Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Συνέδριο υγείας και ασφάλειας της εργασίας, μακριά από τις ανάγκες προστασίας των εργαζομένων

 

RIZOSPASTIS

Τη Δευτέρα 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε το 1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώθηκε από το ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας).

Αλλο ένα συνέδριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ), το οποίο έχει μετατραπεί στην ουσία σε «Ινστιτούτο των εργοδοτών». Αλλο ένα συνέδριο με χορηγούς και ισχυρή παρουσία των εργοδοτών και των ΕΞΥΠΠ, χωρίς στην ουσία να δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης των θέσεων των σωματείων των εργαζομένων και των διαφορετικών προσεγγίσεων για τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Χωρίς να παρουσιάζονται ολοκληρωμένα τα επιστημονικά δεδομένα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς στη χώρα μας.

Με κυρίαρχη κατεύθυνση ότι τα ατυχήματα οφείλονται στο ότι «οι εργαζόμενοι δεν προσέχουν» και «δεν έχουν κουλτούρα υγείας και ασφάλειας». Χωρίς συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες της επαγγελματικής νοσηρότητας, που οφείλεται στην απουσία λήψης μέτρων από τους εργοδότες με αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, γιατί λογαριάζονται με το κριτήριο του κόστους - οφέλους. Χωρίς συζήτηση για την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επικινδυνότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν «τόλμησε» να αναφερθεί ένας εργαζόμενος στον μεγάλο αριθμό εργατικών ατυχημάτων και στους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, που έχουν αυξηθεί με την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και την εντατικοποίηση, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έσπευσε να του «απαντήσει». Χωρίς ντροπή για την ανυπαρξία ελέγχων και την απουσία ολοκληρωμένης καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας, ισχυρίστηκε ότι ναι μεν σκοτώθηκαν και εργαζόμενοι στο έγκλημα στα Τέμπη, ναι μεν εξαϋλώθηκαν 3 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά, αλλά αυτά δεν είναι ατυχήματα που τα καταγράφει η δική τους υπηρεσία! Λες και αυτό είναι το θέμα. Λες και οι εργαζόμενοι που δεν γυρίζουν σπίτι τους είναι απλά αριθμοί, που περιμένουν ποια κρατική υπηρεσία θα τους καταχωρήσει. Και μάλιστα ανέφερε ότι τα μισά σχεδόν από τα εργατικά ατυχήματα που κατέγραψε το ΣΕΠΕ την προηγούμενη χρονιά έχουν αίτια «παθολογικά». Αποκρύπτουν έτσι ότι η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, το άγχος, συνολικότερα οι συνθήκες ζωής και εργασίας είναι παράγοντες που οδηγούν σε θανάτους εργαζομένων.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Σπανάκης, επανέλαβε τα ευχολόγια για την πρόληψη, εστιάζοντας μόνο στην αλλαγή νομοθεσίας και συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, αναφέροντας προκλητικά ότι δεν χωρούν «μικροπολιτικές» στα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ασφαλώς αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» η απουσία ελέγχων από το κράτος και η όλο και μεγαλύτερη αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της σημερινής και των προηγουμένων κυβερνήσεων. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τις επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα μας, οι οποίες υπάρχουν και οδηγούν σε θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά διαλανθάνουν ως κοινή νόσος.

Η κυβέρνηση, τα κόμματα του συστήματος που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, είναι όλοι συνένοχοι για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι συνένοχη

Η ΓΣΕΕ, ενώ συμμετέχει στο ΕΛΙΝΥΑΕ, δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την αναβάθμιση του επιστημονικού του έργου. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η στάση της απέναντι στο Σωματείο Εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου, που καλούσε στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση για ΣΣΕ ήδη από το 2022. Από το 2016, που οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ είχαν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις μισθών, δεν έχουν λάβει καμία αύξηση στις τακτικές αποδοχές τους έως σήμερα, την ώρα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει σε νέα μεγάλη μείωση του πραγματικού μισθού τους. Η διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, με διάφορα προσχήματα δεν κάθισε ουσιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γι' αυτόν τον λόγο το Σωματείο προσέφυγε στον ΟΜΕΔ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, «από την εργοδοτική πλευρά δεν δόθηκαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στον ΟΜΕΔ οικονομικά στοιχεία για το 2023, ούτε καν προσωρινά. Η άρνηση αυτή προκαλεί εντύπωση, διότι πέρα από ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, αφορά και την πρόβλεψη από τη νομοθεσία της υποχρέωσης της εργοδοτικής πλευράς να δώσει στον μεσολαβητή του ΟΜΕΔ κάθε πληροφορία για να υποβοηθήσει το έργο του, μάλιστα την ίδια στιγμή που στο ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούνται και στο ΔΣ του ΟΜΕΔ». Επιπλέον, τονίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, «οι εξελίξεις αυτές αφορούν όλους τους εργαζομένους και όχι μόνο τους εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ, δεδομένου και του ρόλου του Ινστιτούτου για τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία στη χώρα μας, όπως και της χρηματοδότησης που αυτό λαμβάνει». Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων το ΕΛΙΝΥΑΕ χρηματοδοτείται πλέον μέσω ΕΦΚΑ, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Για όλα αυτά θα συνεχίσει να κωφεύει η ηγεσία της ΓΣΕΕ;

Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία για το θέμα...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου