Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Θωρακίζουν τα κέρδη των ομίλων, «γράφουν λογαριασμό» για το λαό


INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκαν για την τρέχουσα περίοδο οι εξ αποστάσεως συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» αναφορικά με τα προαπαιτούμενα του 9ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, με ειδική έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και στη γενικότερη κατάσταση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων προαναγγέλλονται νέες παρεμβάσεις στήριξης ειδικότερα μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» και επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για το σχέδιο κρατικής επιδότησης και επιχειρηματικών δανείων, που βέβαια έχει και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζικών ομίλων, καθώς αναμένεται να έχει αποφασιστική συμβολή στη συγκράτηση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια που επανέρχονται σε τροχιά διόγκωσης με φόντο την τρέχουσα κρίση. Τα παζάρια θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο με επίκεντρο το εύρος της «ομπρέλας» προστασίας που θα ξεδιπλωθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Συνδυαστικά με το παραπάνω τίθεται και το ζήτημα της σταδιακής επανέναρξης των πλειστηριασμών με προοπτική κλιμάκωσης με βάση και τις μεταβατικές διατάξεις που προβλέπονται στον νέο πτωχευτικό νόμο.

Παράλληλα, υπό διαμόρφωση βρίσκεται το νέο κρατικό πακέτο στήριξης των τραπεζικών ομίλων και συγκεκριμένα μέσω της χρονικής επέκτασης του σχεδίου «Ηρακλής» - «Ηρακλής 2» - που αφορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές». Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις και περισσότερος χρόνος προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να κυμανθούν και στην Ελλάδα στο 5%, όπως στην Ευρωζώνη.

Τέλος, δρομολογούνται αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κεντρικό ζήτημα το πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις συστημικές τράπεζες.

Νέα συμφωνία για το λιγνίτη, «μια απ' τα ίδια» για το λαό

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στις εξ αποστάσεως επαφές που είχαν οι «θεσμοί» ήταν και αυτές με το υπουργείο Εργασίας για τις αντεργατικές «ανατροπές του αιώνα» που δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στις επαφές με το ΥΠΕΝ, στο επίκεντρο - σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων επί ΣΥΡΙΖΑ - βρέθηκαν το ζήτημα της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στο λιγνίτη, η βιωσιμότητα του λογαριασμού οικονομικής ενίσχυσης των ΑΠΕ και η λειτουργία του «Μοντέλου Στόχου» της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σε ό,τι αφορά τον «βρώμικο» και «πανάκριβο» λιγνίτη αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι στόχος ήταν η πρόσβαση και άλλων επιχειρηματικών ομίλων πλην της ΔΕΗ, για όσο καιρό τουλάχιστον θα αξιοποιείται στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, αφού ακόμη και υπό τις σημερινές συνθήκες παραμένει ιδιαίτερα προσοδοφόρο καύσιμο. Μόνο που αντί να αξιοποιείται προς όφελος του λαού, παραδίνεται στους ομίλους για την ενίσχυση των κερδών τους.

Η συμφωνία για την άρση της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στο λιγνίτη προβλέπει ότι τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση Ενέργειας (που έχει παραχθεί στις λιγνιτικές μονάδες) μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι ποσότητες Ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και που οδήγησε σε τεράστιες οικονομικές απώλειες τη ΔΕΗ, τις οποίες φυσικά πλήρωσαν και πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, ο υπουργός διαβεβαίωσε για την πλήρη εξασφάλιση των επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς σημειώνοντας ότι ο λογαριασμός «αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030 όπως καθορίζονται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και το Ευρωπαϊκό Green Deal». Τέλος, σχετικά με το «Target Model», αν και είναι γνωστό ότι τους πρώτους μήνες λειτουργίας του έχουν εκτοξευθεί οι τιμές, κανένα επιπλέον ειδικό μέτρο δεν ανακοινώθηκε παρά μόνο ότι το υπουργείο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρακολουθούν στενά την υπόθεση...

Εξοδος στις χρηματαγορές

Στο μεταξύ, αστρονομικές προσφορές, αρκετά πάνω από τα 25 δισ. ευρώ, υποβλήθηκαν από κάθε είδους «επενδυτές», στο πλαίσιο της χτεσινής έκδοσης κρατικού 10ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο στο 0,8%.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πέρα από την «εμπιστοσύνη» των επενδυτών στις συντελούμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, συνδυάζεται και με το μέγεθος των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων στις διεθνείς χρηματαγορές καθώς βέβαια και με τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ προκειμένου να στηρίξει την προοπτική ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή».

Αναβαθμίζεται ο ESM

Τη συμφωνία για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπέγραψαν χτες οι εκπρόσωποι των κρατών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συμφωνίας σε προηγούμενες Συνόδους Κορυφής.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Η υπογραφή της τροποποιημένης συνθήκης από τα μέλη του ESM σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά Κοινοβούλια. Μετά την έγκριση της συμφωνίας, ο ESM θα καταστεί το δίχτυ ασφαλείας (...) που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα κάνει τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική. Επιπλέον, ο ESM θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».

Μεταξύ άλλων ο αναβαθμισμένος ΕSM σχεδιάζεται να αναλάβει και το ρόλο «διασώστη» «ύστατης καταφυγής» για τράπεζες της Ευρωζώνης που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κινδύνους κατάρρευσης, αφού βέβαια προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί τα άλλα διαθέσιμα μέσα (ανακεφαλαιοποιήσεις, «κουρέματα» κ.ά.). Με τη νέα συνθήκη, ο ESM θα μπορεί να χορηγεί δάνεια έως 68 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών για να χρηματοδοτεί αυτό την «εξυγίανση» ή εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Παράλληλα, ο ESM προβλέπεται να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας σε κράτη - μέλη, με τα γνωστά «ανταλλάγματα» των μνημονίων διαρκείας για τους λαούς.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου