Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΘ


Βάζουν «ταφόπλακα» στο αίτημα να αποδοθεί ο χώρος για τις πιεστικές ανάγκες του λαού
 
 

Η σύναψη «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ - Helexpo, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) την περασμένη βδομάδα.

Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά βάζει οριστικά ταφόπλακα στο πολυετές αίτημα να αποδοθεί ο χώρος για την εξυπηρέτηση των πιεστικών αναγκών του λαού της Θεσσαλονίκης.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης του δημόσιου χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα και έρχεται σε μια περίοδο που δρομολογούνται ανάλογες εξελίξεις για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου ΠΑΟΚ στην Τούμπα κ.λπ.


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν η Μελέτη Ανάπλασης και η πορεία του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τον Μάη, ώστε στη συνέχεια να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Με βάση το σχέδιο, θα ανεγερθεί ξενοδοχείο στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αγγελάκη, το επιχειρηματικό κέντρο θα κατασκευαστεί δίπλα στο ξενοδοχείο επί της Εγνατίας, ενώ το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα μεταφερθεί επί της οδού Γ' Σεπτεμβρίου. Θα παραμείνουν τα κτίσματα που στεγάζουν το Παλαί Ντε Σπορ, τον Πύργο του ΟΤΕ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το κτίριο που έχτισε η «Esso Pappas» και η αψίδα της νότιας εισόδου.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν το «μνημόνιο συνεργασίας». Με τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση δεσμεύει για δεκαετίες την έκταση της ΔΕΘ, στην καρδιά της πόλης, για επιχειρηματικά κέντρα, ξενοδοχείο, μαγαζιά, τράπεζες. Υποτίθεται ότι "ανταποδίδει" κάποιο τμήμα στο δήμο για τη δημιουργία πάρκου και χώρου πρασίνου, που όμως όχι μόνο είναι ελάχιστος, αλλά ούτε καν τυπικά κατοχυρώνεται η λειτουργία του αυτή. Μπορεί να αλλάξει οποτεδήποτε και να μετατραπεί σε καζίνο, ή ό,τι άλλο απαιτήσει ο κάθε επενδυτής. Με τη διαχείριση του χώρου αποκλειστικά στη ΔΕΘ ΑΕ, την ευχέρειά της να τον "ανοιγοκλείνει" στο κοινό και την ελεύθερη πρόσβασή του ανάλογα με το εκθεσιακό πρόγραμμά της».

Τόνισαν ότι ο λαός της πόλης δεν χρειάζεται ένα ακόμα επιχειρηματικό κέντρο αλλά την επείγουσα ικανοποίηση πραγματικών λαϊκών αναγκών, που στραγγαλίζονται στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης.

Και πρότειναν: Την αξιοποίηση με ολοκληρωμένο σχέδιο του χώρου της ΔΕΘ σε συνδυασμό με τις γειτονικές εκτάσεις του ανεπιθύμητου και επικίνδυνου ΝΑΤΟικού στρατηγείου (Γ' Σώμα Στρατού), του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, του συνοικισμού της Αγ. Φωτεινής που συγκροτούν τον άξονα παραλία - ΔΕΘ - Πανεπιστήμιο - Σέιχ Σου.

Την ανάπλαση συνολικά του χώρου με τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής με διαρκή ελεύθερη πρόσβαση δημοτών και επισκεπτών. Με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις που είναι σχεδόν ανύπαρκτες στην πόλη. Με αξιοποίηση τμημάτων του ενιαίου χώρου για σχολική στέγη, παιδικούς σταθμούς (που κλείνουν κυρίως λόγω έλλειψης χώρου). Για φοιτητική εστία, σε μια φοιτητούπολη με εστίες για ελάχιστους φοιτητές και σε άθλια κατάσταση, ενώ τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού τουριστικοποίησης της πόλης, με μόνους κερδισμένους τους ξενοδόχους.

Για νέους χώρους στάθμευσης αλλά και μετεπιβίβασης επιβατών της αστικής συγκοινωνίας σε μικρά, ευέλικτα, δωρεάν λεωφορεία για κίνηση στο κέντρο της πόλης, δίνοντας ανάσα στο «τραύμα» του κυκλοφοριακού που σαπίζει με τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση του ΟΑΣΘ.

Για την ένταξη του χώρου της ΔΕΘ στις ανάγκες του συστήματος πολιτικής προστασίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Ριζοσπάστης  Τετάρτη 4 Μάρτη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου