Βήμα κλιμάκωσης και οργάνωσης της δράσης μπροστά στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη ενάντια στην πολιτική της συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη, αποτέλεσε η σημερινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.
Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιάννης Κουρμούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, στις αιτίες και τους υπαίτιους του εγκλήματος, αλλά και στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε «κοιλάδες των Τεμπών».
Συγκλονιστική στιγμή της σύσκεψης ήταν όταν πήρε το λόγο ο Γιώργος Τσακλίδης, συγγενής θύματος των Τεμπών, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε: «Να ξημερώσει η μέρα που κανένα παιδί δεν θα ξαναπεί "δεν έχω οξυγόνο"» και πως «μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων, τους φοιτητές, τους μαθητές και τον λαό της πόλης μας να ενώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε: Καμία συγκάλυψη».
Πλούσια πείρα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων
Ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ3, αναφέρθηκε στη δύναμη που πήραν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από τη μεγάλη κινητοποίηση των σωματείων και φορέων στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, που όπως είπε έστειλε το μήνυμα ότι «η ΕΡΤ είναι του λαού και όχι του Μαξίμου».
Στάθηκε στον κυβερνητικό έλεγχο της ενημέρωσης, στην έκπτωση της ποιότητας και στην αντιγραφή κακών πρακτικών ιδιωτικών καναλιών και επίσης στη μετατροπή της ΕΡΤ3 αργά αλλά σταθερά σε ΕΡΤ News Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην τρίωρη στάση εργασίας που προκηρύχθηκε για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και στη συγκέντρωση των σωματείων της ΕΡΤ. Ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μονομελή συνεργεία, στην κυριαρχία της εργολαβίας, στα μπλοκάκια, στην επισφάλεια που επιφυλάσσει στους νέους εργαζόμενους, στην υποβάθμιση της ΕΡΤ3.
Ο Γιώργος Γοβέδενος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που φέρνει η παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου σε ιδιώτη, στην τεράστια αύξηση στο κόστος μετακίνησης ανά χιλιόμετρο, από τα 3 λεπτά στα 5 και σε 3 χρόνια στα 7,5, στην κατάργηση των απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα για τις τοπικές μετακινήσεις σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, στην κατάργηση της απαλλαγής των ανέργων, αλλά και στα έξτρα δωράκια δεκάδων εκατ. ευρώ στον ιδιώτη που θα εκμεταλλεύεται την Εγνατία Οδό.
Στάθηκε ιδιαίτερα στη ΣΣΕ που έχουν υπογράψει από τον περασμένο Μάρτη και δεν εφαρμόζεται και στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν στις 19 Φλεβάρη με στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην αυθαιρεσία της διοίκησης.
Ο Γιάννης Αναστασίου, σιδηροδρομικός, ανέφερε ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία για το έγκλημα στα Τέμπη και την προσπάθεια του κράτους και της «Hellenic Train» να ρίξουν την ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος να έχει αποτύχει. «O λαός και η νεολαία κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη και δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί και να μην τιμωρηθούν οι ένοχοι. Ο λόγος που ο σιδηρόδρομος είναι σε αυτή την κατάσταση σήμερα είναι ακριβώς επειδή όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ η οποία βάζει το κέρδος μπροστά και όχι τις ανάγκες του λαού. Εμείς, μαζί με τον λαό, ενωμένοι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά. Θα είμαστε στην απεργιακή κινητοποίηση στις 28/2 όχι για να κάνουμε μνημόσυνο, αλλά για να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για τις ανάγκες μας και να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα».
Ο Πανταλέων Κλακαλάς, από το Σωματείο της «efood», σημείωσε πως οι μισθωτοί έχουν συρρικνωθεί αριθμητικά, «έχουμε κατακτήσει ένα μικρό Γαλατικό χωριό». Αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν αυτή την περίοδο ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τους αλλάξει μονομερώς το πρόγραμμα και να διευρύνει τις ζώνες εργασίας σε τεράστιες αποστάσεις. Προσπάθεια που φαίνεται να αναχαιτίζεται. Αλλά και στην πρόθεση να γενικευθεί η είσοδος εργολάβων στον χώρο της διανομής, όπου απασχολούνται πολλοί μετανάστες, που καθημερινά βιώνουν τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργολάβων.
Ο Γιώργος Ριμπάς, από το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκε το σωματείο και σε πολύ λίγο χρόνο μετράει εκατοντάδες μέλη. «Βλέπαμε τα προβλήματα και ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή να συζητάμε για την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένης απάντησης απέναντι σε όλα όσα μπαίνουν εμπόδιο τόσο στη δουλειά μας όσο και συνολικότερα στη ζωή μας και έτσι καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πριν καν την έναρξη του έργου, να δημιουργήσουμε το σωματείο μας». Αναφέρθηκε στον πρώτο και βασικότερο στόχο, την υπογραφή ΣΣΕ. Και τόνισε ότι θέλουν και παλεύουν για ένα σωματείο που παράλληλα με το διεκδικητικό περιεχόμενο θα αναπτύσσει και πρωτοβουλίες για την ολόπλευρη στήριξη των αναγκών των εργαζομένων. Ένα σωματείο ζωντανό, αποκούμπι για όλους τους εργαζόμενους στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Και «θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να εξασφαλίσουμε ότι και το Μετρό και γενικότερα οι μεταφορές θα είναι ποιοτικές, ασφαλείς, φθηνές για όλο τον λαό».
Ο Χρήστος Αγγελίδης, από την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΚΑΒ, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που επιτελούν στον τομέα της Υγείας, αφού όπως είπε «είμαστε οι πρώτοι που φτάνουμε στον χώρο του ατυχήματος ή του ασθενούς». Στάθηκε στη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες, χωρίς πληρώματα, ολόκληρες περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα τα νησιά. Επίσης στην υποστελέχωση των ΤΟΜΥ που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς το πήγαινε - έλα μεταξύ των δευτεροβάθμιων υγειονομικών σχηματισμών όπως είναι τα νοσοκομεία. Και τέλος αναφέρθηκε στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με χρηματοδότηση από τα χρήματα του ελληνικού λαού, διερωτώμενος τελικά «ποιος ταΐζει τον μεγάλο ελέφαντα». Και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν μαζί με τα σωματεία για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την κάλυψη όλων των αναγκών.
Η Σοφία Θεοδωρίδου, απολυμένη μωρομάνα από εργολαβική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ, μία από τις δύο νοσηλεύτριες στο ιατρείο της Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως στο επίκεντρο της συζήτησης έρχεται με κάθε αφορμή, όπως και με τη δική της απόλυση, το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Η Σοφία απολύθηκε με πρόσχημα τη μείωση του κόστους. Στην πραγματικότητα η απόλυσή της είναι και παράνομη και εκδικητική λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης. Αναφέρθηκε στις δράσεις που οργανώθηκαν από το ΣΕΤΗΠ και στην αλληλεγγύη των εργαζομένων του ΟΤΕ και συνολικότερα του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και άλλων κλάδων.
Αναφορά έκανε επίσης στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα τηλεφωνικά κέντρα, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και στην ανάγκη λειτουργίας των ιατρείων για την υποστήριξη των εργαζομένων ως αποκούμπι στο καθημερινό στρες, τα προβλήματα υγείας που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα καθώς ο μισθός δεν φτάνει.
Ο Γιώργος Χριστοδούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην επίθεση της εργοδοσίας που κλιμακώθηκε με την απόλυση του ίδιου, του προέδρου και του αντιπροέδρου του σωματείου τους, με στόχο τη διάλυσή του. Η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, ιδιώτης εργολάβος, έχει αναλάβει και εκτελεί αστικό μεταφορικό έργο σε 41 γραμμές, με χρηματοδότηση από το Δημόσιο. Σημείωσε ότι «η εργοδοσία ενοχλήθηκε και θέλησε να διαλύσει το σωματείο όταν αρχίσαμε να αναδεικνύουμε ζητήματα ασφάλειας εξαιτίας της υποσυντήρησης, στα λεωφορεία που εμείς οδηγούμε και με τα οποία εσείς κυκλοφορείτε». Ζητήματα που επιβεβαιώθηκαν με τα 5 οχήματα που πήραν φωτιά σε διάστημα ενός έτους. «Προσπαθούν με απειλές και εκβιασμούς να αναγκάσουν συναδέλφους να διαγραφούν. Δεν θα τους περάσει. Θα τον νικήσουμε τον φόβο όλοι μαζί», είπε.
Ο Μοχάμεντ Νταγιέπ, μετανάστης, διανομέας της «WOLT», μίλησε για τον αγώνα τους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και για την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Είπε ότι τα εργατικά σωματεία στάθηκαν δίπλα τους στον αγώνα που έδωσαν και ανάγκασε την εργοδοσία να τους ακούσει και ότι πλέον με τη δημιουργία του σωματείου τους «κανένας συνάδελφος δεν νιώθει μόνος. Ειδικά οι μετανάστες εργαζόμενοι που φύγαμε από τις χώρες μας, έχουμε τους συναδέλφους μας δίπλα μας να μας προστατεύουν σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε». Και τόνισε πως «οι διανομείς έχουμε μετρήσει νεκρούς στην άσφαλτο επειδή οι εταιρείες και το κράτος βλέπουν τη ζωή και την υγεία μας ως εμπόρευμα και κόστος. Γι' αυτό χάθηκαν 57 άνθρωποι στα Τέμπη. Γι' αυτό μετράμε κάθε τρεις μέρες και έναν νεκρό εργάτη. Για αυτό ο αγώνας μας πρέπει να είναι ενιαίος με τα υπόλοιπα σωματεία».
Ο Κώστας Χασόπουλος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στον «Μασούτη», ανέδειξε την κοινή πρακτική της εργοδοσίας απέναντι στη δημιουργία σωματείων, με απολύσεις, απειλές, τρομοκρατία, τονίζοντας ότι «φοβάται την οργανωμένη δράση». Αναφέρθηκε στη μαζικοποίηση του σωματείου που μετρά λίγους μήνες ζωής και αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι το αγκάλιασαν, το νιώθουν στήριγμα. Αλλά και στις πρώτες νίκες που είχαν με την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφισσάς τους, αλλά και την απόσυρση μονομερών βλαπτικών αλλαγών σε συμβάσεις που επιχείρησε η εργοδοσία.
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, από τον ΦΣ Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, τόνισε ότι οι φοιτητές «νιώθουμε ασφυξία από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που φέρνει τα νέα Τέμπη στο άμεσο μέλλον. Παίρνουμε οξυγόνο και δύναμη από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, από τη συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία. Και συνεχίζουμε με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις στις 7 Φλεβάρη και στην απεργία στις 28/2».
Ο Λάμπρος Σακατετσάνος, από τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Μαρία Τσιάνου, από την Α' ΕΛΜΕ Πέλλας, ανέδειξαν την ολομέτωπη επίθεση που εξελίσσεται με τις πειθαρχικές διώξεις των εκπαιδευτικών, τις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών και σχολείων, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τη δημιουργία των «Ωνάσειων», την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, αλλά και την απάντηση που δίνουν οι εκπαιδευτικοί με την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Ακόμα μίλησαν ο Άγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που αναφέρθηκε στην προετοιμασία της συμμετοχής των εργαζομένων στη 48ωρη κλαδική απεργία στις 12 και 13 Φλεβάρη, αλλά και στην πανελλαδική στις 28/2, η Σοφία Θωμαΐδου από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ο Αριστείδης Διαμαντίδης από το ΣΕΤΕΠΕ, η Μαρία Ζώη, από το Σωματείο της «Pfizer» κ.ά.
Τέλος, στη σύσκεψη διαβάστηκε συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Κώστα Αρτεμίου, από τον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών.
«Ο συνάδελφος και συναγωνιστής Κώστας ήταν γέννημα - θρέμμα παιδί της εργατικής τάξης αλλά και ο πρωτοπόρος ηγέτης στους αγώνες των εργαζομένων στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, ηγέτης και ιδρυτής της Πανελλήνιας Πμοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά. Με τη στάση και τη δράση που ανέπτυξε σε όλα τα χρόνια της συνδικαλιστικής του ζωής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, αλλά και συνολικότερα στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοστάτησε σε σημαντικούς αγώνες, κόντρα σε μεγαλοεργοδότες, παλεύοντας για τα δικαιώματα των εργατών.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του, στους φίλους, συναδέλφους και συντρόφους στον αγώνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου