Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Εξαγγελίες νέων αντεργατικών παρεμβάσεων


Νέες αντεργατικές παρεμβάσεις με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με πυρήνα την επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη.
 
 Πρώτο μέτρο στην ατζέντα υπέρ του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες το 2021, από το 39,7% στο 36,7%, με όφελος για την επιχείρηση 300 ευρώ «το κεφάλι»! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική ελάφρυνση των επιχειρήσεων ετησίως θα ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να καταλήγει στα ταμεία τους. Με τον τρόπο αυτό, τμήμα του απλήρωτου μισθού, όπως είναι οι κρατήσεις για τις εισφορές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ), αντί να πηγαίνει σε αυτούς, θα τον καρπώνονται οι επιχειρήσεις, ενώ τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας θα κληθούν να καλύψουν και πάλι το κόστος.

Δεύτερο μέτρο είναι «ένα ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας» με το κράτος - δηλαδή τους φορολογούμενους - να καλύπτει επί 6 μήνες όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ όταν πρόκειται για μακροχρόνια άνεργο, η επιχείρηση θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ. Μοναδικός όρος που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι οι επιχειρήσεις να μη μειώνουν τις θέσεις εργασίας γενικά και όχι να κρατάνε υποχρεωτικά και μετά το τέλος της επιδότησης τον προσληφθέντα! Οπως ανέφερε ο ίδιος, δείχνοντας τη γαλαντομία της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην περίπτωση πρόσληψης ενός εργαζόμενου με 700 ευρώ το όφελος στο εξάμηνο θα είναι 2.281 ευρώ. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σχετικό κονδύλι του προγράμματος ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, ενώ δεν απέκλεισε την παραπέρα επέκταση του προγράμματος με νέους πόρους.

Για την απροκάλυπτη αυτή ενίσχυση των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε προκλητικά ότι σηματοδοτεί το πέρασμα από την «επιδότηση της ανεργίας στην ενίσχυση της εργασίας», την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνεργοι είναι στην κυριολεξία αφημένοι στην τύχη τους, ενώ τα συγκεκριμένα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας δεν είναι καινούργια, αλλά αποτελούν διαχρονικά εργαλείο ανακύκλωσης των ανέργων.

Παράλληλα, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μέσω του οποίου μειώνονται οι μισθοί έως και 20% μέχρι το τέλος του έτους, όπως και την επέκταση των αναστολών συμβάσεων σε συγκεκριμένους κλάδους.

Και νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
 
Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που εντείνει τη δουλειά - «λάστιχο», υποστήριξε πως «λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ωρου». Συνεχίζοντας, επεκτάθηκε στον συνδικαλιστικό νόμο: «Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να προωθήσει την παραπέρα «ευελιξία» στην οργάνωση του χρόνου εργασίας. Ως αντεργατικό «πατρόν» θα αξιοποιηθεί το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο ήδη θέτει ζήτημα για τη μείωση του κόστους των υπερωριών, την αύξηση του αριθμού τους, αλλά και αλλαγές στη διαδικασία έγκρισής τους που θα κάνουν «φύλλο και φτερό» το ήδη χαλαρό αντεργατικό πλαίσιο, νομιμοποιώντας το εργοδοτικό ξεσάλωμα και σε ό,τι αφορά τον εργάσιμο χρόνο. Οσο για την τήρηση του 8ωρου, αυτό θα είναι μόνο στα χαρτιά αφού η απελευθέρωση των απολύσεων σημαίνει την οριστική διάλυσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας με σχετικό σχέδιο νόμου που ετοιμάζει και με το οποίο στο στόχαστρο μπαίνει ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας.
Ειδικά για τον συνδικαλιστικό νόμο, ο «εξορθολογισμός» που επικαλείται ο πρωθυπουργός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, όπως ακριβώς έγινε τα τελευταία χρόνια με τον νόμο για την προκήρυξη απεργίας, το φακέλωμα των συνδικάτων με τα «ηλεκτρονικά μητρώα», την προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων, τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» που ετοιμάζουν αλλά και άλλα που έχουν στο συρτάρι και όλα στοχεύουν ενάντια στην ταξική δράση των συνδικάτων, την ώρα που οι εργατοπατέρες έχουν αναδειχτεί προνομιακοί συνομιλητές και εταίροι της κυβέρνησης.

Αρπάζουν και τις επικουρικές των νέων
 
Πριν από το τέλος του χρόνου σχεδιάζει η κυβέρνηση να παρουσιάσει και το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική είναι «κοινός τόπος στα πιο πολλά ευρωπαϊκά ασφαλιστικά συστήματα», επιβεβαιώνοντας ότι ο δρόμος αυτός αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως αυτό πρέπει να γίνει γιατί «οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη»! Επανέλαβε δε τα γνωστά σχήματα για τον «"κουμπαρά" όπου οι επικουρικές τους εισφορές θα αθροίζονται, θα τοκίζονται, θα επενδύονται...», αποκρύπτοντας ότι ο «κουμπαράς» αυτός θα βρίσκεται στα χέρια των διαφόρων «επενδυτών», οι οποίοι δεν θα δίνουν καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων, αλλά θα κερδοσκοπούν σε βάρος των νέων ασφαλισμένων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου