Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Γ. Γκιόκας: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός, υποκρισία και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του απόδημου ελληνισμού (VIDEO)

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ


 

Τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, την υποκρισία και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν κυβέρνηση της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα σε βάρος των αποδήμων, που τους αντιμετωπίζουν ως κουκιά για ψηφοθηρικούς λόγους, κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει να απαντήσει, παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις του ΚΚΕ γιατί γίνεται σήμερα η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο των αποδήμων, την ώρα που υπάρχει ήδη ψηφισμένος  -πρόσφατα-  νόμος, με την ψήφο όλων των κομμάτων.

Κατήγγειλε ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ποτέ δεν επιλύθηκαν, αντίθετα οξύνθηκαν τα προβλήματα του απόδημου ελληνισμού, φέρνοντας ως παραδείγματα την αποψίλωση και τις ελλείψεις προσωπικού σε πρεσβείες και προξενεία που έχουν ως αποτέλεσμα γραφειοκρατικά εμπόδια για να υπονομευτεί η εφαρμογή του ψηφισμένου νόμου. Έφερε επίσης ως παράδειγμα της πολιτικής αυτής τη μείωση των κονδυλίων κατά 80% για την ελληνόγλωση εκπαίδευση από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.  

Υποκρισία και πολιτικός τυχοδιωκτισμός

Κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για την υποκρισία του που ενώ είχε ψηφίσει τον προηγούμενο νόμο, τώρα έδωσε το πάτημα στην κυβέρνηση, με τις δηλώσεις της Θ. Τζάκρη, να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου. «Ποτέ, στη συζήτηση του προηγούμενου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε λόγο για προσβλητικά και αχαρακτήριστα κριτήρια» -όπως η κ. Τζάκρη- υπενθύμισε ο Γ. Γκιόκας, καταγγέλλοντας τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα λέει στο εσωτερικό. Χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ενιαίο ψηφοδέλτιο βαθιά αντιδραστική καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο γιατί δεν είναι ενιαία η ομογένεια. Υπάρχει ταξική διαφοροποίηση και δεν μπορεί να εκφράζονται από το ίδιο ενιαίο ψηφοδέλτιο, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Γ. Γκιόκας στηλίτευσε ακόμα τη στάση των κομμάτων ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση που ισχυρίζονται ότι η ψήφος των αποδήμων αφορά μόνο αυτούς και δεν τολμούν να πουν ότι αφορά και τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα. Το τι σύνταξη θα υπάρχει, τι εργασιακές σχέσεις, Παιδεία, Υγεία, φορολογία δεν θα το καθορίζουν μόνο όσοι ζουν εδώ και υφίστανται τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, αλλά και αυτοί που ζουν στο εξωτερικό και μπορεί να μην έχουν κανένα οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με τη χώρα και δεν υφίστανται τις συνέπειες της όποιας πολιτικής επιλογής.

Κατήγγειλε επίσης το ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ που ενώ ήταν κυβέρνηση για έξι χρόνια στην περίοδο 2001 - 2011, δεν έφερε ποτέ κανένα νόμο για τον απόδημο ελληνισμό και σήμερα λέει πως ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά του.

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ακόμα τα συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων κοινοτήτων απόδημου ελληνισμού στη διαδικασία ακρόασης φορέων, όπου αναδείχθηκε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές οι Έλληνες προτίμησαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις χώρες όπου μένουν και όχι στην Ελλάδα ακριβώς γιατί η ζωή και το μέλλον τους είναι συνδεδεμένο με τη χώρα όπου ζουν.

Τα κριτήρια που είχε θέσει το ΚΚΕ απολύτως λογικά και συμβατά με τη διεθνή πρακτική

Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι η διευκόλυνση της ψήφου πρέπει να αφορά εκείνους των οποίων οι όροι ζωής προσομοιάζουν με τους όρους ζωής της χώρας μας και γι’ αυτό από την προηγούμενη συζήτηση το ΚΚΕ είχε θέσει με ειλικρίνεια και χωρίς τακτικισμούς τρεις όρους: Τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις (φορολογία), την ελάχιστη παρουσία στη χώρα (δύο χρόνια τα τελευταία 35) και την αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα.

Επισήμανε ότι αυτά τα κριτήρια είναι απολύτως λογικά και συμβατά με τη διεθνή πρακτική και την ελληνική πραγματικότητα. Εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Βρετανία και αλλού ενώ είναι ακόμα πιο αυστηρά σε περιπτώσεις χωρών, όπως η Ιρλανδία, που έχει μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από ό,τι κατοίκων στη χώρα.

Τα κριτήρια αυτά, συνέχισε, έχουν διατυπωθεί στην πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μάλιστα αποφάσεις αυτής της νομολογίας έχουν διαμορφωθεί με παρέμβαση των ελληνικών κυβερνήσεων κι έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση Σιταρόπουλου.

Επισήμανε ότι στην υπόθεση της ψήφου του απόδημου ελληνισμού θα πρέπει να ληφθεί η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα κι αυτή είναι η ισχύς του αναχρονιστικού δίκαιου του αίματος με βάση το οποίο κάποιος μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και να εγγραφεί αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους, αν αποδείξει ότι έστω ένας μακρινός πρόγονός του ήταν ελληνικής καταγωγής, γεγονός που μπορεί σε βάθος χρόνου να φέρει την αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων.

Καταλήγοντας, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι η στάση όλων των πολιτικών κομμάτων με την υποκρισία και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό πρέπει να γίνει κριτήριο για τον απόδημο ελληνισμό και να μη δεχθεί τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου