Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Με «σπασμένα φρένα» το αντιλαϊκό κρεσέντο για το κεφάλαιο


...και «μαγική εικόνα» για την πανδημία και τα μέτρα της κυβέρνησης

 

Eurokinissi

Μαύρες μέρες για το λαό προδιέγραψε για το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, για τη νέα έξαρση της πανδημίας, αλλά και την επιτάχυνση του αντιλαϊκού κρεσέντο για να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στο λαό.

Είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους βουλευτές του, πως «έχουμε, ακόμα, ένα δύσκολο διάστημα μπροστά μας. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει (...) θα χρειαστούν 10 με 15 ημέρες για να αποδώσουν. Θα έχουμε μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμη», το γνωστό κυβερνητικό παραμύθι, την ώρα που αναστέλλουν εξωτερικά ιατρεία και προγραμματισμένα χειρουργεία, μετατρέποντας το σύστημα Υγείας σε «σύστημα μιας νόσου». Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε ότι «έχουν προσληφθεί χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, σε πρώτη φάση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να αντιμετωπίσουμε τα κατεπείγοντα προβλήματα της πανδημίας», παραδεχόμενος ανοιχτά ότι πηγαίνει σε πρόσκαιρα «μπαλώματα», πίσω από τις μεγάλες ανάγκες, αντί για μόνιμες προσλήψεις.

Φέρνοντας δε την πραγματικότητα στα μέτρα των σχεδιασμών του κεφαλαίου - αλλά και για να «σημάνει σιωπητήριο» στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην Υγεία και συνολικά του λαού - «αναγνώρισε» ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται και αυτό σημαντικές παρεμβάσεις για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό (...) Αλλά, προφανώς, είναι πολύ δύσκολο αυτές οι μεγάλες θεσμικές τομές να γίνουν την ώρα που διαχειριζόμαστε μια οξεία κρίση», επιχειρώντας να παρουσιάσει ως «λύση» τις παρεμβάσεις (ΣΔΙΤ κ.ά.) για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας που οδηγεί στα σημερινά τεράστια αδιέξοδα.

Επιπλέον, μπροστά στην άρνηση να παρθούν ουσιαστικά μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης, όπως στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.τ.λ., έκανε ξανά «σημαία» του την «ατομική ευθύνη», ενώ έθεσε ως στόχο «μετά από ένα μήνα να επανέλθουμε σε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο» και «οι γιορτές των Χριστουγέννων να μην είναι γιορτές πολύ μειωμένης οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι το αντιλαϊκό κρεσέντο θα συνεχιστεί αξιοποιώντας και την «ευκαιρία» της πανδημίας, λέγοντας πως «σε δύσκολες συνθήκες και με τη Βουλή να λειτουργεί με άλλους κανόνες, μπορέσαμε και τηρήσαμε τον κοινοβουλευτικό μας προγραμματισμό σχετικά με την ψήφιση πολύ σημαντικών νομοσχεδίων. Και θα κινηθούμε ακριβώς στους ίδιους ρυθμούς (...) και για το επόμενο εξάμηνο (...) Εχουμε μία σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν, κάποια από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και πριν από τα Χριστούγεννα, και είναι πολύ σημαντικό σε καμία περίπτωση να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης λόγω Covid», κατέληξε, στην πρεμούρα του να μην καθυστερήσουν στιγμή οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν βάλει μπροστά, με πρώτο πρώτο το αντεργατικό τερατούργημα για τη 10ωρη δουλειά, τα 200 ευρώ μισθό και την απαγόρευση ουσιαστικά της συνδικαλιστικής δράσης.

Μαστίγιο και καρότο για τους «κοινωνικούς κραδασμούς»

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και η επισήμανση Μητσοτάκη προς τους βουλευτές του ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα προφανώς έχει και αυτόν τον ρόλο, να απορροφά τους ευνόητους και αυτονόητους κοινωνικούς κραδασμούς, που αναπόφευκτα μία τέτοια κρίση θα δημιουργήσει», ζητώντας από τα στελέχη της ΝΔ να «καλλιεργούν» τη φρούδα ελπίδα στο λαό ότι «παρά τις δυσκολίες σχετικά σύντομα θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια και μετά μας περιμένουν καλύτερες ημέρες».

Την ίδια ώρα, ερωτήματα γεννάει και η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, ο οποίος επιχείρησε να συνδέσει την εξέλιξη της πανδημίας με το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει τηρώντας και όλα τα απαραίτητα μέτρα, διεκδικώντας ακριβώς μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του, όπως και το δικαίωμά του στη δουλειά με δικαιώματα, την ώρα που η κυβέρνηση προχωράει στα μουλωχτά κι εν μέσω πανδημίας σε «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά και αλλού.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς χτες σε συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ» για το αν η κυβέρνηση εξετάζει απαγόρευση των πορειών για το Πολυτεχνείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «στις προθέσεις μας είναι να μιλήσουμε με τα πολιτικά κόμματα και να τους θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Ως οργανωμένη πολιτεία πρέπει να κινηθούμε με έναν τέτοιο τρόπο, που να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από τη διασπορά του κορονοϊού», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει, όπως πάντα, μία λεπτή ισορροπία σε ό,τι αφορά τα συνταγματικά δικαιώματα, τα οποία - όπως έχουμε πει - είναι αναφαίρετα. Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει από την Πρωτομαγιά και τις εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου