Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο για τη ρύπανση και τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο, ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πλάι με ταξικά σωματεία, ομάδες γυναικών, συλλόγους γονέων και φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς διαδήλωσαν ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την έντονη δυσοσμία για την οποία ευθύνεται η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ, απαιτώντας την οριστική μετεγκατάσταση της μονάδας εκτός αστικού ιστού.

Παράλληλα, διεκδικούν να ληφθούν άμεσα, όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, έτσι όπως τα καθορίζει η εξέλιξη της επιστήμης, για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, για τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται το επόμενο διάστημα με επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 30 Οκτώβρη οπότε και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα για τα ΕΛΠΕ στο δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού-Ευόσμου μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το συλλαλητήριο, με κυρίαρχα συνθήματα: «Η ανάπτυξή τους λερώνει τις ζωές μας, έξω τα φουγάρα από τις γειτονιές μας» και «Δίνετε λεφτά στους πετρελαιάδες, και μέσα στα σχολεία μας πέφτουνε σοβάδες», ξεκίνησε από τους κεντρικούς δρόμους του Κορδελιού και κατέληξε στη πύλη της βιομηχανικής μονάδας των ΕΛΠΕ, η δραστηριότητα της οποίας ευθύνεται για το οξυμένο πρόβλημα. Εκεί, οι φορείς και τα σωματεία κατέθεσαν ψηφίσματα προς τη διοίκηση της επιχείρησης, απαιτώντας τη μετεγκατάσταση της μονάδας εκτός αστικού ιστού.



Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε, μίλησε ο Στέλιος Δημητριάδης, από την ομάδα πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», η οποία και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία οργάνωσης της σύσκεψης στην οποία αποφασίστηκε η κινητοποίηση. Ανέφερε πως το πρόσφατο πόρισμα της έρευνας του ΑΠΘ για την ρύπανση επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των κατοίκων για την υπαιτιότητα των ΕΛΠΕ, γεγονός που η επιχείρηση αρνιόταν. 

Επίσης στη συγκέντρωση, μίλησαν o Θανάσης Κοκονάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Θανάσης Κοκονάς, τόνισε ότι «οι κινητοποιήσεις πρέπει να ενταθούν και να αναδεικνύουν τον πραγματικό αίτιο αυτής της κατάστασης, που δεν είναι άλλος από τον πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά και που όλα τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψε στα ΕΛΠΕ και στις άλλες βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα με κριτήριο το κέρδος τους σε βάρος της υγείας μας και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ανέδειξε τις ευθύνες περιφέρειας και δήμου που όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα στηρίζουν την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Αλλά και γιατί έλεγαν ναι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ προς τους δήμους που δίνονται μόνο και μόνο για να εξαγοράσουν την ανοχή του λαού της περιοχής.

Και τόνισε: «Συνεχίζουμε, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ξέρουμε ότι οριστική λύση στο πρόβλημα αποτελεί η μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός του αστικού ιστού. Και βέβαια η "λύση" της παχυλής χρηματοδότησης των ΕΛΠΕ με την πρόφαση ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Οι όποιες μετεγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν, να γίνουν με ευθύνη του κράτους και με τις δαπάνες να βαραίνουν αποκλειστικά τα ΕΛΠΕ».

Ο Χάρης Κυριαζίδης, ανέδειξε ότι τα ζητήματα της καταστροφής του περιβάλλοντος, της ρύπανσης, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής, πρέπει να είναι αναπόσπαστο τμήμα του διεκδικητικού πλαισίου των σωματείων και των συνδικάτων.

Μιλώντας εκ μέρους των εργαζομένων που δουλεύουν στην βιομηχανία, τόνισε: «Πράγματι σε επιχειρήσεις όπως στα ΕΛΠΕ υπάρχουν εργαζόμενοι που παίρνουν αξιοπρεπείς μισθούς με τους οποίους μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους, έχουν ωράριο, άδειες. Όμως οι επαγγελματικές ασθένειες σ' αυτούς τους κλάδους, οι οποίες δεν καταγράφονται, θερίζουν. Οι συνάδελφοι με το ζόρι συμπληρώνουν τα 60 χρόνια. Δηλαδή αμείβονται για χρόνια από τη ζωή τους.

Υπάρχει και μια τεράστια μάζα εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν σε εργολάβους -στην κυριολεξία σκλαβοπάζαρο- και αμείβονται με 3-5 ευρώ την ώρα. Και όταν γίνεται η διαδικασία συντήρησης των μονάδων δουλεύουν 12ωρα, 14ωρα, ο ένας πάνω στον άλλο. Το 2015 στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο κάηκαν ζωντανοί 6 άνθρωποι, εργολαβικοί εργάτες. Αυτό είναι που λέμε "δίνουν δουλειά" και αυτό το σκλαβοπάζαρο εντάσσεται στους νέους "καινοτόμους", όπως τους ονόμασαν τρόπους, για να εκμεταλλευτούν εργαζόμενους».

Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής που γειτνιάζει με τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα θύμισε τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια στον τερματικό σταθμό αποθήκευσης υγρών καυσίμων της JETOIL στο Καλοχώρι.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι η προστασία της υγείας και της ζωής εργαζομένων και κατοίκων δεν αποτελεί πρώτα και κύρια τεχνοκρατικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό και τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται μπορεί να είναι αποτελεσματικά μόνον όταν σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ στο πλευρό του λαού της περιοχής

 



Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μεταφέροντας την ενεργό συμπαράσταση του ΚΚΕ. Σε δήλωσή του, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε: «Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο, συμμετέχει και αγωνίζεται μαζί με τους κατοίκους της περιοχής για να δοθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα». Και πρόσθεσε: «Χρόνια τώρα το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του στη βουλή και με διεκδικήσεις του εκτός βουλής, προσπαθεί να το αναδείξει. Είναι παρήγορο ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται πια προσπάθεια πολλών ανθρώπων, πολλών κατοίκων στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Θέλουμε αυτός ο αγώνας να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο. Θέλουμε οι άνθρωποι που ζουν στη δυτική Θεσσαλονίκη να ζουν σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Είναι ευθύνη των μεγάλων βιομηχανιών στη γύρω περιοχή να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να απαλειφθούν όλες οι εστίες μόλυνσης που προσβάλουν την υγεία των κατοίκων και βεβαίως το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία και απαιτούμενα μέτρα -γιατί μέχρι τώρα δείχνει μια χαρακτηριστική καθυστέρηση- για να δοθεί λύση στα προβλήματα αυτά».

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης

 

 

Το διεκδικητικό πλαίσιο με το οποία έλαβαν αποφάσεις δεκάδες σωματεία και φορείς για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής αιτήματα:

Οριστική μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία.  Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.

Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις  επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Όλες  οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων. 

Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζόμενων, το κόστος της διακοπής λειτουργίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει στις πλάτες των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά στην επιχείρηση, η οποία κερδοφορεί και είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση στη βάση υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και το Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.  Εκτός από τις οσμηρές ενώσεις να γίνει έρευνα και για τις υπόλοιπες εκλυόμενες ενώσεις που παράγονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα π.χ.  το διοξείδιο του θείου, το  μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το όζον, ο μόλυβδος τα βενζόλια και τα αιωρούμενα σωματίδια. 

Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες του υποστελεχωμένου κέντρου Υγείας του Εύοσμου. Να αναβαθμιστεί το ΚΥ με όλες τις ειδικότητες ούτως ώστε να επαρκεί για τις  ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης να ενισχυθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να πραγματοποιεί σε συχνά χρονικά  διαστήματα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μέσα στο χρόνο τις επιδημιολογικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη σωστή πρόληψη και περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, που είναι βεβαρημένη με τόσους βιομηχανικούς ρύπους.

902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου