Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Οι παρακάτω διάλογοι ο ένας στα πλαίσια της ερευνητικής επιτροπής του Κογκρέσου για την αποτρόπαια σφαγή 500 τουλάχιστον παιδιών, γυναικών και γερόντων στο Μαι Λαι στις 16 Μαρτίου 1968 και ο άλλος στο στρατιωτικό δικαστήριο είναι χαρακτηριστικοί για την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ και τις ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων!

1.

Ερώτηση μέλους την επιτροπής προς τον στρατιώτη Σαλβατόρε Λα Μαρτίνα που πήρε μέρος στην σφαγή: Ακολούθησες τις διαταγές στρατιώτη;
Σαλβατόρε Λα Μαρτίνα: Μάλιστα κύριε.

Επιτροπή: Ποιες ήταν οι διαταγές;

Σαλβατόρε Λα Μαρτίνα: Σκοτώστε ότι αναπνέει

2.
Ερώτηση μέλους του στρατιωτικού δικαστηρίου προς τον επικεφαλής των δυνάμεων του μακελειού, Γουίλιαμ Κάλει: Ήταν δική σας η πρωτοβουλία υπολοχαγέ Κάλει ;

Υπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλει: ακολούθησα τις διαταγές του λοχαγού Έρνεστ Μεντίνα.

Έρνεστ Μεντίνα: Ποτέ δεν έδωσα διαταγές για φόνους αμάχων

Ερώτηση του Δικαστηρίου: Είσασταν ποτέ εμπλεκόμενος σε φόνο αμάχου;

Έρνεστ Μεντίνα: Μόνο μία φορά. Πυροβόλησα και σκότωσα από κοντά μια νεαρή Βιετναμέζα επειδή νόμιζα πως κρατούσε χειροβομβίδα στο χέρι της. Τελικά ήταν λάθος.




Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο υπολοχαγός φυλακίστηκε για λίγες μέρες. Ο Νίξον μετέτρεψε την ποινή του σε κατ οίκον περιορισμό και μετά 3 χρόνια ο υπολοχαγός απαλλάχθηκε. Ο λοχαγός απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες όπως και ο στρατιώτης.

Οι στρατιωτικές θηριωδίες των Αμερικάνων ήταν επίσημη πολιτική για αφανισμό των Βιέτ Κονγκ και όσων αντιστεκόταν στον κατακτητικό τους πόλεμο, έχουν καταγραφεί σε 370 περιπτώσεις στον πόλεμο του Βιετνάμ και σε 7 από αυτές υπήρξε  μαζική σφαγή αμάχων χωρίς φυσικά καμιά συνέπεια.

Δεν υπήρχαν όμως μόνο κτήνη για να εκτελέσουν τις διαταγές της Αμερικάνικης ηγεσίας.

Ο Hugh C. Thompson, πιλότος ελικοπτέρου σε αναγνωριστική πτήση στην περιοχή παρατήρησε στην άκρη του χωριού Μαι Λαι την ημέρα της σφαγής, μια ομάδα οπλισμένων Αμερικάνων στρατιωτών να πυροβολούν και να κυνηγούν παιδιά και γυναίκες που έτρεχαν να σωθούν.

Προσγείωσε το ελικόπτερο ανάμεσα στους στρατιώτες και στα γυναικόπαιδα. Έδωσε εντολή στα δύο μέλη του πληρώματος ακόμη και να πυροβολήσουν τους ίδιους τους συναδέρφους τους αν χρειαστεί. Ο υπολοχαγός Κάλει έσπευσε και με διαταγή του έδιωξε το ελικόπτερο.



Ο Thompson όταν συνειδητοποίησε πως διεξαγόταν σφαγή στο χωριό με εντολή και των ανωτέρων, δεν απομακρύνθηκε, προσγείωσε το ελικόπτερο στην άλλη άκρη του χωριού, ειδοποίησε και άλλα ελικόπτερα που υπήρχαν στην περιοχή να σπεύσουν για βοήθεια.

Ήρθε σε αντιπαράθεση με τους σφαγείς και σταμάτησε την ρίψη χειροβομβίδων στα υπόγεια των σπιτιών του χωριού και με τον τρόπο του έσωσε κάποιες ζωές. Σώθηκαν συνολικά 9 γυναικόπαιδα απομακρύνοντας τα από την περιοχή μεταξύ των οποίων και ένα αγοράκι τραυματισμένο από σφαίρα.

-Δεν υπήρχε τρόπος να γυρίσω την πλάτη μου σαυτό που γινόταν, δήλωσε 30 χρόνια μετά όταν του έδωσαν μετάλλιο ανδρείας επειδή έσωσε αμάχους από «εχθρικά πυρά»!! σύμφωνα με την απόφαση.





Ο Τόμσον έζησε μέσα σε εχθρικό κλίμα από τους συναδέρφους του, δέχτηκε απειλές για την ζωή του μετά την κατάθεσή του στην επιτροπή του Κογκρέσου και πέθανε στις 6 Ιανουαρίου 2006 από καρκίνο.

Τα εγκλήματα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που συνεχίζονται ατιμώρητα και σήμερα σε όλες τις γωνιές της γης θα πάρουν απάντηση όταν οι λαοί θα απελευθερωθούν από το ίδια το σύστημα που γεννάει μίση, πολέμους και δυστυχία.