Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Για σένα...


«Για σένα μιλάει ο μύθος» έλεγε ο Δάντης, και το θυμηθήκαμε βλέποντας το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν την Πέμπτη το βράδυ ΗΠΑ και Τουρκία σχετικά με τη Συρία. Ο συμβιβασμός αυτός όχι μόνο δεν διασφαλίζει την «ειρήνη» και την «ασφάλεια», όπως λένε τα αστικά επιτελεία, αλλά στην πραγματικότητα εκκολάπτει τον επόμενο γύρο της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης, με θύμα και πάλι το λαό της Συρίας. Και πώς ο «μύθος» να μη μιλάει επίσης για τον ελληνικό και για τους άλλους λαούς της περιοχής, όταν την ίδια στιγμή η τουρκική αστική τάξη «γκριζάρει» κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προωθούν τα σχέδια συνδιαχείρισης, όπως και τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, ανάμεσα στα άλλα και ως αντάλλαγμα για την παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο, ενώ ανοιχτά συζητιέται και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ένα «θερμό επεισόδιο» ως η καλύτερη πάσα για τον «διαμεσολαβητικό ρόλο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για να πάει παρακάτω το ευρωατλαντικό αυτό «έργο»; Οι «ομοιότητες» κάθε άλλο παρά συμπτωματικές είναι: Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Κι αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για τον οποίο επείγει να δυναμώσει ο λαός μας την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αναλογίες
 
Αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις των τελευταίων ημερών, όπως ότι οι Ελληνες θα πρέπει «να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» με αυτήν των Κούρδων της Συρίας, που τους «πούλησαν» οι ΗΠΑ, παρά την ισχυρή συμμαχία τους τα προηγούμενα χρόνια. Θυμίζουμε ότι οι Κούρδοι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τόσο απέναντι στον Ασαντ όσο και ως μοχλός πίεσης στην Τουρκία, και βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συνδέοντας την «τύχη» τους με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Αποδείχτηκε ωστόσο ότι «ο λύκος φίλος δεν πιάνεται», αφού οι ΗΠΑ τούς εγκατέλειψαν στις διαθέσεις της Τουρκίας, η οποία μάλιστα, με την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τους υποχρεώνει να αποτραβηχτούν από τα εδάφη που η ίδια διεκδικεί στη Συρία. Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα συμμετέχει πρωταγωνιστικά στο ξεδίπλωμα του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, με τον οποίο η ελληνική αστική τάξη έχει συνδέσει το «όραμά» της για αναβάθμιση του ρόλου της, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αξιοποιείται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ως μοχλός πίεσης στην Τουρκία για την «αγκίστρωσή» της στο «δυτικό» στρατόπεδο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα βρίσκονται σταθερά πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την κατανομή ρόλων την «επόμενη μέρα» στην περιοχή. Κι επειδή «έχει ο καιρός γυρίσματα», ο κίνδυνος να βρεθεί ο λαός με την πλάτη στον τοίχο από τους τυχοδιωκτισμούς της αστικής τάξης και των κομμάτων της δεν παύει να είναι υπαρκτός και ιστορικά επιβεβαιωμένος.

Κείνται μακράν
 
Από τις πρώτες στιγμές της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης στη Συρία, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έδωσε τον τόνο στη «χορωδία» εφησυχασμού του λαού, τον οποίο ακολούθησαν ευλαβικά και τα υπόλοιπα κόμματα. Τα όσα γίνονται στη Συρία δεν συνδέονται με όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε πως δεν δικαιούται να κρίνει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία! Για την κυβέρνηση, λοιπόν, το Αιγαίο και η Κύπρος «κείνται μακράν» από τη σκακιέρα της Συρίας, όπου μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με θύμα το λαό της. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον Περσικό Κόλπο, για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται εντός της εμβέλειας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και ότι μπορεί αυτήν τη στιγμή να μην έχει διαθέσιμο πλοίο για να συνδράμει τη ναυτική αποστολή των ΗΠΑ, υπό διαφορετικές συνθήκες, όμως, θα το έκανε με ευχαρίστηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξεπλένει απλά τη βρώμικη πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, αλλά την υπερασπίζεται σθεναρά, συμμετέχοντας ενεργά και προσαρμόζοντας ανάλογα την προπαγάνδα της, είτε πρόκειται για τη Συρία είτε για τα Βαλκάνια είτε για την Ανατ. Μεσόγειο είτε για τον Περσικό. Ο εφησυχασμός για όσα γίνονται στη Συρία και η «δίψα» να συμμετάσχει στην αμερικανική αποστολή χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, που απειλεί το λαό και τον μετατρέπει σε μαγνήτη κινδύνων.

Οικολόγοι
 
Αν υπάρχει κάποιος που δεν πήρε πρέφα την «πράσινη» ανανέωση στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ (την φιλο-περιβαλλοντική αυτή τη φορά), ο Τσακαλώτος ανέλαβε να τη διαφημίσει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Σχολιάζοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που καθιστά απαγορευτικό το πετρέλαιο θέρμανσης για το λαό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Χρειάζεται να εξοικονομούμε και καύσιμα. Χρειάζεται να υπάρχει μία τιμή όπου ο κόσμος δεν θα σπαταλά το πετρέλαιο. Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε και με την κλιματική αλλαγή και να έχουμε τιμή πετρελαίου όπως η Αμερική». Για όποιον δεν κατάλαβε, ο λαός που ξεπαγιάζει το χειμώνα επειδή δεν μπορεί να βάλει πετρέλαιο, επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον του απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος! Γι' αυτό, δεν μπορεί παρά να ευγνωμονεί το κράτος που φορολογεί ακριβά τα καύσιμα και δεν επιτρέπει σπατάλες! Το επιχείρημα είναι προκλητικό και γελοίο. Πρέπει ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι οι οικολογικές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ και η αγωνία του για τη σπατάλη στα καύσιμα εξαντλούνται στη λαϊκή κατανάλωση και δεν επεκτείνονται, για παράδειγμα, στο αφορολόγητο πετρέλαιο των εφοπλιστών, το οποίο θεωρεί προφανώς ...οικολογικό, γι' αυτό συνέχισε να ρέει άφθονο και επί των ημερών του στη διακυβέρνηση.






Ριζοσπάστης  Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου