Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανική βάση




Ζητάει από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις «σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη και - γιατί όχι; - στο μέλλον και στην Κάρπαθο»!
Copyright 2018 The Associated
Τη μισή Ελλάδα ...και βάλε προσφέρει για λογαριασμό της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ, για να τη μετατρέψουν σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.
 Αυτό προκύπτει από τις διμερείς συνομιλίες του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μάτις, στην Ουάσιγκτον, αργά προχτές βράδυ, ώρα Ελλάδας.

Στις δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με την έναρξη της συνάντησης μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο Μάτις έδωσε με το «καλημέρα» το περίγραμμα των συζητήσεων τονίζοντας ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται μια δέσμευση, να διασφαλίσουν έναν ασφαλή και ευημερούντα κόσμο (...) Διασφαλίζουμε αυτήν τη δέσμευση με μια αναπτυσσόμενη αμυντική σχέση με αύξηση ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, συνεργασίας σε ό,τι αφορά τις μόνιμες βάσεις και την προωθημένη βιομηχανική εταιρική σχέση».


«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»
 
Ο Π. Καμμένος απάντησε, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη και - γιατί όχι; - στο μέλλον και στην Κάρπαθο».
Εθεσε δηλαδή και με τη «βούλα» το σχέδιο για μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων σε μια σειρά από βάσεις σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα και με τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κι ενώ οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι ήδη στον Βόλο μετασταθμεύουν, με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης, αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, στη Λάρισα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ (UAV), ενώ για την Αλεξανδρούπολη οι ΗΠΑ θέλουν να στήσουν άλλη μια βάση, με το «βλέμμα» στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου.

Με το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο Μάτις κληθείς να σχολιάσει την «πρόσκληση» της κυβέρνησης για αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, απεφάνθη ότι η συγκεκριμένη συζήτηση καταδεικνύει το κλίμα «εμπιστοσύνης» και «διαφάνειας» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το θέμα από κοινού:
«Ο (Ελληνας) υπουργός έθεσε αυτό το θέμα σήμερα. Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς. Εχουμε στενή σχέση. Πράγματι, αυτό που δείχνει είναι το πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Και από αυτήν την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.
Βροχή οι έπαινοι
 
Σύμφωνα, εξάλλου, με το επίσημο ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν «για να επιβεβαιώσουν τη μακρόχρονη αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας». Επίσης, ότι ο Μάτις ευχαρίστησε τον Π. Καμμένο «για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του» στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, «έναν κρίσιμο κόμβο "logistics"».

Παραπέρα, «επαίνεσε» τον Π. Καμμένο για το γεγονός ότι πιάνει τη ΝΑΤΟική νόρμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, και την πρόσφατη υπογραφή αναβάθμισης των «F-16» ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, πρόγραμμα με εργολάβο την αμερικανική «Λόκχιντ Μάρτιν».

«Ευχαρίστησε επίσης τον Ελληνα υπουργό Αμυνας για τις πρόσφατες ενέργειες της χώρας του για την καταπολέμηση των ρωσικών κακοήθων δραστηριοτήτων στην περιοχή και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να κρατούν τη Ρωσία υπεύθυνη (των πράξεών της)», καταλήγει η ανακοίνωση των Αμερικανών, παραπέμποντας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την ελληνική κυβέρνηση ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ χτες με δημοσίευμά τους οι «New York Times» επιβεβαίωσαν την ανάμειξη των ΗΠΑ (βλ. και διπλανό θέμα).

«Ευτυχείς» για το βρώμικο ρόλο που τους ανατέθηκε
 
Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση, ο Π. Καμμένος θύμισε ότι είναι η δεύτερη σχετική συνάντηση τα τελευταία τρία χρόνια προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, έχοντας προχωρήσει προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των "F-16" και των "P-3 Orion". Παράλληλα έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των "Chinook", των "Kiowa" και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα (σ.σ.: πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς έως και ιπτάμενο τάνκερ για να αναλάβει ρόλους "επόπτευσης" όλης της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου)».

Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ «έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία - χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ - και την ΠΓΔΜ.

Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε.

Σχέδια που «δεν είναι ανακοινώσιμα»!
 
Ερωτηθείς κατόπιν για το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Μάτις είπε, προκαλώντας πρόσθετη ανησυχία για το τι κανονίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους Αμερικανούς: «Συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Σε γενικό πλαίσιο, σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και παράλληλα σχεδιάζουμε και καινούργιες συνεργασίες».

Για δε την ...προοπτική νέων βάσεων, ο Ελληνας υπουργός είπε, σκιαγραφώντας την εμπλοκή σε όλο το «εύρος» των αμερικανικών σχεδιασμών ότι «υπάρχουν δομές (σ.σ.: των Αμερικανών), οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Αποκαλύπτοντας, εξάλλου, τον πραγματικό, αμερικανοΝΑΤΟικό χαρακτήρα των πολυδιαφημισμένων από την κυβέρνηση σχημάτων «τριμερούς συνεργασίας», είπε πως «προχωράμε σε συνεργασία για την επέκταση της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και με τις ΗΠΑ».

«Εναλλακτικά σχέδια» για τα Βαλκάνια με τους ίδιους ευρωατλαντικούς στόχους
Νωρίτερα, προχτές, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γ. Μίτσελ, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί έντονα για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά πληροφορίες, ο Π. Καμμένος υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα γίνει κατορθωτό να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα «εναλλακτικό σχέδιο», το οποίο, όπως διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο Ελληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και με τη Σερβία (την οποία οι Αμερικανοί επίσης θέλουν να ζέψουν στο ΝΑΤΟικό άρμα παρά τους ισχυρούς στρατιωτικο-πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία), με στόχο τη δημιουργία ενός «τόξου σταθερότητας» στη Βαλκανική.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ.

Αλλωστε, και δημόσια αργότερα ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι μετά την πολύ μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα στη γείτονα, «οι εξελίξεις πλέον εκεί οδηγούν (...) 
Η επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία διακρατικών συμφωνιών που θα λύσει το πρόβλημα της αστάθειας».

Τέλος, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε και με τον αν. υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, ο οποίος επίσης επαίνεσε τη «συμβολή που έχει η Ελλάδα ως χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» καθώς και τον «εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συζήτηση επικεντρώθηκε «στη στρατηγική σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ και οι δύο πλευρές «ανέλαβαν τη δέσμευση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». Τέλος, χαιρέτισαν την επικείμενη διάσκεψη του «Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας» που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Δεκέμβρη.

Ριζοσπάστης  Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου