Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Απολογισμός...νέων κινδύνων


Σε ρόλο «αρχηγού της εξέδρας», τα αστικά επιτελεία αποθεώνουν την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την «ιστορική» - όπως την αποκαλούν - ομιλία του στο Κογκρέσο. Και πώς να μην το κάνουν άλλωστε, αφού μετράνε αδιαμφισβήτητα κέρδη από την επίσκεψη αυτή, όπως: Την «υποσχετική» για ευκαιρίες που δημιουργεί ο ρόλος της Ελλάδας - «πρωτοπαλίκαρου» στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Την προοπτική των πολύ μεγάλων κερδών, από την πρωτοκαθεδρία του εφοπλιστικού κεφαλαίου στη μεταφορά του αμερικανικού LNG και την ανάδειξη της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» για τα αμερικανικά συμφέροντα. Την αναγνώριση του «ηγετικού ρόλου» της ελληνικής αστικής τάξης στα Βαλκάνια, αλλά και σε ευρωατλαντικά σχήματα, κάτω από την «ομπρέλα» των ΗΠΑ. Τις επετειακές αναφορές στο «διεθνές δίκαιο», ως βάση των διευθετήσεων που προωθούνται στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, ενώ με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έχει «γκριζαριστεί» το μισό Αιγαίο και αμφισβητείται ανοιχτά ακόμα και η ελληνική κυριότητα σε νησιά!

Αυτά είναι που βαραίνουν για την αστική τάξη και τα κόμματά της, όπως δείχνουν οι πανηγυρισμοί τους από τη μια, αλλά και η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, στην αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού. Οι πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις των στελεχών του κινούνται στη σφαίρα της αστειότητας, ψάχνοντας να βρει πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Ακούσαμε για παράδειγμα ότι ο πρωθυπουργός κακώς αναφέρθηκε μόνο σε μια ομιλία του στα F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία, ή ότι δεν πήρε ...εγγυήσεις «για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική Ενέργειας», στα σχέδια δηλαδή συνεκμετάλλευσης στην περιοχή. Λίγη σημασία όμως έχει για τον λαό ο μεταξύ τους διαγκωνισμός για το ποιος διεκδικεί καλύτερα μερίδιο από τη λεία για την αστική τάξη. Το «μερτικό» του λαού είναι μόνο νέοι μεγάλοι κίνδυνοι από τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνισμών. Είναι ο «βαρύς λογαριασμός» των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, η ενεργειακή φτώχεια που θα γιγαντώνεται όσο προχωράει η μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» για τα αμερικανικά σχέδια. Με άλλα λόγια, ο λαός είναι ο μεγάλος χαμένος από την «καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», που «χτίζουν» με κόπο και ιδρώτα η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.


Κωμωδία

Και τι δεν διαβάσαμε αυτές τις μέρες στα... έγκυρα ρεπορτάζ για το πόσες φορές χειροκρότησαν τον Μητσοτάκη οι Αμερικανοί γερουσιαστές, ακούγοντάς τον να παραδίδει «μαθήματα Ιστορίας» - πιο ανιστόρητα και από ντοκιμαντέρ του History Channel - για το ποια «φιλέλληνας» χόρεψε... το «Νινανάι Γιάβρουμ», για το πόσο άνετος και «χιουμορίστας» ήταν ο πρωθυπουργός στα μικρά διαλείμματα από το ευρωατλαντικό του παραλήρημα. Εμείς πάλι, εκεί που όντως εκτιμήσαμε το... χιούμορ του, ήταν όταν ανακοίνωσε με ύφος 100 ΝΑΤΟικών καρδιναλίων ότι «ο Πούτιν πρέπει να ηττηθεί», επειδή «φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών», αλλά και «για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών». Αν σκεφτεί κανείς ότι απευθυνόταν στους ίδιους ανθρώπους που λίγες μέρες πριν ψήφισαν πολεμικές δαπάνες 40 δισ. για τον πόλεμο με τη Ρωσία, προκειμένου να μοιράσουν την ιμπεριαλιστική λεία και άλλα 801 δισ. για εξοπλισμούς μόνο για φέτος, ενώ έχουν σηκώσει... χέρια και πόδια σε όλες τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, από την Γιουγκοσλαβία ως το Ιράκ και από το Αφγανιστάν ως τη Λιβύη, όντως, η παρουσία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο άγγιζε τα όρια του ...stand up comedy.


Ατμομηχανή

Στο «ίδιο μήκος κύματος» διαπίστωσε περιχαρής ο υπουργός Εργασίας ότι κινούνται η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες στον κλάδο του Τουρισμού. «Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», επανέλαβε ο Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, συναρτώντας τις θετικές προοπτικές της τουριστικής περιόδου με τις προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Προαναγγέλλοντας για μια ακόμα φορά ...αυστηρούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ όσον αφορά τους όρους αμοιβής και δουλειάς των χιλιάδων εργαζομένων, που για τους επόμενους μήνες θα ρίχνουν νυχθημερόν ...κάρβουνο στην πολυδιαφημισμένη «ατμομηχανή», διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση, όπως και οι ξενοδόχοι, ενδιαφέρεται για την «εικόνα της χώρας διεθνώς» και τη βελτίωση του «τουριστικού προϊόντος». Στο πνεύμα της παραπάνω αγαστής συνεργασίας, κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις κενές θέσεις εργασίας προκειμένου να καλυφθούν από εγγεγραμμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ανέργους. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα και ποια θα είναι η ανταπόκριση των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης. Ετσι, η «ατμομηχανή» του Τουρισμού θα «τρέξει» και τον ρόλο της ΔΥΠΑ ως μηχανισμού πειθαναγκασμού των ανέργων να αναλάβουν οποιαδήποτε θέση εργασίας, αφού τυχόν άρνηση τους πετάει έξω από τις λίστες των δικαιούχων ακόμα και αυτών των πενιχρών «παροχών» που απέμειναν να δίνει ο οργανισμός.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου