Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Βροχή οι καταγγελίες για χώρους δουλειάς - εστίες υπερμετάδοσης


Εκτεθειμένη η κυβέρνηση, που συνεχίζει προκλητικά να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό

 

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

RIZOSPASTIS

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων
Τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας στη διαχείριση του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχων από την πλευρά του κράτους, έχουν μετατρέψει μεγάλους χώρους δουλειάς σε υπερμεταδότες του κορονοϊού, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση συνεχίζει να κουνάει προκλητικά το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό, χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του. Οι καταγγελίες που δημοσιεύει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης» είναι ενδεικτικές.
 
Στη ΛΑΡΚΟ

Τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση και την ειδική διαχείριση για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην περιοχή της Λοκρίδας έχουν επιβεβαιωθεί θετικά κρούσματα ακόμα και στο στενό οικογενειακό περιβάλλον εργαζομένων.

Απαιτεί επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να μπαίνουν σε καραντίνα και να αμείβονται κανονικά εργαζόμενοι που στο περιβάλλον τους υπάρχει επιβεβαιωμένο η ύποπτο κρούσμα, να γίνονται ουσιαστικές και όχι τυπικές απολυμάνσεις, να χορηγηθούν επαρκή αναλώσιμα, όπως μάσκες και αντισηπτικά, και να γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδο των εργαζομένων.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αξιοποιήσει την πανδημία του κορονοϊού για το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και για να κρύψει τις ευθύνες της για τη διάλυσή της.

Στο λιμάνι του Πειραιά

«Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε συνάδελφους εργαζόμενους στο λιμάνι, πόσο μάλλον τα πολλά περισσότερα που πιθανόν αποσιωπούνται για να μη στραπατσαριστεί το "κοινωνικό πρόσωπο" των COSCO - ΣΕΠ - Dport, επιβάλλουν την άμεση λήψη επιπλέον ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε όλες τις προβλήτες του λιμανιού, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Το λιμάνι του Πειραιά, καταγγέλλει, «αποτελεί "υγειονομική βόμβα" πιθανής μεγάλης μετάδοσης του ιού. Και ενώ η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής, οι εργαζόμενοι στα πλοία εργάζονται χωρίς να έχει γίνει καμία απολύμανση και οι καταγγελίες του σωματείου προς τους υπεύθυνους των βαρδιών είναι καθημερινές. Κανένας υγειονομικός έλεγχος δεν γίνεται στα πληρώματα των πλοίων. Με καταγγελίες εργαζομένων επιβεβαιώνεται ότι η απολύμανση των γεφυρών, των ανυψωτικών μηχανημάτων και των νταλικών είναι ελλιπής. Την ίδια στιγμή, συμπληρώνεται μια φόρμα από τους εργαζόμενους για το αν είναι ανοιχτά τα παράθυρα στα μηχανήματα. Φαίνεται πως μόνο με ανοιχτό παράθυρο αντιμετωπίζεται ο ιός».

Δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς!

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την κατάσταση «στην εξυπηρέτηση των ναυτεργατών από την Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων (ΙΙ Μεραρχίας 18, Πειραιάς)» τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, επισημαίνοντας ότι «ακόμα και αυτήν την περίοδο, της έξαρσης του Covid-19, και χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας και προστασίας, δεκάδες ναυτεργάτες καθημερινά συνωστίζονται στην είσοδο της υπηρεσίας για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν για διάφορες υποθέσεις τους (έκδοση διπλωμάτων, πιστοποιητικών, ναυτικών φυλλαδίων κ.ά.)».

Αυτές οι συνθήκες «είναι αποτέλεσμα της τεράστιας έλλειψης του αναγκαίου υπαλληλικού προσωπικού», που ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει «μόνο ένας υπάλληλος για τον υπολογισμό του χρόνου της θαλάσσιας υπηρεσίας, που περιλαμβάνεται στη συνταξιοδοτική διαδικασία και πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων. Το αποτέλεσμα είναι η έκδοση της προσωρινής σύνταξης για τον ναυτεργάτη να ξεπερνάει τους 10 μήνες και για αυτόν το χρόνο αναμονής να μην έχει κανένα εισόδημα!

Επίσης, με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργού Πλακιωτάκη, με πρόσχημα την έλλειψη προέδρου στον Οίκο Ναύτη δεν έχει καταβληθεί το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στους ναυτεργάτες που είναι σε κατάσταση αναστολής.

Απαιτούμε ο υπουργός και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμεση αντιμετώπιση των απαράδεκτων συνθηκών στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων και για την άμεση καταβολή του επιδόματος στους ναυτεργάτες που είναι σε κατάσταση αναστολής».

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Να γίνει ο έλεγχος που απαιτείται για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων στην εταιρεία ΑΓΡΟΒΙΜ στην Καλαμάτα, απαιτεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Ακόμα, απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για την κατάσταση που πραγματικά επικρατεί.

Αναφέρει ότι στις 22/10 «η εταιρεία ΑΓΡΟΒΙΜ στην Καλαμάτα ανακοίνωσε τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στις εγκαταστάσεις της. Από τότε μέχρι σήμερα, συνεχώς δεχόμαστε καταγγελίες από εργαζόμενους, που μιλούν για νέα κρούσματα. Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού στο εργοστάσιο της ΑΓΡΟΒΙΜ, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα σε πολλούς χώρους εργασίας του κλάδου μας επιβεβαιώθηκαν εκατοντάδες κρούσματα και υπήρξε μεγάλη διασπορά της πανδημίας».

Στο Εμπόριο

H απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους στο Εμπόριο από την πλευρά των πολυεθνικών, όπως ο όμιλος «Inditex», πολυκαταστημάτων (fashion outlet) και επιχειρήσεων της πόλης τείνει να γίνει ο κανόνας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, ζητώντας ταυτόχρονα να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και να γίνουν έλεγχοι στην εργοδοσία για την αποσιώπηση κρουσμάτων. Καλεί τους εργαζομένους σε συσπείρωση στα ταξικά σωματεία του κλάδου, προκειμένου «να μην περάσει η ασυδοσία της εργοδοσίας, που μετά τις απολύσεις, τις υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών και τη μεταφορά της ευθύνης στους εργαζόμενους, επιβάλλει και τη σιωπή».

Στα ΜΜΕ

Τα ανεπαρκή μέτρα στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN Beyond TV» καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΤΙΤΑ. Τα μέτρα αυτά «περιορίζονται σε μια εβδομαδιαία απολύμανση και μερικά αντισηπτικά στους διαδρόμους του καναλιού», και ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, η εργοδοσία με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων είναι πιθανή η αναστολή λειτουργίας του καναλιού και οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτό θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ επισημαίνει ότι «από την περασμένη βδομάδα στους χώρους του καναλιού, όπου συστεγάζεται και εταιρεία παραγωγής, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Covid-19. Κρούσματα σε εργαζόμενους που δεν ήταν στα "πάρτι των πλατειών" και σε "πορείες", αλλά το μόνο "παράπτωμά" τους ήταν ότι δουλεύουν σε χώρους εργασίας όπου συγχρωτίζονται πολλοί εργαζόμενοι χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Σε αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η εταιρεία, που φροντίζει ανελλιπώς να στέλνει e-mails στους εργαζόμενους για το εβδομαδιαίο μενού του κυλικείου, επέλεξε να κάνει ενημέρωση για την κατάσταση και για τα τεστ που πρόκειται να διενεργηθούν, μετά το ξέσπασμα των κρουσμάτων, ανεπίσημα στους διαδρόμους».

Η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ απαιτεί μεταξύ άλλων: Αμεση διενέργεια τεστ στο σύνολο των συναδέλφων. Γιατρό στο χώρο εργασίας, και στις δύο βάρδιες, καθημερινά. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και απολύμανσης. Θερμομέτρηση στις πύλες εισόδου σε όλους τους εισερχόμενους και παροχή δωρεάν ατομικών μέσων προστασίας κατά την είσοδο. Μεταφορά των συναδέλφων που χρησιμοποιούν ΜΜΜ με μεταφορικά μέσα της εταιρείας, από κεντρικά σημεία της πόλης, προκειμένου να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό τους στην αστική συγκοινωνία. Διενέργεια δωρεάν προληπτικών τεστ ανά βδομάδα. Αποσυμφόρηση των χώρων εργασίας. Με τη συμβολή της ΕΤΙΤΑ, δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε κανάλι.

Απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Ηπείρου καταγγέλλει την απόλυση, στα Γιάννενα, ιατρικού επισκέπτη με σοβαρά θέματα υγείας, από τη φαρμακοβιομηχανία «Bennett». Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο συνάδελφος λόγω σοβαρών θεμάτων υγείας εμπίπτει στην κατηγορία των εργαζομένων που χαρακτηρίζονται ευπαθείς απέναντι στον κίνδυνο της πανδημίας του κορονοϊού». Αντί όμως η φαρμακοβιομηχανία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του, επέλεξε να τον απολύσει, για να μην αναλάβει το κόστος.

Με την πράξη αυτή, σχολιάζει ο Σύλλογος, η εργοδοσία καταδικάζει τον εργαζόμενο «να πεθάνει από την πείνα, αλλά και από την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεδομένου ότι το κόστος της φαρμακευτικής του αγωγής είναι δυσθεώρητο». Και συνεχίζει: «Είναι αποκαλυπτικό το πώς μια φαρμακοβιομηχανία, που υποτίθεται ότι παράγει φάρμακα για τη στήριξη της υγείας του κόσμου, διώχνει εργαζόμενό της ακριβώς γιατί πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή! Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ισολογισμοί της εταιρείας, τα κέρδη, και προφανώς όχι η υγεία των εργαζομένων της και του λαού». Ο Σύλλογος καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Ιωαννίνων.

Στην Τοπική Διοίκηση

Την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στο δήμο Λάρισας απαιτεί με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Οπως τονίζεται, «σε κρούσματα Covid-19 που εμφανίστηκαν σε δημαρχείο, στο Πράσινο, στον Μύλο, η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έκλεισε τους χώρους για να απολυμανθούν, αλλά οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι, ως "ειδικοί", προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους για να συνεχίσουν τη δουλειά και φυσικά για να μη βγάλουν άχνα.

Εστειλαν μάλιστα το προσωπικό καθαριότητας να απολυμάνει χώρους όπου εμφανίστηκαν κρούσματα (π.χ. Μύλος), χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εν αγνοία τους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο εκείνους και τις οικογένειές τους. Εξάλλου, μόλις πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο δήμαρχος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρνούνταν και τα αυτονόητα, αφού κατά δήλωσή του "η χλωρίνη κάνει την καλύτερη δουλειά" και τα μαζικά τεστ ανίχνευσης δεν είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου