Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Πέφτουν οι αντιλαϊκές «πινελιές» στον κρατικό προϋπολογισμό 2019


Από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Copyright 2018 The Associated
Από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Στην τελική ευθεία περνά η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, προσχέδιο του οποίου με νέα «μορφή» καταθέτει τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με τη σειρά της - σύμφωνα με πληροφορίες - θα προχωρήσει στη δημοσιοποίησή του.
 Για την ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ενώ τα παζάρια συνεχίζονται μέχρι «το παρά 5'», το προσχέδιο της κυβέρνησης ενσωματώνει και το μέτρο για την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων. Η «συζήτηση» για την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, με φόντο βέβαια τις δεσμεύσεις που προβλέπονται τόσο από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» όσο και από την «κανονικότητα» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», όπου εντάσσεται από φέτος και η ελληνική οικονομία.
 Σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των νέων επενδύσεων συμβαδίζουν με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο στο σκέλος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων, που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια, όσο και στο σκέλος της φοροληστείας.


Με βάση το κεντρικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 - όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» - απογειώνεται στα 7,88 δισ. ευρώ (4,14% του ΑΕΠ), καθ' υπέρβαση δηλαδή ακόμη και του αντιλαϊκού στόχου (3,5% του ΑΕΠ).

Μάλιστα, σε σχέση με το 2018 («πλεόνασμα» 6,85 δισ.) καταγράφεται περαιτέρω διόγκωση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ (σε ποσοστό 15%), που βέβαια δείχνει και το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που προετοιμάζουν για την επόμενη χρονιά.

«Ενα το κρατούμενο», λοιπόν, είναι η ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο των μνημονίων. Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ξεκινήσει η μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, τα πλεονάσματα του 2019 αναμένονται «ακατέβατα» στα φετινά επίπεδα (6,8 δισ. ευρώ).

Παζάρια και με το ΔΝΤ
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας θα συναντηθεί σήμερα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Π. Τόμσεν, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τις «εκτιμήσεις» και «θέσεις» του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού αναφορικά με την ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικό των αντιλαϊκών διεργασιών και των παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός ότι το ΔΝΤ «βλέπει» τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στο όριο του αντιλαϊκού στόχου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το κατά πόσον η «πρόβλεψη» ενσωματώνει και το μέτρο για τις συντάξεις.

Την ίδια ώρα, με την επίκληση του λεγόμενου «δημογραφικού προβλήματος» και της γήρανσης του πληθυσμού, κατεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης μόλις στο 1,2% για το 2023, γεγονός βέβαια που καταπώς υπολογίζουν τα αστικά επιτελεία συνδέεται με τη μεσο-μακροπρόθεσμη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος και την ανάγκη νέων παρεμβάσεων, όπως για την κατακρεούργηση των συντάξεων.

Μέτρα και «αντίμετρα» για λογαριασμό του κεφαλαίου
 
Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, επανέρχεται στο ζήτημα μείωσης της «φορολογικής επιβάρυνσης» στην Ελλάδα, όπου βέβαια εντάσσει και τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας. Οπως επισημαίνει στο «εβδομαδιαίο δελτίο» η μείωση της «επιβάρυνσης κατά 2 έως 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι απολύτως εφικτή μεσοπρόθεσμα».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η χώρα είναι πλέον ώριμη για να περάσει σε μια νέα φάση όπου η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να συμβαδίζει με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα» που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, ενδέχεται να αλλάξει σχεδιασμό με κατεύθυνση τις λεγόμενες «αναπτυξιακές προτεραιότητες», εστιάζοντας, δηλαδή, ακόμα περισσότερο στα μέτρα που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Ριζοσπάστης    Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου