέλος, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα για το 2022 υπολογίζεται στα 10.495 ευρώ με αύξηση 257 ευρώ ή κατά 2,45% σε σχέση με φέτος, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάκαμψης (6,1%).

Μπαράζ από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

«Ενα το κρατούμενο» είναι η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως αναφέρεται στην 11η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μετά την πρόσφατη εργασιακή μεταρρύθμιση», οι αρχές αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο νέου κώδικα εργασίας έως τις αρχές του 2022.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα του 12ου κύκλου αξιολόγησης, μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για να τεθεί σε ισχύ από το 2022, παρεμβάσεις στον τομέα της Ενέργειας, νέο λογιστικό σχέδιο στο Δημόσιο κ.ά.

Τέλος, βασικό ζήτημα είναι η συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, η έναρξη λειτουργίας του οποίου «δεν αναμένεται πριν από τα μέσα 2022, χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν άλλες διατάξεις του πτωχευτικού πλαισίου», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου