Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Σε ετοιμότητα


Ο ένας - ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ισχυρίζεται ότι «θα αδικούσαμε το μήνυμα του Πολυτεχνείου αν το επικεντρώναμε στις ΗΠΑ», προσθέτοντας μάλιστα το... ατράνταχτο επιχείρημα ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, έχει ζητήσει συγγνώμη (!) για τις ευθύνες των ΗΠΑ για τη χούντα. Το «επιχείρημα» αυτό, όλως τυχαίως, επικαλείται και η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο χτεσινό της φύλλο, για να προστατέψει τον πρώην πρωθυπουργό από τη μομφή του «αντιαμερικανισμού». Ο άλλος, ο Χατζησωκράτης της «Προοδευτικής Συμμαχίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος μάλιστα τη συμμετοχή του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, λέει πως δεν είναι δα και απαραίτητο η πορεία να καταλήγει κάθε χρόνο στην αμερικάνικη πρεσβεία και προσθέτει πως «δεν αντιστοιχεί με τη συγκυρία» το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Με δυο λόγια, η «αριστερά» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ... στα καλύτερά της, πάντα «ετοιμοπόλεμη» να υπηρετήσει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και το ξέπλυμά τους, ακόμα κι όταν δεν έχει το κυβερνητικό στυλό για να υπογράφει τις συμφωνίες με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ. Ειδικά όταν, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, το φιλαράκι τους εκεί ψηλά στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν λέει ακόμα να χωνέψει τη μαζικότερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων και τους δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν στις 17 Νοέμβρη ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά.

Ομολογίες
 
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά εάν η Ελλάδα χρειαστεί τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δε νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ». Αυτή ήταν η απάντηση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, σε ερώτηση που του έγινε στη διάρκεια φόρουμ που διεξάγεται στην Αμερική. Δεν χρειαζόταν βέβαια ο Μπερνς για να μάθουμε ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια καμία ασφάλεια και εγγύηση δεν προσφέρει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, όπου η Τουρκία κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις και τις διεκδικήσεις της. Το παλιότερο και πιο πρόσφατο παρελθόν είναι γεμάτο αποδείξεις για το πώς αυτές οι αμφισβητήσεις γίνονται με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και προωθεί την ιδέα της συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία, όπως άλλωστε και της κυπριακής ΑΟΖ. Τέτοιες κυνικές δηλώσεις πάντως, από Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι το μεγαλύτερο ...«ξεβράκωμα» όλων εκείνων στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα, που παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ασφάλειας στην περιοχή και την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία ως πλεονέκτημα για την Ελλάδα, που γίνεται «προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ στην περιοχή και διασφαλίζεται τάχα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι κίνδυνοι για το λαό μεγαλώνουν από την ιμπεριαλιστική εμπλοκή, είτε η Ελλάδα αξιοποιηθεί ως αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στην αντιπαράθεσή τους με την Τουρκία, είτε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αποτελέσουν αντικείμενο ενός μελλοντικού συμβιβασμού, για την παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Παράπονο
 
Θυμάστε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, που ζητούσε «να κάνουμε αυτά που θέλει ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία και όχι αυτά που θέλουν ελάχιστες μειοψηφίες», ψέγοντας το κόμμα της που ως κυβέρνηση δεν κατάργησε το ακαδημαϊκό άσυλο; «Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίτημα ασφάλειας που ζητούν όλοι οι πολίτες στη δεξιά και τον αυταρχισμό», έλεγε πριν από λίγους μήνες η Τζάκρη. Τώρα, με αφορμή την αστυνομοκρατία και την καταστολή, με την οποία η κυβέρνηση «διαφημίζει» την αποφασιστικότητά της να θωρακίσει διά πυρός και σιδήρου την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παπαχριστόπουλος δήλωσε τις προάλλες ότι «αυτά που έκανε ο Χρυσοχοΐδης, έπρεπε να τα έχουμε κάνει εμείς. Παρά το ότι έγιναν αγριότητες σε επίπεδο ατομικό (...) Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει πολλά περισσότερα, και δεν τα κάναμε». Δικαιολογημένο το παράπονο, αν το καλοσκεφτείς. Σου λέει, τόσα μέτρα πήραμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε το κεφάλαιο, το «λίγο παραπάνω» μας πείραξε; Ας πηγαίναμε μέχρι τέλους την κατάργηση του ασύλου, που την προετοιμάσαμε με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, ας ρίχναμε και καμιά ψιλή παραπάνω, χωρίς ...αγριότητες «σε ατομικό επίπεδο», για να μη μας παίρνει σήμερα η ΝΔ τη δόξα και το χειροκρότημα του κεφαλαίου.

Στην πράξη
 
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για το άρθρο που φιλοξενήθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα «Τα Νέα» με τίτλο: «Το άσυλο υποβαθμίζει το πανεπιστήμιο»... Οπως πολλά λέει και το ίδιο το άρθρο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον τίτλο του. Θα σταθούμε όμως σε μία πρόταση η οποία αποδίδει και το σκεπτικό του: «Η κατάργηση του ασύλου (...) είναι αναγκαία συνθήκη για την παραγωγή υψηλής ποιότητας αποφοίτων και έρευνας που απαιτεί ο επιχειρηματικός κόσμος». Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, ο αρθρογράφος ισχυρίζεται λίγο έως πολύ ότι η κατάργηση του ασύλου συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού κλίματος», αφού στρώνει το έδαφος στους ομίλους πιο επιθετικά να χειραγωγήσουν την Ερευνα και να παρεμβαίνουν στα προγράμματα σπουδών. Δεν λέει βέβαια τίποτα καινούργιο, αφού τα ίδια ισχυριζόταν και η κυβέρνηση την περίοδο που συζητιόταν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, βαφτίζοντας κι αυτή την κατάργηση του ασύλου «αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ελευθερίας» και «απόδοση του πανεπιστημίου στους φοιτητές». Κι επειδή η θεωρία δεν άργησε να γίνει πράξη, τις προηγούμενες μέρες πήραμε μια καλή γεύση για το πώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις «ακαδημαϊκές ελευθερίες», συκοφαντώντας τους φοιτητές και επιστρατεύοντας την καταστολή ενάντια στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια και στις κινητοποιήσεις που εξελίσσονται από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς.






Ριζοσπάστης    Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου