Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2025 - ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 2025-2028 Πλεονάσματα σφαγής για τον λαό - κέρδη με ουρά για τους επιχειρηματικούς ομίλους Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής


 

Τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο 2025 - 2028 και τις συνοδευτικές εκθέσεις, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ολα αυτά δηλαδή που αποτυπώνουν τη νέα μεγάλη «σφαγή» των λαϊκών νοικοκυριών για τα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Νοέμβρη. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία την Κυριακή 15 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που συνδέεται άμεσα με το Μεσοπρόθεσμο, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τη δημιουργία των πρωτογενών πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, ύψους 2,5% για το 2024 και 2,5% για το 2025. Κάτι που αναμένεται να ανέβει κι άλλο, μιας και η φοροεπέλαση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος έρχεται να τσακίσει τον λαό με δισεκατομμύρια που θα πληρώσει σε φορολογία, «οροφές δαπανών» για τις λαϊκές ανάγκες και νέες θυσίες για τα ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα και τα «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Και, βέβαια, σε πλήρη προσαρμογή με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «πολεμική οικονομία».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχαίρει για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, όταν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά είναι χρεοκοπημένα και φεσωμένα μέχρι τον λαιμό.

Αυτά τα πλεονάσματα και οι δυσβάσταχτοι φόροι που εξαϋλώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, είναι τα εχέγγυα του προϋπολογισμού για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, την ώρα που ο λαός θα βυθίζεται παραμέσα στη φτώχεια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμφανίζει το μαύρο άσπρο, περιγράφοντας μια σειρά από μέτρα που δήθεν ανακουφίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ομως, στην πραγματικότητα, πρόκειται είτε για ρυθμίσεις που ευνοούν τους ομίλους είτε για μέτρα στη λογική δίνω ένα, παίρνω πίσω τρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό των παρεμβάσεων αυτών το 2025 φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα εκτιναχθεί στα 69,203 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,5 δισ. παραπάνω από το 2024. Ακόμα, τα έσοδα από το ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 26,673 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,332 δισ. ευρώ έναντι του 2024 και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωησης προβλέπονται στο ποσό των 7,276 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.

Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 6 δισ., όταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η πρόβλεψη έκανε λόγο για 5 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στις κοινωνικές δαπάνες, αυτές θα παραμείνουν ουσιαστικά παγωμένες, το πολύ πολύ να καλύπτουν τον πληθωρισμό, κι ενώ οι δαπάνες ήδη δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες και ελλείψεις. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει από τον ρυθμό ετήσιας μεταβολής των καθαρών πρωτογενών δαπανών (3,7% για το 2025, από το εκτιμώμενο επίπεδο των πρωτογενών δαπανών του 2024, 3,6% για το 2026, 3,1% για το 2027 και 3,0% για το 2028). Δηλαδή, μεσοσταθμικά η ετήσια αύξηση θα είναι περίπου 3,5 δισ.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2% για φέτος (από 2,5% στο ΠΣΑ του Απρίλη) και 2,3% για το 2025 από 2,6% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Και ενώ τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και προοιωνίζονται μαύρες μέρες για τον λαό, ο υπουργός Οικονομικών ...χαίρεται και με απύθμενο θράσος λέει ότι «με χαμηλότερους φόρους έχουμε περισσότερα έσοδα. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της ανάπτυξης - καθώς στην πατρίδα μας έχουμε πολύ σημαντικότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης - και στις πρωτοβουλίες περιορισμού της φοροδιαφυγής που έχουν πια χειροπιαστά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε παράλληλα τη φιλοεπενδυτική μας πολιτική». Η κυβέρνηση ομολογεί δηλαδή ότι την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά πληρώνουν έναν σκασμό φόρους και έρχονται κι άλλοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να κάνουν πάρτι με επενδύσεις και κέρδη...

Κοροϊδία τα δήθεν μέτρα ενίσχυσης

Στον προϋπολογισμό υπάρχουν και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζει ως εκείνες που θα ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα. Κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, αναφέρουν τη «μείωση από 01.01.2025, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, των ασφαλιστικών εισφορών» (η σωρευτική μείωσή τους από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 40,56% σε 35,16%). Βέβαια, αυτό το μέτρο είναι μία νέα γενναία απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους ανοίγει νέες τρύπες στα Ταμεία, μειώνει επί της ουσίας τον μισθό τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χάνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από αυτήν την πενιχρή αύξηση, μέσω της μείωσης ή διακοπής επιδομάτων ή μέσω της διαφορετικής φορολογικής κλίμακας στην οποία μπαίνουν.

Αναφέρεται ακόμα η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος. Δηλαδή, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίσουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ενώ περίπου 600.000 εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Οσο για τον μέσο μισθό, αυτός φέτος συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011 (!), με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που κατατρών τους εργατικούς μισθούς συνεχίζουν να «κάνουν τη δουλειά τους».

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία και το 2025 θα παρουσιάσουν πλεόνασμα 647 εκατ. ευρώ, από 958 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με μια αύξηση κάτω από το 2,5% στις συντάξεις τους, όταν ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός θα ανέλθει στο 2,7%! Και, βέβαια, τουλάχιστον 700.000 συνταξιούχοι, εξαιτίας της «προσωπικής διαφοράς», δεν θα δούνε καμία αύξηση, όπως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Η καθήλωση, που στην πραγματικότητα συνεπάγεται μείωση των συντάξεων, αποτυπώνεται και στις μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού για συντάξεις, οι οποίες μειώνονται κατά 512 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 3,3%!

Η επίθεση στους συνταξιούχους εκφράζεται και με τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των συντάξεών τους από το «χαράτσι» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ΑΚΑΓΕ, που το 2025 θα ανέλθει στα 886 εκατ. ευρώ, όσα και φέτος. Συγκεκριμένα, στις κύριες συντάξεις, το χαράτσι ανέρχεται στα 766 εκατ. ευρώ και στις επικουρικές στα 120 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο μέσα σε δύο χρόνια από την τσέπη των συνταξιούχων αφαιρούνται 1,772 δισ. ευρώ.

Χωρίς «φως» στην άκρη του τούνελ προβλέπεται και για τη θέση των ανέργων, αφού τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ μένουν ουσιαστικά καθηλωμένα στα 1,830 δισ. ευρώ το 2025, από 1,799 δισ. ευρώ φέτος. Η διαφορά, μόλις κατά 31 εκατ. ευρώ, δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό και «εγγυάται» ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και το νέο έτος θα συνεχίσουν να μην έχουν καμία προστασία. Στον αντίποδα, τα κονδύλια που προορίζονται για τις επιχειρήσεις και διάφορους «μεσίτες», με τα γνωστά «προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης», θα αυξηθούν κατά 109 εκατομμύρια ευρώ και θα ανέλθουν στα 715 εκατ., από 609 εκατ. ευρώ φέτος.

Φοροεπέλαση

Οπως προαναφέραμε, ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει έως και ...πλεονάσματα των ματωμένων πλεονασμάτων της τάξης άνω των 7 δισ. σε 4 χρόνια! Αυτά θα πληρώσουν με τους έμμεσους και άμεσους φόρους τα λαϊκά στρώματα, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ως μειώσεις όσα τους παίρνει διπλά από την άλλη τσέπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το πρώτο 8μηνο του 2024 τα νοικοκυριά έχουν πληρώσει σε κάθε λογής φόρους ένα υπέρογκο ποσό, που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Το ματωμένο πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 7,567 δισ. ευρώ. Δηλαδή η υπέρβαση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ξεπέρασε τα 4,2 δισ. ευρώ! Μόνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ άγγιξαν τα 17 δισ. ευρώ. Η φοροαφαίμαξη συνεχίζεται και κλιμακώνεται «κανονικά και με τον νόμο».

«Ψίχουλα» στην Υγεία σε σχέση με τις ανάγκες

Κατά 4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2024 θα αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων για παροχές Υγείας από το Δημόσιο, φτάνοντας τα 60 εκατ. ευρώ. Και ενώ η υποχρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας έρχεται να επιδεινώσει την ήδη άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς, η κυβέρνηση δίνει «ζεστό» χρήμα στα ΝΠΙΔ. Στον προϋπολογισμό για το 2025, λοιπόν, προβλέπεται «ενίσχυση του ΝΠΙΔ Ψυχικής Υγείας με 47.113.736 ευρώ και 209 προσωπικό». Για την «αντιμετώπιση των εξαρτήσεων» η προϋπολογιζόμενη κρατική δαπάνη είναι 124.764.504 ευρώ και 1.586 άτομα προσωπικό.

Με ψίχουλα απαντά και στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμό του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και επιδόματος αδείας και να μη φορολογούνται οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες, καθώς στον προϋπολογισμό γίνεται λόγος για «αυξημένες παροχές σε εργαζόμενους» κατά 87 εκατ. ευρώ, «εξαιτίας κυρίως της αυξημένης αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων κατά 20%».

Οσο για τις μόνιμες προσλήψεις που γίνονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το 2023 και 2024 έγιναν μόλις 1.050 διορισμοί στο υπουργείο Υγείας, ενώ από το 2023 μέχρι και το 2025 το σύνολο των αποχωρήσεων είναι 8.501. Μόνο σε ένα έτος, το 2023, οι αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 3.000.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου