Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Και μετά τις βάσεις;


Ούτε στην περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, ούτε στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου, συναντούμε ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο έδαφος της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Είδατε τι μπορεί να κάνει –άμα επιλέξει τον δρόμο της υποταγής- η «αριστερά»; 
   

Οι συμπτώσεις πολλαπλασιάζονται σε βαθμό που παύουν να είναι συμπτώσεις. Μέσα σε πολύ λίγα εικοσιτετράωρα, μέσα από επίσημες ανακοινώσεις ή «διαρροές» προδιαγράφηκε μια ολότελα νέα κατάσταση στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις: στον στρατιωτικό τομέα εννοείται.

Ο υπουργός άμυνας δήλωσε από τις μακρινές ΗΠΑ όπου βρίσκεται ότι ήδη στη διάθεση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν τεθεί στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα, στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσαν την ήδη διαπιστωμένη άτυπα ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στις βάσεις αυτές που αποτελούν συνάμα και τις μεγαλύτερες βάσεις – ορμητήρια της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Η Νέα Αγχίαλος του Βόλου είναι ίσως το πλέον σημαντικό των αεροδρομίων της Π.Α. με βάση τον αριθμό των αεροσκαφών που σταθμεύουν εκεί.


Σχεδόν ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Μάτις, προφανώς μη ευχαριστημένος από τις ως τώρα παραχωρήσεις, συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραχώρηση στις ΗΠΑ του αεροδρομίου της Καρπάθου ως πολεμική βάση, τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ –προφανώς από αβρότητα- θα το αποδεχθεί. Στην ουσία εάν προσθέσουμε το Άκτιο, τον Άραξο και την άτυπη ή περιστασιακή παρουσία των ΗΠΑ σε άλλες περιοχές (π.χ. στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου), είναι σαφές ότι η χώρα μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το μεταβάλλεται δεν είναι κάτι που δεν έχει συνέπειες. Το καταιγιστικό στρατιωτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη χώρα μας δεν είναι μια «φιλική κίνηση» με προοπτικές που ανάγονται σε κάποιο απώτερο μέλλον. Για εφαρμογή στρατηγικού σχεδιασμού σε εξέλιξη πρόκειται. Οι πιο σημαντικές ειδήσεις πάνω σε αυτόν τον τομέα κινούνται σε πιο διακριτικά επίπεδα.

Στον ιστότοπο της 4ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (4th Combat Aviation Brigade) ανακοινώθηκε πανηγυρικά ότι ετούτη η μεγάλη μονάδα ελικοπτέρων έχει αφήσει την βάση της στο Fort Carson του Κολοράντο για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Πραγματικά στοιχεία της Ταξιαρχίας έχουν ήδη εμφανιστεί σε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Λετονία και η Ρουμανία, επιδεικνύοντας το δυναμικό τους σε ζώνες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Μετά από τις επιδείξεις αυτές μεγάλο τμήμα της μονάδας προετοιμάζεται για το πλέον λεπτό τμήμα της επιχείρησης. Στοιχεία της θα εμφανιστούν στις ακτές της Μαύρης θάλασσας και κλιμάκιά της θα εγκατασταθούν στη Γεωργία για να διεξαγάγουν ασκήσεις στην πολύ ευαίσθητη περιοχή του Καυκάσου.

Η είδηση που μας αφορά είναι ότι η βάση από την οποία θα ξεκινήσουν ετούτες οι επιχειρήσεις στη Μαύρη θάλασσα θα είναι η μεγάλη –μοναδική- βάση της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, έξω από το Βόλο. Εκεί αναμένονται τα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 «Απάτσι» όπως και τα ελικόπτερα εφόδου UH-60 και CH-47. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μη μόνιμη μετεγκατάσταση. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον όμως για βάσεις-θέσεις της αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη ως τα νησιά αποκαλύπτουν προοδευτικά ένα συνεκτικό σχεδιασμό μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Σε ετούτα τα γεγονότα υπάρχουν πολλά καινοφανή στοιχεία. Στην περίπτωση της εν λόγω Ταξιαρχίας δε μιλούμε πλέον για βάσεις, ούτε για «διευκολύνσεις». Στην ουσία πρόκειται για ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας μας. Μονάδων οι οποίες εμπλέκονται απευθείας σε πολύ επικίνδυνες επιθετικές επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε ότι ιστορικά κάτι ανάλογο συμβαίνει για πρώτη φορά. Ούτε στην περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, ούτε στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου, συναντούμε ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο έδαφος της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Θα ήταν μάλλον περιττό να προσθέσουμε ότι ακόμα μια κομβική βάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων παραδίδεται στις αμερικανικές αντίστοιχες. Στην ουσία ο ελληνικός στρατός προοδευτικά μεταβάλλεται σε βοηθητικό σώμα του αμερικανικού αντίστοιχου και ο όποιος εθνικός αμυντικός σχεδιασμός απλά και μόνο ακυρώνεται. Από εδώ και στο εξής το οτιδήποτε αφορά την εθνική άμυνα, έχει πλήρως εναποτεθεί στην καλή θέληση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Είδατε τι μπορεί να κάνει –άμα επιλέξει τον δρόμο της υποταγής- η «αριστερά»;

katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου