Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Εχουμε εκατοντάδες «Μανωλάδες»!

                                                     ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ

Κατά 56% μειώθηκαν οι έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ την τελευταία τριετία


«Δεν έχουμε μία, αλλά δεκάδες και εκατοντάδες "Μανωλάδες" στην Ελλάδα!». Με αυτά τα λόγια ο ίδιος ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, Μάρκος Τούντας, περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, γνωρίζοντας τα πράγματα «από μέσα». Τα στοιχεία που παρέθεσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), χτες, σε συνέντευξη Τύπου, διαψεύδουν παταγωδώς τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περί αύξησης των ελέγχων και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις βαθύτερες αιτίες της διαρκώς αυξανόμενης «μαύρης εργασίας» σε βάρος ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων.

Έτσι, οι επιτόπιοι έλεγχοι των μηχανισμών του ΙΚΑ μέσα σε μία τριετία - δηλαδή τα χρόνια της κρίσης - αντί να αυξηθούν έχουν σχεδόν καταρρεύσει! Από 107.115 επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις (κοινές και οικοδομικές) το 2009 - που και αυτοί υπολείπονταν των πραγματικών αναγκών - αυτοί μειώθηκαν σε 46.730 ελέγχους το 2012 (μείωση κατά 56%)! Ειδικά μάλιστα στις κοινές επιχειρήσεις η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, από 48.583 ελέγχους το 2009 σε 18.085 το 2012 (μείωση κατά 63%)..!

25 ελεγκτές για χιλιάδες επιχειρήσεις

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ για τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας διαθέτει μόλις 25 υπαλλήλους πανελλαδικά στις 3 μόλις ΕΥΠΕΑ που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, και αυτό το δυναμικό πρέπει να ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι με παλιότερο νόμο, προβλεπόταν να λειτουργούν στο ΙΚΑ τουλάχιστον 13 ελεγκτικά κέντρα με το αντίστοιχο προσωπικό. Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι ελεγκτές διαθέτουν μόλις τρία αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους και έτσι οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται μόνο με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, ενώ το υπουργείο Εργασίας δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα εκτός έδρας των ελεγκτών.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από το γεγονός ότι πλέον τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του προσωπικού, δεν είναι σε θέση να κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης τους. «Οι έλεγχοι από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτοι», θα καταγγείλουν οι συνδικαλιστές, ενώ θα υπογραμμίσουν ότι ακόμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, μικρή επίδραση ασκούν στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, αφού αν και οι υπάλληλοι τα επιβάλλουν πολλά χαρίζονται, από τις τόσες χαριστικές ρυθμίσεις οφειλών προς τις επιχειρήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και κρούσματα επιθετικότητας από τους εργοδότες ενάντια στους ελεγκτές, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ούτε νομική προστασία στο έργο που κάνουν.

Διογκώνεται η «μαύρη εργασία»

Μετά απ' αυτά δεν είναι περίεργο που τα έσοδα του ΙΚΑ - πέραν των άλλων αιτιών - καταρρέουν μήνα με το μήνα, αφού οι εργοδότες δεν αισθάνονται την πίεση των μηχανισμών ελέγχου εκ μέρους του Οργανισμού και αντί να περιορίζουν, αυξάνουν τον αριθμό των εργατών που δεν ασφαλίζουν. Έτσι, στους ελέγχους που έγιναν από συνεργεία της ΕΥΠΕΑ τον περασμένο Μάρτη σε 1.967 επιχειρήσεις το ποσοστό των ανασφάλιστων εργατών ήταν 38,5%. Σε σύνολο 6.135 εργαζομένων οι 2.362 ήταν ανασφάλιστοι και μόλις οι 3.773 ήταν ασφαλισμένοι.

Σε ελέγχους το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη - σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο Τύπου του ΙΚΑ - σε 16 επιχειρήσεις φασόν, σε Πατήσια, Βοτανικό, Ν. Ιωνία βρέθηκαν 200 εργαζόμενοι, όλοι τους αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 111 ήταν ανασφάλιστοι (ποσοστό 55%)! Στην πραγματικότητα οι παραπάνω έλεγχοι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» της «μαύρης εργασίας», είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα από τις συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης που το μεγάλο κεφάλαιο έχει επιβάλει στη χώρα μας με την κάλυψη των κυβερνήσεων. Και σίγουρα το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που και αυτό δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ οι αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί δεν περιορίζονται και δεν επικεντρώνονται στους επιτόπιους ελέγχους της ανασφάλιστης εργασίας. Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας στερείται σήμερα εκείνα τα όπλα και τα μέσα για να δώσει τη μάχη κατά της ανασφάλιστης εργασίας.

Μείωση κατά 25% και των εσόδων

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα έσοδα του ΙΚΑ καταρρέουν. Μαζί με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών, η ανασφάλιστη - «μαύρη εργασία», πέραν της σκληρής εκμετάλλευσης των εργατών και της στέρησης του δικαιώματος στη σύνταξη και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιδρά καθοριστικά στην οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Έτσι, το 1ο δίμηνο του 2013 τα έσοδα του ΙΚΑ υποχώρησαν κατά 24,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2011, από τα 2,293 δισ. ευρώ στα 1,724 δισ. ευρώ φέτος, λιγότερα κατά 569 εκατομμύρια ευρώ.

Το πάζλ των προβλημάτων συμπληρώνεται και από τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού του ΙΚΑ, που από 11.000 υπαλλήλους που είχε το 1985 σήμερα εργάζονται λιγότεροι από 6.000, με ότι αυτό σημαίνει για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Γι' αυτό τη Μεγάλη Δευτέρα οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε 3ωρη στάση εργασίας.
πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου