Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

«Πράσινα άλογα» η έγνοια τους για το περιβάλλον και το κλίμα


Σε μια «αρένα» σφοδρού ανταγωνισμού και «ευκαιριών» για κερδοφόρες επενδύσεις στην Ενέργεια έχει μετατραπεί και η φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι (30 Νοέμβρη - 12 Δεκέμβρη). Πάντοτε σ' αυτές τις Διασκέψεις τα ευχολόγια και η υποκρισία για το περιβάλλον περίσσευαν. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι τα μεγαλύτερα ενεργειακά (και όχι μόνο) μονοπώλια, αλλά και οργανώσεις που κάνουν «λόμπινγκ» για τα συμφέροντά τους. Εννοείται βέβαια ότι οι όποιες αποφάσεις κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι δεσμευτικές, αφού οι ανταγωνισμοί γύρω από την «πράσινη» ανάπτυξη είναι τεράστιοι.

Ιδιαίτερα φέτος, με φόντο την οξυμένη αντιπαράθεση μεταξύ παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι αναφορές στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος αποδεικνύονται περισσότερο από ποτέ «κενό γράμμα». Ολα κινούνται γύρω από το μεγαλύτερο κέρδος. Ετσι, στη Διάσκεψη κυριαρχούν ο ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας υποδομές με στόχο το μέγιστο κέρδος και τη γεωπολιτική επιρροή, ενώ ό,τι «συμφέρει» τα μονοπώλια της μιας ή της άλλης πλευράς βαφτίζεται «πράσινο» από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Υπάρχουν για παράδειγμα προτάσεις να συμπεριληφθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το ...πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (το οποίο η ΕΕ έχει ήδη κατατάξει στα ...σχεδόν «πράσινα» μεταβατικά καύσιμα, για ευνόητους λόγους)!

* * *

Στο μεταξύ, 20 κράτη - Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα ευρωπαϊκά - δημοσίευσαν κατά την COP28 κοινή δήλωση για τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, στο όνομα της επίτευξης «κλιματικής ουδετερότητας» και «περιορισμού» της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Είναι ενδεικτικό του «κλίματος» της COP28 πως η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων «TerraPower LLC» του Μπιλ Γκέιτς και η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και συμφώνησαν για τις δυνατότητες να αναπτυχθούν προηγμένοι αντιδραστήρες στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό.

Αυτό βέβαια σε τίποτα δεν εμπόδισε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι και πρόεδρο της Διάσκεψης, σουλτάνο Αλ Τζαμπέρ, να υπογραμμίσει στη Διάσκεψη ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές στα ορυκτά καύσιμα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο. Σας ζητώ να συνεργαστείτε». Ο ίδιος δήλωσε πως η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν θα επέτρεπε τη βιώσιμη ανάπτυξη «εκτός αν θέλετε να γυρίσετε τον κόσμο πίσω στις σπηλιές».

Την ίδια ώρα, βέβαια, μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί και μονοπώλια της εξόρυξης φυσικού αερίου αναπτύσσουν προγράμματα επενδύσεων στις ΑΠΕ, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα της κρατικής στήριξης. Περίπου 100 χώρες από τις 200 που εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, και το αν αυτό θα υιοθετηθεί στην τελική συμφωνία ή αν θα επικρατήσει πιο αδύναμη διατύπωση για «σταδιακή μείωση» είναι μια από τις πλευρές της αντιπαράθεσης.

* * *

Καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αναζητούν τρόπους/πόρους χρηματοδότησης και στήριξης σε μεγάλες επενδύσεις, στο όνομα της «προστασίας του κλίματος». Στην πραγματικότητα, ανοίγουν δρόμους ώστε συσσωρευμένα κεφάλαια να επενδυθούν στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς της οικονομίας, προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές σε υποδομές, μέσα παραγωγής και παραγόμενα εμπορεύματα, εν μέσω σκληρών ανταγωνισμών για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία. Ο λογαριασμός καταλήγει βέβαια ξανά στους λαούς, με ακριβότερα προϊόντα και μεγαλύτερους φόρους για να χρηματοδοτείται η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση».

Οπως είπε στο Ντουμπάι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, «πρέπει να πάμε από τα δισεκατομμύρια σε τρισεκατομμύρια. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βρούμε νέες πηγές εσόδων». Υποστήριξε μάλιστα μια πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Γαλλίας και Ολλανδίας να εισαγάγουν νέους φόρους, για να διασφαλιστεί «μια ισχυρότερη ροή χρημάτων για τις δράσεις για το κλίμα», που σημαίνει χαράτσια και πάλι χαράτσια στον λαό. Ηδη ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2024 έχει ενσωματώσει ορισμένα από αυτά.

Καθόλου τυχαία, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία κρατών του G7 «Global Gateway», που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την αντίστοιχη επενδυτική πρωτοβουλία της Κίνας «Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος» (BRI), λέγοντας πως είναι πιο ανταγωνιστική, καθώς «έχει θέσει τις καθαρές τεχνολογίες και την καθαρή Ενέργεια παγκόσμια μια προτεραιότητα». Από την πλευρά της η Γερμανία, που έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προωθεί επενδύσεις (στην Αφρική και αλλού) σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κάλεσε «σε αυτήν τη διάσκεψη του Ντουμπάι να συμφωνηθεί η επιτάχυνση της πορείας ειδικά για την παγκόσμια ενεργειακή στροφή» και «καθαρότερες και αποδοτικότερες μορφές Ενέργειας να μπουν στον πυρήνα του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος. Και αυτές δεν είναι άλλες από τις ΑΠΕ».

* * *

Ολα αυτά τα παζάρια και η σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων για επενδύσεις σε «εναλλακτικές» και «παραδοσιακές» μορφές Ενέργειας δεν αφορούν καμία κλιματική αλλαγή και δεν οδηγούν σε καμία «προστασία του κλίματος». Πολύ περισσότερο, καμιά σχέση δεν έχουν με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι την καπιταλιστική ανάπτυξη, είτε «πράσινη», είτε «μαύρη», την πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι και ο λαός, με ένταση της εκμετάλλευσης, φόρους και μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ το «αποτύπωμα» της εγκληματικής δράσης του κεφαλαίου σε βάρος του περιβάλλοντος μεγαλώνει από χρόνο σε χρόνο.

Κι αν κάτι επαληθεύεται από τις διασκέψεις των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους για το περιβάλλον, είναι ότι οι υπεύθυνοι για την καταστροφή του δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης. Μόνο ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και θα αξιοποιεί όλες τις μορφές Ενέργειας γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό, μπορεί να εξασφαλίσει με σύγχρονα μέσα και κεντρικό σχεδιασμό την ευημερία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.


Ε. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου