Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

“Ένα φάντασμα πλανιέται…” και δεν είναι vintage!

 


 

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Dave είχε την ιδέα να κρατήσει ως vintage τα χρώματα και την ιστορία του κτιρίου της παλιάς ΚΟΑ, στην Ομόνοια, προκαλώντας την υστερία των Χρυσαυγιτών. Ιερό και όσιο η ελεύθερη καπιταλιστική αγορά ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε πρόκειται να αποκτήσει. Μπορεί να εμπορευτεί να πάντα, αλλά πάντα με το φόβο του “Φαντάσματος που πλανάται πάνω απ´ την Ευρώπη”…. Κι αυτός ο φόβος δεν είναι vintage!

Κρίση αντικομμουνιστικής ιστορικορατσιστικής υστερίας έπαθαν τα χρυσαύγουλα με την ιδέα της ισραηλινής εταιρείας ξενοδοχείων BROWN! Οι  Ισραηλινοί της αλυσίδας ξενοδοχείων DAVE, που είναι και το brand name των μονάδων τους, είχαν την ιδέα  να κρατήσουν ως vintage, γκράφιτι, χρώματα και την ιστορία των τοίχων του πρώην κτηρίου του ΚΚΕ στην καρδιά της Αθήνας, γωνία Βερανζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη, που αγόρασαν. Κι αυτό έχει κάνει τους Χρυσαυγίτες πάλι να συνωμοτούν εύκολα και ύποπτα. Καταρχάς κατασκεύασαν «κρυφή» εταιρεία μεταξύ Εβραίων και Περισσού, βασισμένη στο… «ομόφυλον» των Μαρξ και Λένιν (!!!) με τους Εβραίους, το δαιμόνιο των οποίων τους ενέπνευσε να εμπορευτούν τουριστικά τον …κομμουνισμό. Και δη τον ελληνικό! (μπρρρρρρ!)

Όχι ότι δεν το έκαναν έξυπνα οι αδερφοί Καραμπατάκη, το αρχιτεκτονικό γραφείο των οποίων, K-Studio, σχεδίασε το ξενοδοχείο σε απόλυτα vintage φιλοσοφία. Σφυροδρέπανα ανάκατα με παλιά γραμμόφωνα βινυλίου, αυθεντικές κονσόλες nintendo και Pac-Man, φωτισμό από κόκκινο νέον, μπιλιάρδα, βιβλιοθήκη που την ονομάζουν «ανατρεπτικών τίτλων» κλπ, μετέτρεψαν το κτήριο των πρώην γραφείων της ΚΟΑ στο εναλλακτικό ξενοδοχείο DAVE Red, με σλόγκαν «normal gets you nowhere» (το νορμάλ δε σε πάει πουθενά). Είναι σίγουρο ότι οι χρυσαυγίτες τρέμουν στην ιδέα,  ότι μπορεί κάποια στιγμή οι εμφανέστατοι μπογδανοτζημεροφίλοι τους να προτείνουν να εκτελέσουν ίσως το υπόλοιπο της ποινής τους με βραχιολάκι σε κάποια απ’ τα 87 δωμάτια του κόκκινου Δαυίδ. Γιατί στο επόμενο ξενοδοχείο που οι Ισραηλινοί ετοιμάζουν στην Ευριπίδου, εμπνευσμένο από τα μπαχαράδικα της αγοράς, η «μπόχα» η χρυσαυγίτικη, δε θα μπορούσε να σκεπαστεί με τίποτα.

Είναι επίσης προφανές ότι το θρυλικό ΚΚΕ, όπως γράφουν στην τοιχογραφία την επεξηγηματική οι ξενοδόχοι, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και επιβάλλει το σεβασμό των αγώνων και της ιδεολογίας του, ακόμα και στον ταξικό αντίπαλο. Η μετάφραση της τοιχογραφίας έχει ως εξής: «Το κτήριο που σας φιλοξενεί δεν είναι ένας συνηθισμένος τόπος. Η Αθήνα είναι εξοικειωμένη με δυναμικές διαδηλώσεις κι έχει μια δυνατή επαναστατική Ιστορία. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της Ιστορίας, γράφτηκε εδώ, σ’ αυτόν ακριβώς το χώρο που στέκεστε. Αυτό που τώρα αποκαλούμε DAVE Red ήταν το αθηναϊκό αρχηγείο του ΚΚΕ, του θρυλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το οποίο διαμόρφωσε τη σύγχρονη πολιτική ζωή για πάνω από έναν αιώνα. Και αν αναρωτιέστε για το γκράφιτι με το Λένιν, το Μαρξ και το σφυροδρέπανο, όχι δεν τα φτιάξαμε εμείς. Αλλά τα διατηρήσαμε άθικτα ως δείγμα σεβασμού στην ιστορία του κτηρίου.»

Ιερό και όσιο η ελεύθερη καπιταλιστική αγορά ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε πρόκειται να αποκτήσει. Μπορεί να εμπορευτεί τα πάντα, αλλά πάντα με το φόβο του “Φαντάσματος που πλανάται πάνω απ’ την Ευρώπη”…. Κι αυτός ο φόβος δεν είναι vintage!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου