Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Κι όμως Χάποελ σημαίνει σφυρί, δρεπάνι κι εργατιά!

 

Χρειάστηκε μυστικές… παρεμβάσεις στα μέσα των οργανωμένων οπαδών για να αλλάξουν τα δεδομένα της εικόνας των οπαδών της Χάποελ.

Η Χάποελ είναι παραδοσιακά η ομάδα της εργατικής τάξης. Μεγάλος της εχθρός είναι η Μακάμπι, ομάδα που απολαμβάνει την εύνοια της εξουσίας, ομάδα της μπουρζουαζίας, ομάδα της αστικής τάξης του Ισραήλ.

Η κόντρα της Χάποελ με την Μακάμπι είναι σε επίπεδο αντίθεσης, κοινωνικής θέσης και διαφοράς τρόπου σκέψης και έκφρασης στο επίπεδο της διαφοράς ΑΕΚ – Παναθηναϊκού ή ας πάμε και πιο μακριά Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ…

Η Χάποελ θεωρείται στο Ισραήλ, ομάδα της αριστεράς! Και αυτό φανερώνουν, και με έντονο τρόπο τα πανό και οι σημαίες που κυμάτιζαν στις εξέδρες, τουλάχιστον μέχρι πριν κάτι χρόνια…

Εξέδρα της Χάποελ Τελ Αβίβ το 2014

Μετά τι έγινε; Μπόλιασε στα ενδότερα των οργανώσεων των οπαδών μελίγκρα και ανέτρεψε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα δεδομένα…Σιγά σιγά τα πανό αντίστασης μειώθηκαν και η κατάσταση άρχισε να διαφαίνεται υπό έλεγχο… για τις Αρχές. Το πράγμα δεν είναι όμως όσο απλό φαντάζει. Για να φτάσουμε ως εδώ, χρειάστηκε και η υποστήριξη της διοίκησης στο πλάνο αποδόμησης της ιδεολογίας των οπαδών… Η διοίκηση τιμώρησε με βαριές καμπάνες και αποκλεισμούς οπαδούς που δεν ήταν στο πνεύμα μετάλλαξης και “συμμόρφωσης” προς τη νέα τάξη πραγμάτων.

Τον Δεκέμβριο του 2023 σε μια εκδήλωση μνήμης για πεσόντες αστυνομικούς, οπαδοί της Χάποελ Τελ Αβίβ ύψωσαν φωνή αντίδρασης στην αστυνομική βία και την καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού. Ως δια μαγείας, οι οπαδοί αυτοί, εξαφανίστηκαν δια παντός από το γήπεδο… “Καθάρισε” η εξέδρα… είπαν τότε οι διοικούντες, ελεγχόμενοι στο απόλυτο από τη βούληση της εξουσίας… Η εικόνα είναι από το συγκεκριμένο περιστατικό και σίγουρα μια σημαία με σφιγμένη γροθιά δεν είναι “πρέπουσα” για το πολιτικό καθεστώς του Ισραήλ…

Το κυρίαρχο σύνθημα των οπαδών, σύνθημα που ενοχλούσε πολύ ήταν “Η ειρήνη είναι εφικτή”… εννοώντας φυσικά την ειρήνη ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και τον Παλαιστινιακό λαό… Σύνθημα που με πολλή δουλειά και μυστικότητα, φρόντισαν να γίνει πιο αδύνατο, σχεδόν ανύπαρκτο…

Αυτά για την Χάποελ της πρωτεύουσας… Εκεί όντως τα πράγματα ήταν και είναι – όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι που δεν το βάζουν κάτω – πιο έντονα…

Υπάρχουν Χάποελ σε πολλές πόλεις της χώρας. Η πιο γνωστή μετά από την ομάδα του Τελ Αβίβ, είναι αυτή της Ιερουσαλήμ, ενώ τρίτη σε αναγνωρισιμότητα είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ, με έδρα την πόλη Μπερ Σεβά που βρίσκεται κοντά στην έρημο Νεγκέβ. Αυτή που βλέπετε στην φωτογραφία είναι η εξέδρα της Χάποελ Μπερ Σεβά… Σαφώς πιο μαζεμένη από αυτή την Χάποελ Τελ Αβίβ, σε ότι αφορά τα σύμβολα και τις σημαίες… Αλλά το έμβλημα παραμένει το ίδιο, όπως υποτίθεται… και τα ιδανικά κάθε Χάποελ.

Το σύμβολο που έχει η Χάποελ είναι ένας εργάτης που πατάει για να έχει γερή βάση πάνω σε ένα σφυρί και ένα δρεπάνι! Όλες, σχεδόν, οι Χάποελ έχουν το ίδιο έμβλημα με μικρές παραλλαγές…

Κάναμε τη σχετική έρευνα και σας παρουσιάζουμε τα εμβλήματα που έχουν όλες οι Χάποελ

Χαποέλ Τελ Αβίβ, έτος ίδρυσης 1923

Χάποελ Μπερ Σεβά, έτος ίδρυσης 1949

Το πρώτο έμβλημα της Χάπεολ Ιερουσαλήμ, με την ονομασία Χάποελ Κάταμον όπως ιδρύθηκε το 2007

Χάποελ Χαντέρα, έτος ίδρυσης 1936

Χάποελ Χάιφα, έτος ίδρυσης 1924, με πρώτο αγώνα της ιστορίας της, την Πρωτομαγιά του ’24, κόντρα στους εργάτες των Σιδηρογραμμών

Χάποελ Πετάχ Τίκβα, έτος ίδρυσης 1934

Χάποελ Μαρμόρεκ, έτος ίδρυσης 1949

Χάποελ Χερζλίγια, έτος ίδρυσης 1936

Χάποελ Ουμ Αλ Φαχμ, έτος ίδρυσης 1963

Χάποελ Κφαρ Σαμπά, έτος ίδρυσης 1957

Χάποελ Άκρας, έτος ίδρυσης 1948

Χάποελ Κφαρ Σαλέμ, έτος ίδρυσης 1958

Χάποελ Ραανανά, έτος ίδρυσης 1973

Χάποελ Ραμπάτ Γκαν, έτος ίδρυσης 1927

Χάποελ Αφούλα, έτος ίδρυσης 1924

Χάποελ Χολόν, έτος ίδρυσης 1940

Οι Χάποελ που δεν έχουν έμβλημα τον εργάτη, το σφυρί και το δρεπάνι είναι οι ακόλουθες:

Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, έτος ίδρυσης 1978

Χάποελ Ρισόν ΖεΛιόν, έτος ίδρυσης 1940

Χάποελ Γκιλμπόα Γκαλίλ, έτος ίδρυσης 2008
 
https://www.aek-live.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου