Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Ειλικρίνεια

 

«Δεν είμαι αισιόδοξος στο πόσο σύντομα θα έχουμε μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων», έλεγε πριν λίγες μέρες ο επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διαβλέποντας τη διατήρηση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα. Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας για τα κέρδη των επιχειρήσεων και αν αυτές μπορούν να τα μειώσουν, ήταν αφοπλιστικός: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει. Ειδικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους. Εχουν την ανάσα των χρηματαγορών στην πλάτη τους», για να προσθέσει ότι «για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι σχεδόν αδύνατον, όσο και να πιέσουν οι πολιτικοί, υπάρχουν οι κανόνες της αγοράς. Να είμαστε ειλικρινείς...»! Δεν ξέρουμε τι ...«κρίση ειλικρίνειας» έπιασε τον εκπρόσωπο των βιομηχάνων, αλλά οι δηλώσεις του είναι κυνικές και αποκαλυπτικές. Στην πραγματικότητα λέει ότι «δουλειά» των επιχειρήσεων - και δη των μεγάλων ομίλων - είναι να κυνηγάνε το μεγαλύτερο κέρδος και πως έτσι λειτουργεί η καπιταλιστική αγορά. Οπότε, εκτός τόπου και χρόνου η συζήτηση για τα «υπερκέρδη» που λέει ότι φορολόγησε η ΝΔ, ή ψάχνει να τα φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη σταθερά στην όλη εξίσωση είναι ότι και τα κέρδη τους και τον λογαριασμό του υψηλού πληθωρισμού τα πληρώνει πάντα ο λαός.

Στην άλλη άκρη

Ανάμεσα στα πολλά που είπε ο Π. Καμμένος στην πρόσφατη συνέντευξή του, ήταν πως το 2015 «η Ελλάδα αποφάσισε, μετά την πίεση της Γερμανίας... να αλλάξει γεωπολιτικά και να κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα την μετέτρεπε ουσιαστικά στον κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο». Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι παρόμοιο. Θυμίζουμε πως ένας άλλος συμμετέχων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου, ο Γ. Βαρουφάκης, είχε αναφέρει: «Η συμβουλή μου στον Τσίπρα τότε (σ.σ. το 2015) ήταν κάνε μια έντιμη συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Δηλαδή εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε θέμα ΝΑΤΟ και βάσεων τώρα, γιατί έχουμε το θέμα της χρεοδουλοπαροικίας με το Βερολίνο»... Φαίνεται δηλαδή ότι η ενίσχυση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό τους με τη Γερμανία, ήταν διακαής πόθος τόσο του ακροδεξιού Καμμένου, όσο και του ...αντισυστημικού ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Τσίπρα, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν άλλωστε γνωστός για τις σχέσεις του με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και τα διάφορα αμερικανικά ινστιτούτα, όπου έβγαλε «βόλτα» και τον Τσίπρα πριν γίνει (ή για να γίνει;) πρωθυπουργός. Αν κάτι επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα Καμμένου, είναι ότι το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είχε πίσω του τεράστιες γεωπολιτικές «ουρές» και ότι η τότε κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της όχι με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού, αλλά τους προσανατολισμούς και τα συμφέροντα ισχυρών τμημάτων της αστικής τάξης. Στην άλλη άκρη βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς ένα τρίτο μνημόνιο και τα μνημειώδη λόγια του Πάιατ, ότι «η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».


Η κατάρρευση...

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) «γιόρτασε» την Τετάρτη τα 75 χρόνια από τη δημιουργία του, όντας στη χειρότερη κατάσταση της ιστορίας του. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν φτάσει τις 112.000 και στις λίστες αναμονής για θεραπεία περιμένουν πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, με μέσο χρόνο αναμονής τους 3,5 μήνες. Εκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιούνη επισημαίνει τις άσχημες επιδόσεις του NHS σε πολλούς δείκτες, «περιλαμβανομένων του προσδόκιμου ζωής και των θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί χάρη στην παροχή αποτελεσματικής και έγκαιρης θεραπείας». Οι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν εξαντλητικές συνθήκες και οργανώνουν ιστορικές απεργίες, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και μαζικές προσλήψεις. Ολα αυτά σε μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, μέλος του G8, όπου το δημόσιο σύστημα Υγείας προβαλλόταν ως ένα από τα «καμάρια» του λεγόμενου «ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους»... Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και των περικοπών, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού ως «κόστος», την ίδια ώρα που δίνονται τεράστια κεφάλαια για τη στήριξη των βρετανικών μονοπωλίων και για τις προτεραιότητές τους στους διεθνείς ανταγωνισμούς, όπως για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.


... και ο ένοχος

Φυσικά η Βρετανία δεν είναι η εξαίρεση. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου τα δημόσια συστήματα Υγείας - με τα ήδη τεράστια προβλήματα - κατέρρευσαν μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς. Τα ίδια αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα, η ίδια πολιτική «κόστους - οφέλους» που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου ευθύνεται για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, για τους ασθενείς που πεθαίνουν - ακόμα και μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας - επειδή άργησε ή δεν υπήρχε ασθενοφόρο, την ίδια ώρα που θησαυρίζουν οι τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου. Απέναντι στις «μεταρρυθμίσεις» και τις «ανατάξεις» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, προωθώντας ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση και τα «μπαλώματα» στην Υγεία, απάντηση δίνει η ενίσχυση των αγώνων στην Ελλάδα, στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Η πάλη για την Υγεία που αξίζουν και μπορούν να απολαμβάνουν οι λαοί με τον τεράστιο πλούτο που παράγουν και τις μεγάλες κατακτήσεις της επιστήμης.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου