Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Πείτε κι άλλα για τους «εσωτερικούς δαίμονες» στην Ελλάδα, κ.Μητσοτάκη

 

 «Οι δικές μας δημοκρατίες πολέμησαν με εσωτερικούς δαίμονες, διότι σε αμφότερες τις χώρες μας έπρεπε να περάσουμε από εμφυλίους πολέμους» είπε στο Κογκρέσο ο (ηλικίας) «έξι μηνών πολιτικός εξόριστος από τη χούντα», Κυριάκος Μητσοτάκης 

 

 

Ο πρωθυπουργός στο ανιστόρητο «πλυντήριο» που επιχείρησε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο, φτάνοντας από την αρχαία Ελλάδα (εκεί δεν βρήκε να μας πει για κάποια μεγάλη συνεισφορά των ΗΠΑ…) μέχρι το Μεσολόγγι και το …Αζοφστάλ, «ψιθύρισε» και κάτι για «εσωτερικούς δαίμονες» που αντιμετώπισε η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της. 

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στην επίσημη μετάφραση του Μεγάρου Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Πολεμήσαμε δίπλα-δίπλα (σ.σ με τις ΗΠΑ) σε παγκόσμιους πολέμους για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι δημοκρατίες μας πάλεψαν και με εσωτερικούς δαίμονες. Υπομείναμε τα φρικτά δεινά των εμφυλίων πολέμων και την απόγνωση των οικονομικών κρίσεων». 

Στη ζωντανή ομιλία του, όπως μεταφέρθηκε στα ελληνικά την ώρα της διερμηνείας, το είπε ελαφρώς διαφορετικά, χωρίς να αλλάζει το νόημα (στο βίντεο μετά το 15ο λεπτό):

«Πολεμήσαμε στο ίδιο πλευρό (σ.σ με τις ΗΠΑ) σε δύο παγκοσμίους πολέμους για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι δικές μας δημοκρατίες πολέμησαν με εσωτερικούς δαίμονες, διότι σε αμφότερες τις χώρες μας έπρεπε να περάσουμε από εμφυλίους πολέμους, να βιώσουμε τον σπαραγμό της οικονομικής κρίσης».

 

 

Δεν εξήγησε κάτι παραπάνω ο κύριος Μητσοτάκης. Για την Ελλάδα, τουλάχιστον, η σύνδεση του εμφυλίου πολέμου με κάποιους «εσωτερικούς δαίμονες» είναι τυχαία; Ας μην γελιόμαστε, η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος όταν ακούει την αναφορά – και στοιχειωδώς γνωρίζει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας – η (ας την πούμε) αιχμή του πρωθυπουργού πάει στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ και τον αιμοδότη τους το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές, την «κόκκινη απειλή» που θα έλεγαν και οι Αμερικανοί, εκείνα τα χρόνια και για αρκετές δεκαετίες μετά. 

Υπάρχει, δε, και κάτι ακόμα που ενισχύει αυτή τη σκέψη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε απαραίτητο να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για το σχέδιο Μάρσαλ, ένα σχέδιο που «χρύσωσε», τότε, τους απόντες από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αλλά και κάτι ντόπιους παλιούς συνεργάτες των ναζί που πλούτισαν. Ήταν το «στερέωμα», σε χρήμα, της αστικής τάξης στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Ας μην συνεχίσουμε με άλλες «εικασίες»:

Πείτε κι άλλα κύριε Μητσοτάκη για τους «εσωτερικούς δαίμονες» στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους.

Πείτε μας κι άλλα για τους «εσωτερικούς δαίμονες» στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, διότι δεν τα πάτε καλά με συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους του 20ου αιώνα. Εσείς δεν ήσασταν, άλλωστε, που είχατε αναρωτηθεί:  «Πείτε μου τώρα το παιδί των 17 ετών που θα ψηφίσει για πρώτη φορά και το ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030 εάν το ενδιαφέρει το 1963».

Θυμάστε; Ήταν τότε που είχατε «ασθενή» μνήμη (και απαξίωση να μάθει ένας νέος 17 ετών) για τους «Γκοτζαμάνηδες» και τη δολοφονία Λαμπράκη

Έχετε κι έναν ακόμα λόγο να μας πείτε μας κι άλλα για τους για τους «εσωτερικούς δαίμονες» στην Ελλάδα. Ήσασταν και (ηλικίας) «έξι μηνών πολιτικός εξόριστος από τη χούντα». Μην το ξεχνάμε αυτό…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου